Könnyezőpálma – gondozása, locsolása, szaporítása, igényei

A könnyezőpálma (Monstera deliciosa) egy nagy, népszerű, könnyen gondozható szobanövény, amely valójában nem egy pálma és nem is egy filodendron, annak ellenére, hogy sokan így ismerik.

Ez a növény Mexikó, Panama és India dzsungeleiben őshonos, nagy, szív alakú levelei vannak, amelyek a növény fejlődésével, az oldalra agázó erezetek mentén, a levél szélétől a középső erezetig hasadnak.

A könnyezőpálma gyorsan növekszik, és levelei gyakran elérik a 60-90 cm átmérőt is.

A könnyezőpálma levelei, szárai és gyökerei oxálsavat tartalmaznak, ezert nagyon mérgezőnek tekintik.

A növény gyümölcse az egyetlen olyan rész, amely nem mérgező, és Indiában előszeretettel fogyasztanak is finom íze miatt.

Fényigény

A könnyezőpálmának közepes vagy erős fényre van szüksége. Alacsonyabb megvilágításban is megmarad, de a levelek nem hasadnak el, és a növény vékony és elnyúlt lesz.

A könnyezőpálmát tartsuk távol a közvetlen napsütéstől, mivel levélegést okoz.

Vízigény

Alaposan öntözzük meg a könnyezőpálmát amíg, majd hagyjuk a talaj felső részét kiszáradni, mielőtt újra öntöznénk.

Tartsuk nedvesen a talajt, de soha ne legyen túl vizenyős. A leveleken megjelenő vízcseppek vagy úgy nevezett könnyezés a túlöntözést jelzik; a barna levélszélek pedig az öntözés hiányának a jele.

Tápozás

Kéthetente tápozzuk, amikor a növény aktívan növekszik, egy kiegyensúlyozott növényi táppal, az ajánlott erősség felére hígítva.

Hőigény

Ez a növény kedveli a meleg hőmérsékleteket, és nem bírja a 10 °C alatti hőmérsékleteket.

Páraigény

A könnyező pálma jobban növekszik magas páratartalom mellett, de jól alkalmazkodik a háztartás alapvető páratartalmához is.

Virágzás

A könnyező pálma ritkán virágzik, ha szobanövényként van tartva.

Kártevők

A könnyező pálma meglehetősen ellenálló a növényi kártevőkkel szemben; de ha mégis pajzstetvek, takácsatkák, levéltetvek vagy teknőspajzstetvek támadják meg, használjunk egy természetes rovarirtó oldatot.

Betegségek

A túlöntözés bakteriális betegségeket okozhat, amelyek miatt a levelek penészedni és a gyökerek rothadni kezdenek, ami akar a növény pusztulását is okozhatja.

Talaj

A könnyező pálma gazdag talajban növekszik legjobban, de nem szereti ha a talaj túl sűrű.

A gyökér rothadásának megakadályozása érdekében olyan talajt használjunk, ami jó vízelvezető tulajdonságokkal rendelkezik.

Ültetés

A legtöbb szobanövénnyel ellentétben a könnyező pálma inkább egy nagy cserépben érzi jól magát. Ez a nagyobb cserepép elősegíti a nagyobb levelek kifejlődését és megakadályozza, hogy a növény felboruljon.

Visszavágás

A régi, elhalt vagy beteg leveleket vissza kell vágni. A visszavágás ösztönzi az új, nagyobb levelek fejlődését.

Szaporítás

A könnyezőpálmát szárdugványokkal lehet szaporítani. Ügyeljünk arra, hogy minden dugványon legyen néhány levél és néhány csomó, ugyanis innen hajtja ki a gyökereket.

A levágott szárakat hagyjuk egy éjszakán át hagyjuk száradni. Ez segít, hogy a növény sebe begyógyuljon, amivel megelőzhető a fejlődő gyökerek rothadása és számos növényi betegség.

Mérgező növény?

A könnyező pálma nagyon mérgező szobanövény, 2-es szintű toxicitási szinttel.

Miért barnulnak a könnyezőpálma levelei?

A könnyező pálma barna levelei és szélei általában azt jelzik, hogy a növénynek több vízre, vagy nagyobb páratartalomra van szüksége.

Tartsuk a talajt kissé nedvesen, de soha ne legyen túl vizes. A páratartalom növelése érdekében előfordulhat, hogy a növényt egy vízzel töltött kavicsos tálcára kell helyezni (ügyeljünk arra, hogy a növény a kavicsokon üljön, és ne a vízben).

Használhatunk egy párásítót a növény közelében, vagy csoportosíthatunk több növényt, hogy növeljük a páratartalmat.

Miért sárgulnak meg és pusztulnak el a könnyezőpálma alsó levelei?

Valószínűleg a könnyező pálma túl van öntözve. Csökkentsük a vízmennyiséget, és vigyük a növényt egy világosabb, melegebb helyre, hogy a talajnak esélye legyen gyorsabban kiszáradni.

Miért kicsik és nem hasadnak el a könnyezőpálma levelei?

A levelek kicsik és nem hasadnak el, amikor a növény nem kap elég fényt. Vigyük a növényt közelebb egy ablakhoz, de kerüljük a közvetlen napfényt.

Miert nőnek hosszú barna szárak a könnyezőpálmán?

A könnyezőpálmán lefele növekvő hosszú, barna, szárszerű hajtások léggyökerek.

A természetben ezek a léggyökerek segítenek megtámogatni a növény súlyát.

Elültethetjük ezeket a szárakat a talajba, hogy nagyobb stabilitást biztosítsunk a növénynek, de levághatjuk, ha túl zavarónak találjuk őket.

Milyen gyakran kell átültetni a könnyező pálmát?

A könnyező pálma szereti, ha bőven van helye a gyökereinek. Egy nagyobb edényben növény levelei nagyobbra nőnek.

Ha azt szeretnénk, hogy a könnyező pálma folyamatosan növekedjen, évente ültessük át. Ha korlátozni szeretnénk a növény méretét, tartsuk egy kis edényben.

Szobanövények
Frissítve: 2020.11.04

Kérdések és válaszok

  1. Lantos Hajnalka

    A nagyméretű könnyezőpálmámat szeretném nyáron kitenni a teraszra.Közvetlen fény nem éri,de jó nagy helye lenne a fejlődéshez.Kint tarthatom a mostani változékony időben???Nyáron gondolom nem lesz baja, mert a levelei nem égnek meg, mert árnyékos helyen van! Köszönöm:Hajni

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük