Lilanyelű vénuszfodorka – gondozása, locsolása, szaporítása, igényei

A brazil trópusokról származó lilanyelű vénuszfodorka (Adiantum raddianum), a páfrányok családjába tartozik és a világon már szinte mindenhol, főleg mérsékelt éghajlaton megtalálható.

A kecses, zsenge levélszárak elérhetik az 50-60 cm hosszúságot is, melyeken számos apró, háromszög alakú, élénkzöld levelecske nő.

A tavasz folyamán a lilanyelű vénuszfodorka szaporító leveleket hajt, melyeknek alján sötétbarna foltok jelennek meg. Ezek a foltok valóbajban spórák, ugyanis a növény így szaporodik .

Ezek a speciális levelek nem olyan hosszú életűek, mint a szokásos páfránylevelek, ezért ha nem tetszik a kinézetük, egyszerűen vágjuk le őket.

Bár a lilanyelű vénuszfodorka valóban nagyobb gondozást és odafigyelést igényel, megfelelő törődéssel ez a növény sokáig élhet, és évről évre szebbé válik.

Fényigény

A lilanyelű vénuszfodorka inkább az erős közvetett fényt kedveli, de közepes fényben is nő, csak lassan. Tolerálja a kora reggeli napsütést, de a délutáni erős, közvetlen nap megégeti a leveleket.

Vízigény

Tartsuk nedvesen a talaját, de ne legyen túl vizenyős, és soha ne hagyjuk teljesen kiszáradni. Ha a talaja túl nedves, a lilanyelű vénuszfodorkánál gyökérrothadás és gombabetegségek jelentkeznek.

Tápozás

Késő ősztől kora tavaszig (szeptembertől-márciusig) kéthetente tápozzuk egy folyékony táppal, amelyet az ajánlott erősség felére hígítsunk. Ez a növény szeretik a halemulziós növényi tápot.

Hőigény

A lilanyelű vénuszfodorkának egyenletes hőmérsékletre van szüksége. Jól bírja a meleget és a hidegebb hőmérsékletet is, de inkább a meleg részesíti előnyben.

Soha ne rakjuk a lilanyelű vénuszfodorkát egy olyan helyre, ahol a hőmérséklet folyamatosan ingadozik.

Páraigény

A hőmérséklethez hasonlóan, nagyon fontos az egyenletes páratartalom is. A lilanyelű vénuszfodorka a magas páratartalmat kedveli, de nem szereti, ha permetezve van.

A legjobb megoldás ha egy vízzel töltött kavicsos tálcára helyezzük. Ügyeljünk arra, hogy a növény a kavicsokon üljön, és ne a vízben. A száraz levegő miatt a az apró levelek összezsugorodnak.

Kártevők

A levéltetveket, a pajzstetveket és a teknőspajzstetveket gyakran bevonzza a lilanyelű vénuszfodorka.

Mossuk át az egész növényt egy szappanos vízzel a kártevők fertőzésének kezelése érdekében. Ez egy hónapon keresztül, tíz naponta ismételjük meg.

Betegségek

Mivel a lilanyelű vénuszfodorka kedveli a magas páratartalmat, a szürke penész problémát jelenthet számára.

Talaj

Használjunk egy gazdag, gyors vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező talajt.

Ültetés

Ez a növény szeret kis cserépben lenni. Ne tegyük a lilanyelű vénuszfodorkát egy nagyobb edénybe, amíg a gyökerei meg nem töltik a meglévő edényt.

Visszavágás

Távolítsuk el az elszáradt vagy haldokló leveleket; ugyanis ezek elveszik a növény energiáját, lelassítják a növekedést és ráadásul betegséget is okozhatnak.

Szaporítás

A természetben a lilanyelű vénuszfodorka, a levelek alsó részén növekvő apró spórák által szaporítható.

Beltéren tavasszal próbálkozzunk a növényosztással, hogy új növényt hozzunk létre.

Mérgező növény?

A lilanyelű vénuszfodorka nem egy mérgező növény.

Miért nem növekszik a lilanyelű vénuszfodorka?

Annak ellenére, hogy a fürdőszobában tartjuk a növényt és úgy gondoljuk, hogy elegendő fényhez és páratartalomhoz jut a llilanyelű vénuszfodorka mégsem növekszik.

Ennek a növénynek következetességre és egyenletességre van szüksége, és ezt nem kapja meg a fürdőszobában.

Zuhanyzás után a helyiség meleg és párás, de a nap és az éjszaka többi részében hidegebb van, és a levegő sokkal szárazabb, ami már nem megfelelő egy lilanyelű vénuszfodorka számára.

Keressünk egy olyan helyet, ahol a hőmérséklet és a páratartalom nem ingadozik ilyen mértékben.

Mire utalnak az apró barna foltok a lilanyelű vénuszfodorka levelein?

Az apró barna foltok, reproduktív spórák és teljesen normális, ha megjelennek a lilanyelű vénuszfodorkán.

A spórák csak bizonyos leveleken jelennek meg, ezért ha nem tetszik a kinézetük, csak vágjuk le ezeket a leveleket.

Miért nem nőnek új levelek a lilanyelű vénuszfodorkán?

Ez a páfrány egyszerűen nem szereti, ha mozgatva van és egy újabb helyre van költöztetve, még akkor se, ha egyik jó helyről a másikra jó helyre kerül.

Eltart egy ideig, mire alkalmazkodik új otthonához és helyéhez, ezért legyünk türelmesek, előbb-utóbb újra növekedni kezd.

Szobanövények
Frissítve: 2020.12.09

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük