Páfrányarália – gondozása, szaporítása, betegségei, igényei

Ha egy olyan növényt szeretnénk ami akár a sötét, meleg sarkokban is jál érzi magát, érdemes fontolóra venni az arália növényeket. Az arália növény különleges levelei lehetnek csipkés, lekerekített vagy spenót alakúak. A levelek színe lehet zöld, fehér, arany és krém.

Az páfrányarália növények (Polyscias Fruticosa) törzse vastag, fás és ívelt, egyedi és egzotikus megjelenésűek. Amikor a páfrányarália még fiatal és kicsi, akár asztali növényként is lehet használni, később pedig lenyűgöző padlónövényként hatalmasra tud megnőni.

Az páfrányarália nem egy jó növény kezdőknek, ugyanis ez a növény eléggé érzékeny. Ha nem gondozzuk megfelelően, gyorsan eldobja leveleit és elpusztul. Ezért nagyon fontos, hogy betartsuk az előírásokat és figyelembe vegyük a növény igényeit.

A  páfrányarália növény mérgező, ezért a háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A páfrányarália növények képesek túlélni gyenge fényviszonyok között is, de gyorsabban növekednek, és több levelet termelnek közepes vagy erős közvetett fényben.

Vízigény

A túlzott locsolás gyökérrothadást okoz. Ez a leggyakoribb oka az aralia növények pusztulásának. Csak akkor öntözzük ha a talaj már száraznak tűnik. Gyenge fényviszonyok mellett a páfrányaráliát elég ha csak 2-3 hetente locsoljuk.

Tápozás

A páfrányarália növény nagyon kevés műtrágyát igényel. Amikor páfrányarália aktívan növekszik, kéthavonta, egy magas nitrogéntartalmú növényi táppal pótoljuk a szükséges tápanyagokat. A tápoldatot érdemes az ajánlott mennyiség felére hígítitani használat előtt.

Télen, illetve gyenge fényviszonyoknál ritkán vagy egyáltalán ne tápozzuk.

Hőigény

A páfrányarália a 20-30 °C közötti hőmérsékletet részesíti előnyben. A 15 °C hidegebb hőmérsékletet nehezen viseli, akrár teljes lombhullást okozhat.

Páraigény

A magas páratartalom elősegíti az páfrányarália növények jobb növekedését. Az alacsony páratartalom és száraz levegő miatt páfrányarália elveszíti leveleit.

Virágzás

A páfrányarália beltérben soha nem virágzik, szabadban apró fehér virágokat produkál.

Kártevők

Az páfrányarália a kártevőkkel szemben sokkal rezisztensebbek, mint sok más beltéri növény, ám ritkán a levéltetvek és atkák megtámadhatják. A kártevők elkerülése érdekében permetezzük be rendszeresen egy biológiailag lebontható szappanos vízzel.

Betegségek

A túlzott öntözés okozhat gyökérrothadást. A páfrányarália a gombák illetve baktériumokal szemben sokkal ellenállób mint a legtöbb szobanövény. Ritkán támadják meg a növény ilyen betegségek.

Talaj

Az páfrányaráliának tőzeg-alapú, jól szellőző, könnyű talajra van szüksége. Ez a fajta talaj gyorsan elvezeti a vizet és megakadályozza gyökérrothadást.

Ültetés

Egy ilyen nagy növényél, mint a páfrányarália, a kötött gyökérzet nagy előnyt ad a növekedésben. Az aráli a kisebb edényekben is kivállóan növekszik; a kisebb kaspó a talaj gyorsabb kiszáradását is segíti, és megakadályozza a túlmelegedést is.

Metszés

Kora tavasszal érdemes a régi hajtásokat vissvágni. Ez serketni a friss hajtások kialakulását es elősegíti növény elbokrosodását.

Szaporítás

A páfrányarália növényeket dugványokkal vagy ha az ágak elég vastagok, leföldeléssel is lehet szaporítani. A növények szaporítása sokkal sikeresebb, ha a hőmérséklet 21 °C felett van.

Mérgező növény

A páfrányarália mérgező növények, amely 2-es toxicitási szintű besorolást kapott. A növény minden része szaponinokat tartalmaz, amelyek gastrointestinalis irritációt, émelygést, hányást és hasmenést okoznak.

Miért hullanak a páfrányarália ágai?

A fényt hiánya miatt az új ágak gyengék lesznek, ezért lehullhatnak a növényről. Ha ezt tapasztaljuk az első dolog az, hogy az aráliát egy fényesebb helyre helyezzük.

A leeső ágak másik komolyabb oka az lehet, hogy növény gyökérrothadástól szenved, a túlzott locsolás miatt. Ebben az esetben a növény ágai leesnek, mert nem kapnak vizet, annak ellenére, hogy a talaj nedves marad.

Miért hullanak a látszóla egészséges páfrányarália levelei?

Gyakori, hogy az arália növények évente egyszer elhullatják leveleik nagy részét. Ez egy normális folyamat mindaddig, amíg új levelek fejlődnek a régieket pótolva. Ha nagyon sok levél esik le rövid időn belül, és nincs új növekedés, akkor a legsúlyosabb ok a túlöntözés.

Ügyeljünk arra, hogy a páfrányarália növény öntözése előtt talaj felső fele teljesen száradjon ki. A levélhullás akkor is előfordulhat, ha a talaj túlzottan kiszárad, vagy ha a helyiségben a páratartalon túl alacsony.

Miért barnulnak a páfrányarália levelei?

A túlzott műtrágya használata, alcsony páratartalom, túl sok vegyi anyagot tartalmazó víz, vagy egy lágyított víz (túl sós) eredményezheti a levelek barnulását, égését.

Próbáljuk meg desztillált vízzel locsolni, vagy használat előtt a csapvízet hagyjuk  pihenni egy edényben egy éjszakán át, majd csak utána locsoljunk.

Ha barnulnak a levelek, kerüljük a tápok használatát legalább három hónapig, és használjunk egy párásítót vagy helyezzünk több más növényt az aralia növény közelébe, hogy növeljük a páratartalmat.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.05

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük