Madárfészekpáfrány – gondozása, kártevői, igényei, szaporítás

A madárfészekpáfrány (Asplenium nidus) Ázsia, Afrika és Ausztrália esőerdőiben őshonos, ami megmagyarázza, hogy a magas páratartalom miért nélkülözhetetlen a virágzáshoz.

Ennek a páfránynak hosszú, egyenes, bőrszerű, almazöld levelei vannak, amely nem fodrozódnak, ellentétben más páfrány fajtákkal.

A madárfészekpáfrány széles, hullámos levelei egy központi sötét barna rozetta vagy koronából nőnek ki.

Amikor az új levelek először megjelennek, kis madártojásokhoz hasonlítanak, ezért nevezik ezt a növényt madárfészekpáfránynak.

Fontos, hogy soha ne kerüljön víz a koronára, különben a növényt különböző betegségek támadhatják meg.

A nyelv alakú levelek nagyon könnyen törnek, ezért a növényt olyan helyre kell rakni, ahol levelei védettek.

A madárfészekpáfrány eléggé igényes növény, ezért kezdő hobbi kertészek számára nem egy jó választás.

Fényigény

A madárfészekpáfrány a közepes közvetett fényt kedveli. A jellegzetes élénkzöld levelei halvanyá válnak, ha túl sok fénynek vannak kitéve. A közvetlen napfény miatt a levelek csúnya elszáradnak, ami rontja a növény általános kinézetét.

Vízigény

Tartsuk a talajt mindig nedvesen, de soha ne legyen teljesen átázott. A túlzott locsolás gyökérrohadast okozhat, ami a növény pusztulásához vezet.

Tápozás

A madárfészekpáfrány ritkán kell tápozni. Egyszer vagy kétszer tavasszal és nyáron, amikor a páfrány aktívan növekszik, tápozzuk egy 1:2 arányban hígitott folyékony növényi táppla.

A túlzott tápozás több problémát okoz a növény számára, mintha egyáltalán nem tápoznánk.

Hőigény

A madárfészekpáfrány kedveli a nappali 21-32 °C közötti, illetve az éjszaka hűvösebb 10-12 °C közötti hőmérsékletet.

Ez a páfrányok lassan növekszik, ha a hőmérséklet nem ebben a tartományban mozog. A huzatos helyeket nem bírják, illetve a nagyon meleget sem. A túl meleg hőmérséklet a levelek sárgulását okozza.

Páraigény

A magas páratartalom nélkülözhetetlen a növény megfelelő növekedéséhez.

A magasabb a páratartalom, elősegíti a hosszabb levelek kifelődését. Beltérben, megfelelő páratartalom mellett, a levelek 50 cm hosszúra, szabadban akár 1-1,5 méter hosszúra is megnőhetnek.

A páratartalom hiánya komoly problémákat okozhat: levelek sárgulása, levelek végének a barnulása, a növény növekedésének megállása.

Ha otthonunkban a páratartalom túl alacsony, helyezzük a madárfészekpáfrányt nedves kavicsos tálcára, viszont ügyeljen arra, hogy a növény a kavicsokon legyen elhelyzve, és ne a vízben üljön.

Kártevők

A madárfészekpáfrányt számos rovar támadhatja meg: levéltetű, pajzstetű vagy teknőspajzstetű.

Egy alkoholba mártott füppiszkálóval tisztítsuk ki a koronát vagy azokat a részeket amelyeket a kártevők megtámadták.

Soha ne permetezzünk folyadékot közvetlenül a koronára vagy levelekre, mivel ez nagyobb problémát okoz mint a kártevők.

Betegségek

A növény permetezése baktérium- és gombás fertőzéseket, például tűzelhalást okoz. Lehetőség szerint, tartsuk a leveleket mindig szárazon.

Talaj

A madárfészekpáfrány jól növekszik laza, könnyű, magas szerves anyag tartalmú és jó vízmegtartó taljban. A növény szereti ha a talaj mindig nedves, de nem bírja ha vízben áll.

Ültetés

Ha a madárfészekpáfrány gyökerei teljesen kitöltik a kaspót, át lehet ültetni egy nagyobb edénybe. Olyan kaspót válasszunk, amelnyek az alján könnyen kifolyik a felesleges víz. Ne ültessük nagy edénybe, mert a nagyobb földmennyiség sokkal jobban tömörödik és több vizet felvesz. A túlzott nedvesség gyökérrohadást okozhat.

Szaporítás

A madárfészekpáfrányt spórákkal és szövettenyészettel lehet szaporítani. Ellentétben más páfrányokkal, a madárfészekpáfrányt megosztás útján nem lehet szaporítani.

Ha a körülmények tökéletesek, az idősebb levelek tövénél apró hajtások jelenhetnek meg. Ezekekkel a hajtásokkal lehet a növényt szaporítani, viszont ezek igen ritkák.

Mivel a madárfészekpáfrány szaporítása ennyire nehéz nem igazán érdemes vele foglalkozni; bízzuk szakemberekre ezt a feladatot.

Mérgező növény?

A madárfészekpáfrány nem mérgező szobanövények, azonban érdemes háziállatoktól és gyerekektől is védeni, mivel levelei nagyon törékenyek.

Mi okozza az apró barna foltokat a madárfészekpáfrány levele alján?

Valószínű, hogy a madárfészekpáfrány levelein lévő barna foltok spórák; ezekkel szaporodik a növény  a vadonban. Ha a növényt kártevők támadnák, akkor ezek mindenhol megtalálhatóak lennénenk nem csak a levelek alján.

Miért foltosodik és válik átláltszóvá a madárfészekpáfrány levele?

A madárfészekpáfrány levelein az átlátszó foltok egy baktérium által okozott fertőzés miatt alakulnak ki.

Távolítsuk el a beteg leveleket és tartsuk szárazon az egészséges leveleket, csökkentsuk a locsolást, és tartsuk távol a madárfészekpáfrányt a többi növényétől, amíg a fertőzés megszűnik.

Sajnos, egy ilyen fertőzés gyakran a növény halálát okozza.

Miért különböznek a madárfészekpáfrány új levelei a régi levelektől?

A túlzott tápozás miatt a madárfészekpáfrány új levelei elveszíthetik szép hullámos alakjukat, ezért csak ritkán tápláljuk a növényt, hígított kimondottan páfrányoknak való táppal.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.05

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük