Szobapáfrány – gondozása, kártevői, igényei, szaporítás

A szobapáfrány (Nephrolepis Exaltata) a trópusi erdőkben őshonos, valamint a mocsaras területeken világszerte. Ezek a páfrányok túlnyomóan Floridában, Mexikóban, Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, valamint Polinéziában találhatóak meg.

A gyönyörű íves leveleiről ismert szobapáfrány, legjobban a függő kosarakban szereti. A szobapáfrány levelei akár 1 méter hosszúra is megnőnek, valamint szélességük 10-15 centimétert is elérhet.

Mindegyik páfránylevél több kisebb levelekből áll, amelyeknek széle kissé fogazott.

A szobapáfránynak nagyszerű levegő tisztító képessége van, eltávolítja a formaldehideket a levegőből.

Fényigény

A szobapáfrányok inkább az erős közvetett fényt részesítik előnyben. Ha egy szobapáfrányt egy északi fekvésű ablakba helyezünk, akkor elegendő fényt fog kapni a vegetáláshoz, viszont lassan elveszítheti levelei élénkzöld színét.

Vízigény

Hagyjuk a talaj felső részét kiszáradni, mielőtt megöntöznénk ezt a növényt. Az is előfordulhat, hogy a páfrány levelei enyhén halványzöldekké válnak, ami azt jelzi, hogy ideje lenne meglocsolni.

A repedezett barna csíkok szobapáfrány leveleinek közepén, azt jelzik, hogy a növény túl sok vizet kapott.

A túl kemény vízzel való locsolás fehér foltokat okozhat a leveleken. A szobapáfrányok sokkal inkább szárazságtűrőek, mint a legtöbb páfrány, tehát kétség esetén, jobb nem öntözni őket.

Tápozás

Havonta ajánlott egy folyékony hígított táppal tápozni a szobapáfrányt, amikor a növény aktívan növekszik. Ezt a folyékony tápot ajánlott 1:2 vagy 1:4 arányban hígítani, hogy elkerüljük a páfránylevelek végeinek a megégését, barnulását.

Hőigény

A szobapáfrány inkább a 16-21 ° C közötti hőmérsékletet részesíti előnyben. Minden típusú páfrányt távol kell tartani bármilyen hőforrástól, például a kandallóktól vagy fűtőtestektől. A 10 °C alatti vagy 32 °C feletti hőmérséklet károsíthatja a leveleket.

Páraigény

A szobapáfrányok legjobban a nagyon magas páratartalom mellett növekednek, amelyet ritkán találunk meg otthonunkban vagy irodánkban.

Ha a páfrány levelei az alacsony páratartalom miatt barnává válnak, akkor ajánlott a növényt egy nedves kavicsos tálcára helyezni. Arra azonban mindenképp oda kell figyelni, hogy a páfrány a nedves kavicsokon legyen elhelyezve, és ne a vízben üljön.

Kártevők

A levéltetű, a pajzstetű és a takácsatka problémát jelenthet a szobapáfrányoknak. Mivel a rovarirtók károsítják a páfrányok leveleit, ezért inkább enyhe szappanos vízzel permetezzük a leveleket, hogy megelőzhető és kezelhető legyen a kártevők által okozott probléma.

Betegségek

A szobapáfrányok meglehetősen ellenállóak a betegségekkel szemben.

Talaj

A legmegfelelőbb talaj, amit használni lehet a szobapáfrányoknál az egy jó minőségű, általános beltéri virágföld, amihez ajánlott egy kis extra tőzegmohát is hozzáadni.

Ültetés

Mikor a szobapáfrány gyökerei már túlterjedtek és kinőtték a kaspó méretét, akkor ajánlott átültetni a növényt egy nagyobb méretű edénybe. Kétség esetén maradhatnak a kisebb edényben is, ugyanis a páfrányok jól bírják, ha gyökereik szorosan egymás mellett vannak.

Átültetés esetén néhány hétig nem szabad tápozni a szobapáfrányt.

Visszavágás

Az elhalt leveleket azonnal le kell vágni. Bármely szobanövény esetén az elhalt leveleket azonnal el kell távolítani, mivel ezek csak károsan hatnak a növényre.

Szaporítás

A növény megosztása a legjobb módja a szobapáfrány szaporításának. Egy recés élű késsel kell a páfrány gyökerét függőlegesen félbe vagy negyedekre vágni. A metszeteket kisebb cserepekbe ajánlott ültetni, annak érdekében, hogy elkerüljük a túlzott locsolást.

Levegő tisztítása

A szobapáfrányok hatekonyan eltávolítják a formaldehidet a levegőből.

Mérgező növény

A szobapáfrányok nem mérgező szobanövények.

Helyezhető a szobapáfrány a hűtőszekrény tetejére?

A szobapáfrány ideális hőmérséklete 15-21 °C között van. A hűtőszekrény teteje nem egy megfelelő hely; ugyanis az túl meleg.

Miért barnulnak meg a szobapáfrány levelei?

A szobapáfrány levelei vagy azoknak csúcsai akkor barnulnak meg, ha a levegő páratartalma nem megfelelő, vagy a locsoláshoz használt víz túl kemény vagy túl sok klórt vagy fluoridot tartalmaz, vagy ha a szobapáfrány túl sok tápot kapott.

Mi az a fehér folt a szobapáfrány levelein?

A szobapáfrány levelein megjelenő fehér foltok utalhatnak pajzstetűre. Ebben az esetben tilos alkoholt permetezni a szobapáfrányra, ugyanis a szobapáfrány levelei túl érzékenyek.

Ahhoz, hogy megszabaduljunk a kártevőktől, ajánlott a szobapáfrányt meleg szappanos vízzel bepermetezni.

Ezt a folyamatot akár többször is meg kell ismételni, annak érdekében, hogy teljesen megszabaduljunk a pajzstetűktől.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.05

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük