Szerelemvirág – gondozása, locsolása, szaporítása, igényei

A szerelemvirág (Agapanthus africanus) vagy afrikai liliom egy rendkívül mutatós, kerti virág. Ez egy gumós növény, egzotikus megjelenésű virágokkal, amelyek lehetnek kék, lila, fehér és rózsaszínűek, és a legjobban július és augusztus között virágzik.

Fajtától függően, ez a növény virágszára elérheti a 2-3 méter magasságot és a virágfeje akár 30-60 cm átmerőjű is lehet.

Nagyszerűen néz ki csoportosan ültetve edényben vagy a kertben is.

Fényigény

A szerelemvirág teljes napfényben virágzik a leginkább. Ha a kertbe ültetjük, olyan helyet válasszunk neki, hol naponta legalább 8 óra teljes napfény éri.

Ha edényben tartjuk a növényt és nem hajt sok virágot, akkor helyezzük egy naposabb helyre. A sok napfény ösztönzi majd a növényt az intenzív virágtermelésre.

Hőigény

A szerelemvirág a normál, 18-24 °C közötti szobahőmérsékletet kedveli.

Ha nyáron a teraszra vagy kertbe helyezzük egy virágedénybe, ne aggódjunk a kinti hőmérséklet miatt, ugyanis jól bírja a meleget is.

De vigyük vissza a szobába vagy hidegtől védett helyre, amikor a kültéri hőmérséklet csökkenni kezd.

Ez a zsenge évelő növény a 10 °C-nál alacsonyabb hőmérsékletet már nem valami jól bírja.

Talaj

A szerelemvirágnak egy jó vízelvezető talajra van szüksége a gyökérrothadás megelőzése érdekében.

Olyan edényt használjunk amelynek alján egy vagy több lyuk van, hogy a felesleges víz el tudjon távozni, és a talaj gyorsan ki tudjon száradni.

Vízigény

A szerelemvirág szárazságtűrő, de sokkal jobban virágzik, ha a talaja nedvesen van tartva a nyári hónapokban. Télen a túl sok víz rothadást okozhat, ezért a teli hónapokban ritkán és visszafogottan öntözzük.

Tápozás

Tavasszal és nyáron havonta tápozzuk egy magas káliumtartalmú, folyékony táppal, amit az ajánlott felelősség felére hígítunk.

A káliumtartalmú táp elősegíti a növény gumóinak fejlődését, ugyanis minél életképesebb a gumó, annál nagyobb és szebb virágokat hoz.

Szaporítás

A szerelemvirág növényosztással könnyen szaporítható, erre pedig a legjobb időszak a tavasz.

A túl gyakori átültetés csökkenti a virágzást, ezert elég ha 3-4 évente ültetjük át a növényt és ilyenkor leválasszuk a szaporításra szánt gumókat.

Kártevők és betegségek

A szerelemvirág nem hajlamos betegségekre, azonban a túlöntözés gyökérrothadást okozhat, ami a növény pusztulását jelentheti.

Az alkalmanként a pajzstetvek problémát jelenthetnek a növény szamara, de akar kereskedelmi akar házi készítésű rovarirtó szerrel könnyen kezelhető ez a probléma.

Mérgező növény?

A szerelemvirág levelei és virágai nem mérgezőek, viszont gumói nagyon mérgezőek.

Kerti Virágok   Szobanövények
Frissítve: 2021.01.11

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük