Kunkor – gondozása, locsolása, virágzása, igényei

A kunkor (Heliotropium) egy trópusi évelő növény, amelyet sötétzöld lombozata és csodálatosan illatos, sötétlila virágai miatt tartanak.

A növénynek bokros, bozontos alakja van, és cserépben általában 30-45 cm magasra nő meg, de kertbe ültetve akár 1,2 méter magas is lehet.

Az ellipszis alakú levelek ráncosak, szőrösek és általában 2-5 cm nagyra nőnek. Az csöves virágok, melyek lehetnek ibolya, lila vagy fehér színűek, csak 5-7 mm hosszúak és fürtökben, csokrokban helyezkednek el.

A erősen illatos virágok rendre nyílnak, így a növény a virágzási időszakban folyamatosan nyílik.

Fényigény

A kunkort teljes napfényben kell tartani, főleg a reggeli teljes napsütést igényli ez a növény, és délután némi árnyékot igényel, főleg meleg időben és különösen ha virágedényben van tartva.

Talaj

A kunkor a gazdag talajban virágzik legjobban, de szinte minden olyan talajban jól érzi magát, ami jó vízelvezető tulajdonságokkal rendelkezik.

Vízigény

Ennek a növénynek bőséges vízre van szüksége a melegebb hónapokban, amikor növekszik és virágzik. Ne hagyjuk, hogy gyökerei és talaja kiszáradjon az öntözések között. Télen takarékoskodjunk az öntözéssel.

Tápozás

A kunkort a növekedési időszakban havonta egyszer kell tápozni, egy szokványos általános folyékony táppal, amit az előírás szerint hígítsunk és használjunk. Ügyeljünk arra, hogy ősszel és télen ne tápozzuk a kunkort.

Szaporítás

A kunkor magokat 10-12 héttel a kiültetés előtt is el lehet vetni belterén egy virágedénybe. A magok 7–21 nap alatt kicsíráznak ha a hőmérséklet 20-30 °C között van.

A kunkort szárnyasokkal is lehet szaporítani. Ha azt akarjuk, hogy egy látványos növény legyen belőle a májusi ültetésre, akkor már februárban szaporítsuk a növényt és helyezzük a dugványokat 10 cm-es cserépbe.

Tartsuk a dugványokat erős, közvetett fényben, majd ha az idő felmelegedett, ültessük a kertbe vagy helyezzük a a teraszra a növényeket.

Kártevők és betegségek

A kunkort ritkán támadjak meg rovarok vagy betegségek, bár a takácsatka ennél a növénynél is problémát jelenthet.

Ellenőrizzük rendszeresen a kunkort, és próbáljuk meg a tetveket vízpermettel vagy egy rovarölő szappannal kezelni.

A nedves talaj, akár kültéren, akár beltéren, a levelek barnulását és lehullását okozza. Ennek ellenére a kunkor gyorsan helyrejön, amint a jó vízelvezetés és a légkeringés biztosítva van a növény körül.

Kerti Növények   Szobanövények
Frissítve: 2020.11.23

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük