Cinerária – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

A cinerária (Pericallis × hybrida) egy gyönyörű kis virágzó növény, amelyet késő télen és kora tavasszal lehet megvásárolni. A kompakt cineráriának tömött csokrai vannak, amelyek százszorszéphez hasonló virágocskákból állnak, amiket nagy sötétzöld levelek vesznek körül.

A cinerária virágai vörös, fehér, kék vagy lila színűek. Minden cinerária virág egy „szemre” hasonlít, amelnyek közepe sötét, és amit egy kis fehér gyűrű vesz körül.

A cinerária maximális magassága 40-50 cm. A cinerária egy nagyon törékeny évelő növény, ezért főleg kültéri egynyári növényként vagy beltéri asztali növényekként használják, amely csak körülbelül egy hónapig virágzik.

Amint a cinerária virágai elpusztulnak, növényt ki lehet dobni vagy ki lehet ültetni a kertbe. A cinerária vásárlásakor ügyelni kell arra, hogy rengeteg bimbó legyen rajta, így a lehető leghosszabb ideig virágzik.

Ezt a növényt mérgezőnek tekintik, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A cinerária a nagyon erős közvetett fényt kedveli, de a hideg hőmérsékletet. A cineráriát egy északi vagy keleti fekvésű ablak közelébe ajánlott helyezni.

A déli és nyugati fekvésű ablakokból származó erős napfény túl meleg, és a cinerária virágai gyorsan elhalványulnak.

Vízigény

A cinerária talaját tartsuk nedvesen, de soha ne legyen túl vizes. Mikor már eléggé száraz a talaj felső része, akkor ajánlott meglocsolni.

A cinerária maximum 15 percig ülhet a vízben, ezután a felesleges víztől meg kell szabadulni. Minél többet virágzik egy cinerária, annál több vízre van szüksége.

Tápozás

Áprilistól a cineráriát egy vízben oldódó, magas foszfortartalmú, 1:2 arányban hígított növényi táppal ajánlott tápozni.

Hőigény

A cinerária éjszaka jól bírja a 7-13 °C közötti hőmérsékletet, nappal pedig a 13-18 °C közötti hőmérsékletet. Ha túl meleg van, akkor a cinerária virágai gyorsan elpusztulnak.

Páraigény

A cinerária jól alkalmazkodik az alapvető háztartási páratartalomhoz.

Virágzás

Hűvös hőmérsékleten a cinerária gyönyörű virágai körülbelül egy hónapig tartanak. A cinerária jobban virágzik, ha gyökerei egy kisebb edényben szorosan egymás mellett vannak.

Kártevők

Ha a cinerária növény nem megfelelő fényt, túl sok hőt kap vagy nagyon száraz levegőben van tartva, akkor a növényt megtámadhatják a levéltetvek és a molytetvek.

Betegségek

Az elhalt levelek és virágok gyors eltávolításával megakadályozható a penész kialakulása a cinerárián.

Talaj

A cinerária a gyors vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező, jól szellőző, laza talajt kedveli, amelyben sok tőzegmoha található.

Ültetés

A cineráriát általában egy 10-15 cm-es átmérőjű virágcserépbe ültetik.

Visszavágás

A cineráriáról az elhalt leveleket és virágot el kell távolítani, ezzel is megakadályozva a penész kialakulását.

Szaporítás

A cinerária leginkább magvak által szaporítható.

Mérgező növény?

A cinerária egy mérgező szobanövény, amely 2-es szintű toxicitási szinttel rendelkezik, ezért távol kell tartani a kisgyerekektől és háziállatoktól.

Hogyan érhetem el ezt, hogy újból virágozzon a cineráriám?

A cinerária csak abban az esetben fog újra virágozni, ha egy kültéri helyszínre ültetjük ki, ugyanis a lakásban tartott cinerária csak egyszer virágzik.

A cinerária miért csak bimbózik de nem virágzik?

Valószínűleg a cineráriának több fényre és hűvösebb hőmérsékletre van szüksége. Amint a rügyek kialakulnak, a cineráriát kéthetente kell tápozni. Ehhez egy virágzó növények számára ajánlott tápot kell használni.

Miért feketednek meg a cinerária levelei?

A cinerária inkább a hűvösebb hőmérsékletet kedveli, de azért a túl hideget nem bírja. Ha a cinerária levelei elkezdenek megfeketedni, akkor egy valamivel melegebb helyre kell tenni.

Miért penészedik meg a cinerária?

A cinerária penészedését úgy lehet megakadályozni, ha az összes elhalt levelét és virágát eltávolítjuk, a felesleges víztől megszabadulunk, valamint nem hagyjuk több mint 15 percig a vízben és nem permetezzük vízzel a növényt.

Kerti Növények   Szobanövények
Frissítve: 2020.05.19

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük