Kála – gondozása, szaporítása, igényei, virágzása

A kála (Zantedeschia aethiopica) egy gyönyörű növény, amit egyaránt kertben, teraszon vagy a lakásban, egy napfényes ablak előtt lehet tartani.

Ez a dél-afrikai mocsarakban őshonos elegáns növény valójában egyáltalán nem a liliomfajtákhoz tartozik, hanem a konytvirágfélék családjához.

A kála rendkívül látványos tölcsér vagy trombita alakú viaszos virágai magas vastag száron nőnek, és a középső részükből egy sárga buzogány formájú virág képződik.

A növény hosszú kúpos zöld levelei, halvány fehér vagy sárga foltokkal csíkozottak.

Manapság a növénynemesítők szerte a világon sok új kála fajtát nemesítenek, amik nemcsak fehér, hanem rózsaszín, narancssárga, fukszia, piros, sárga és krém színben is megtalálhatók.

A hosszú élettartamú virágok népszerűek az esküvői csokrokban, ahol a tisztaság és a szépség jelképei.

Ezt a növényt mérgezőnek tekintik, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A kála napi legalább hat óra nagyon erős közvetett napfényt igényel. A közvetlen napfényt, különösen a nap közepén, kerülni kell, mivel az elégetheti a leveleket és a virágokat.

Vízigény

Ezeknek a növények mindig a nedves talajt kedvelik. A kála nem bírja az aszályt, ezért soha nem szabad hagyni, hogy teljesen kiszáradjon.

A kála talaját nedvesen kell tartani, de soha ne legyen vizenyős. Soha ne hagyjuk, hogy a kála több mint 15 percig vízben üljön.

Tápozás

A beltéri kálát kéthetente kell egy alacsony nitrogéntartalmú, folyékony növényi táppal tápozni, amikor a növény virágzik.

Ha a növény csak leveleket és nem virágokat hajt, akkor csak havonta kell tápozni. Mindig 1:2 arányban kell hígítani a növényi tápot.

Ha a kálát teraszra helyezzük, akkor folyékony táp helyett, inkább granulált növényi tápot ajánlott használni.

Hőigény

A szobahőmérsékletnek 10–24 ° C között kell lennie az optimális növekedéshez. A kálát távol kell tartani a fűtéstől és a légkondicionáló szellőzőnyílásaitól.

Ha a kálát teraszon vagy kertben tartjuk tavasztól őszig, akkor a kála gumóit feltétlenül ki kell ásni, mielőtt a hőmérséklet fagypont alá esne, és olyan helyen kell tárolni ahol a hőmérséklet 5-10 °C körül van.

Páraigény

A kála jól bírja a lakásban lévő általános páratartalmat.

Virágzás

A kála virágai valóban hasonlóak a vitorlavirág virágaihoz, de sokkal lenyűgözőbbek.

A kála általában késő tavasszal és nyár elején, általában hat hétig virágzik. Ha a növény gyökerei szorosan egymás mellett vannak, akkor az virágzásra ösztönzi a növényt.

A kála beltérben bármikor virágozhat. A hosszú élettartamú vágott kála virágok tökéletesen alkalmasak csokrokhoz és virágkötésekhez.

Kártevők

A kálát gyakran kell ellenőrizni, hogy nem támadta-e meg a teknőspajzstetű vagy a levéltetű. Ajánlott hetente, egy enyhe szappanos vízzel permetezni a leveleket, annak érdekében, hogy távol tartsuk a kártevőket, főleg ha a növényt a teraszon tartjuk.

Betegségek

A kála érzékeny különféle vírusos és bakteriális fertőzésekre, különösen gyökérrothadására és a szürke penészre.

Ezek a problémák akkor válnak nyilvánvalóvá, amikor a levelek és a szárak sárgulni kezdenek, általában a növény pihenési időszaka előtt.

Talaj

Jó minőségű tőzegmoha alapú talajt ajánlott használni, amely jól szellőző és gyors vízelvezető tulajdonságokkal rendelkezik. A talajhoz hozzá lehet adni valamilyen homokot vagy perlitet, ha a talaj túl nehéz és agyagszerű.

Ültetés

A kála hagymái vagy gumói könnyedén eltávolíthatóak a virágedényeiből, amit ezután hűvös és sötét helyen kell tárolni az éves pihenési időszakban.

2-3 hónapos pihenés után ezeket a kála hagymákat vagy gumókat, egy tiszta, szerves anyagokban gazdag talajba kell ültetni.

Mély virágedényekbe kell ültetni a kála hagymáit. Egy hagymát egy 12-15 cm-es átmérőjű edénybe, vagy két vagy három hagymát egy 20 cm-es átmérőjű edénybe ültessünk.

Ezeket a hagymákat legalább olyan mélyre kell ültetni, hogy legalább kétszer annyi talaj fedje őket, mint amilyen magasak. A kála általában a hagyamák ültetése után 60 nappal virágzanak.

Visszavágás

A kálát csak akkor kell visszavágni, amikor pihenő időszakba kerül.

Szaporítás

A kála hagymaosztással és magokkal szaporítható. A legegyszerűbb módszer a hagymák elosztása kora tavasszal, és egyetlen hagyma elültetése egy mély 15 cm-es átmérőjű edénybe.

Várni kell amíg a növény elkezd új zöld leveleket termelni, majd folytatni lehet a rendszeres tápozást, ahhoz, hogy a hagymák jól fejlődjenek.

Pihenési időszak

A kála, egy hagymás növény, ami évente egyszer pihenési időszakba kerül.

A növény virágzásának befejezése után a levelek elsárgulnak, majd elszáradnak. Ahogy ez megtörténik, a növényt a talajszintig vissza kell vágni és egye hűvös, sötét helyre helyezni, ahol a hőmérséklet fagypont felett van, de ebben a 2-3 hónapig tartó pihenési időszakban nem haladja meg a 10° C-ot.

Ilyenkor a kála talaját nagyon szárazon kell tartani, néhány hetenként takarékos módon öntözni, azért hogy a hagymák ki ne száradjanak.

A növény tárolási helyének alacsony páratartalmúnak kell lennie, különben a hagymák penészedni és rothadni kezdenek.

Két vagy három hónap elteltével, a kálát vissza kell helyezni egy fényes, meleg helyre, és rendszeresen öntözni.

Miután a zöld levelek kifejlődtek, egy 1:2 arányban hígított, kifejezetten hagymagumókra szánt táppal kell gondozni a kálát, hogy ez ösztönzően hasson a növekedésre.

A növény 12-14 héten belül újra virágoznia fog.

Mérgező növény?

A kála egy nagyon mérgező szobanövény, ami 3-as szintű toxicitással rendelkezik. Épp ezért kisgyermekektől és háziállatoktól távol kell tartani.

Ennek a növénynek magas a kálcium-oxalát tartalma. A növény elfogasztása és lenyelése a száj, a torok, az ajkak és a nyelv súlyos égését és duzzanatát okozhatja, esetleg gyomorprobléma és hasmenés is előfordulhat.

Hol találom meg a kála magvait, hogy elültessem őket?

Miután a kála virágzása befejeződött, egy maghüvely alakul ki közvetlenül a virág alatt. Ennek a maghüvelynek a növényen kell maradnia, amíg sárgává és lággyá nem válik.

Miután ez a hüvely eltávolításra kerül, óvatosan ki kell nyitni és kiszedni belőle a magokat.

Ha valaki a kála magvaiból akar kálát termeszteni, nagyon türelmesnek kell lennie. Ilyenkor a kálának általában legalább 3 évre van szüksége ahhoz, hogy a magok elültetése után virágozzon.

Hogyan gyorsíthatom fel a kála virágzását?

A kálának körülbelül 12-14 hétre van szüksége, hogy virágozni tudjon. Tehát ha valaki csokordíszítésre vagy virágkötésre szeretné használni a kála virágait, akkor körülbelül 3-4 hónappal előtte ültesse el a hagymákat, mielőtt a virágot felhasználásra kerülne.

Mi az oka annak, hogy a kálám csak leveleket hajt, de nem virágzik?

Számos oka van annak, ha a kála csak leveleket és virágokat nem termel. Egy vírusos vagy bakteriális növényi betegség, rossz talajminőség, nem megfelelő páratartalom vagy hőmérséklet, esetleg valamilyen kórokozók megjelenése állhat a probléma hátterében.

Növeljem a tápanyag mennyiségét a kála virágzása idején?

Éppen ellenkezőleg, egyáltalán nem szabad tápozni a kálát, ha virágzik. A jó minőségű kála hagymáinak nincs szükségük sok tápra, ezért mindig inkább a kevesebb tápot adjunk a növények, mint túl sokat.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.14

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük