Pompás dárdalevél – gondozása, locsolása, szaporítása, igényei

A pompás dárdalevél (Stromanthe sanguinea) Brazília esőerdőiben őshonos. Ennek a növénynek gyönyörű levelei a fehér, a vörös, a rózsaszín és a zöld különböző árnyalataiban tündökölnek.

A pompás dárdalevelet beltéren vagy szabadban is lehet tartani, azonban tudni kell, hogy a fagyokat nem éli túl.

A pompás dárdalevél a nyílgyökérfélék növénycsalád tagja. A nyílgyökér növényhez hasonlóan, a pompás dárdalevél levelei összezsugorodnak éjszaka.

Ez a növény tavasszal vöröses-rózsaszín virágokat hajt, de a virágok szépsége messze elmarad a növény gyönyörű leveleitől.

A pompás dárdalevél egy látványos növény, de kihívást jelent tartása és gondozása; kezdőknek biztosan nem ajánlott.

Fényigény

Helyezzük a pompás dárdalevelet egy erős, közvetett fénybe, de ne közvetlen napfénybe; egy északi vagy keleti fekvésű ablak a legjobb számára.

Vízigény

A pompás dárdalevél szereti, ha talaja enyhén nedves, inkább száraz. Vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl, másképp a gyökerek elrothadnak, és a növény elpusztul.

Télen hagyjuk, hogy a pompás dárdalevél talaja kicsit kiszáradjon, de soha ne hagyjuk teljesen kiszáradni.

Tápozás

Kéthetente tápozzuk a pompás dárdalevelet, amikor a növény aktívan növekszik: általában kora tavasztól az ősz végéig. Használjunk egy kiegyensúlyozott tápot az ajánlott erősség felére hígítva.

Amikor a növény pihen, télen egyáltalán ne tápozzuk.

Hőigény

Vigyázzunk, hogy a pompás dárdalevél ne legyen huzatos helyen. A nagyon meleg levegő ugyanannyira ártalmas mint a hideg huzat, ezert ne tartsuk fűtőtest vagy kályha mellett.

Az alapvető háztartási hőmérsékletben (20-25 °C) nagyon jól érzi magát.

Páraigény

A pompás dárdalevélnek magas páratartalomra van szüksége ahhoz, hogy szép levelei jól nézzen ki.

Ha az otthonunk száraz, helyezzük a pompás dárdalevelet egy nedves kavicsos tálcára. Ügyeljünk arra, hogy a növény a kavicsokon üljön, és ne a vízben.

A pompás dárdalevél levelei megbarnulnak és repedezetté válnak, ha a levegő túl száraz.

Virágzás

A pompás dárdalevél tavasszal vöröses-narancssárga virágokat hajt.

Kártevők

A levéltetvek és a takácsatkák problémát okozhat, ezekre érdemes odafigyelni. Általában ezek a kartevők a szabadban tartott növényeket támadjak meg. Ritka, hogy a szobában tartott dárdalevelén kartevők jelenjenek meg.

Betegségek

A pompás dárdalevél magas páratartalom igénye miatt hajlamos a gombás betegségekre. A megfelelő locsolás és a levelek szárazon tartása segít megelőzni ezeket a növényi betegségeket.

Talaj

Használjunk egy könnyű, gyors vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező talajt, amely megtartja a nedvességet, de mégis jó vízáteresztő.

A tőzegalapú talaj jó választás a pompás dárdalevél számára.

Ültetés

Késő tavasszal vagy nyáron ültessük át. Győződjünk meg róla, hogy a pompás dárdalevél kinőtte a meglévő edényt, mielőtt egy nagyobba helyeznénk át.

Edénycserénél használjuk a következő méretű edényt, és ne egy túlzottan nagyot. Győződjünk meg arról, hogy edény alján vannak csepegtető lyukak.

Visszavágás

Távolítsuk el a sérült vagy beteg leveleket. Ezzel ösztönözzük a növényt az új növekedésre és megakadályozzuk a betegségek kialakulását.

Szaporítás

A pompás dárdalevelet növényosztással lehet szaporítani. Óvatosan válasszuk szét a növény rizómáját 2 vagy 3 levéllel együtt a fő gyökérgömbtől, és ültessük egy kis edénybe, nedves talajba. Tavasszal szaporítsuk, mielőtt a növény megkezdi növekedési időszakát.

Mérgező növény?

A pompás dárdalevél szorosan kapcsolódik a nyílgyökérhez, amely nem egy mérgező szobanövény. Arról azonban kevés adat áll rendelkezésre, hogy a pompás dárdalevél mennyire mérgező.

Mindig érdemes óvatosnak lenni, ha nem 100%-ban vagyunk biztosak benne, hogy egy növény biztonságos-e vagy sem, ezért inkább tartsuk távol háziállatoktól és kisgyermekektől.

Nyáron kültérre helyezhető a pompás dárdalevél?

A pompás dárdalevél a nyár folyamán kihelyezhető a teraszra, de győződjünk meg róla, hogy árnyékban van, és nem éri közvetlen napsütés. Vigyük vissza, mielőtt a hőmérséklet 10 °C alá süllyedne. A fagy károsítja a leveleket és a gyökereket is.

Tehető terráriumba a pompás dárdalevél?

A nedvességet kedvelő pompás dárdalevél számára egy terrárium nagyon jó ötlet. Az egyetlen probléma az lehet, hogy ez a növény túl nagyra nő meg. Ez a növény megfelelő körülmények között 60-90 centi magasra is megnőhet.

Így hat ha terráriumba akarjuk tartani, rendszeresen vissza kell vágni.

Miért halványulnak el és fakulnak ki a pompás dárdalevél levelei?

Ennek több oka is lehet. Először is, a pompás dárdalevelet soha nem szabad közvetlen napsütésbe tenni, ugyanis ezáltal a levelek színe elhalványul. A legjobb egy északi vagy keleti fekvésű ablakból közelében tartani a növényt.

Egy másik fontos dolog az, hogy a pompás dárdalevél nem szereti, ha huzatos helyen van tartva.

Az ablakpárkányon nem igazan szereti a növény, főleg telén nem. A hideg levegő ami az ablak irányából érkezik, illetve a radiátorból származó forró levegő, mind hozzájárul a dárdalevél levelinek karosodásához.

Szobanövények
Frissítve: 2020.11.12

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük