Bunkóliliom – gondozása, szaporítása, igényei, betegségei

A bunkóliliom (Cordyline terminalis) az egyik legszínesebb levelű növény, amelyet megvásárolhatunk. A fás szárak akár 1-1,5 méter magasra, kard alakú levelei pedig 15-20 cm szélességűre nőnek.

A levelek lehet gesztenyebarna, lila, rózsaszín, sárga, zöld színűek, vagy ezeknek a színeknek a keveréke. Fiatalon a bunkóliliom kis asztali növény lehet, viszont egy idő után ez a gyönyörű növény egzotikus megjelenésű, padló növénnyé növi ki magát.

Sok hasonlóság van a bunkóliliom és a sárkányfa között. A legfőbb különbség az, hogy a sárkányfa egy könnyen gondozható növény, míg a bunkóliliom meglehetősen sok extra gondozást igényel, és nem egy jó választás a kezdők számára.

Ezt a növényt mérgezőnek tekintik, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A bunkóliliomnak erős, közvetett fényre van szüksége, viszont az erős közvetlen napsütést nem annyira bírja.

Vízigény

A bunkóliliom gondozásának legnehezebb része a megfelelő öntözés.

Tartsuk a talajt nedvesen, de soha ne legyen túl vizenyős, és soha nem szabad hagyni, hogy a talaj teljesen kiszáradjon.

A csapvíz (a fluorid és klór miatt) vagy a lágyitott víz nem alkalmas a növény öntözésére.

Használjunk desztillált vizet, vagy hagyjuk, hogy a szokásos csapvíz egész éjjel ülepedjen, mielőtt felhasználnánk.

A vízben lévő vegyi anyagok károsítják a bunkóliliom leveleit. A fluorid különösen káros, elszárítja a levélcsúcsokat.

Tápozás

Tavasszal és nyáron havonta tápozni kell a bunkóliliomot egy folyékony vagy lassan felszívódó növényi táppal, az ajánlott erősség felére hígítva. Soha ne használjunk fluoridot tartalmazó tápot.

Hőigény

A bunkóliliom inkább a meleg hőmérsékletet kedveli (18-30 °C). Vigyázzunk, hogy a bunkóliliom ne legyen huzat vagy fűtőtest közelében.

Páraigény

A magas páratartalom szükséges ahhoz, hogy a levelek jól nézzenek ki. Helyezzünk egy párásítót a bunkóliliom közelébe, vagy helyezzük a növényt egy nedves kavicsos tálcára, ha a levegő körülötte nagyon száraz.

Ügyeljünk arra, hogy a növény a kavicsokon üljön, és ne a vízben.

Kártevők

A bunkóliliom bevonzza a pajzstetveket, a takácsatkákat, a teknőspajzstetveket és a tripszeket.

A takácsatkák igencsak károsak tudnak lenni, mivel a levelekől kiszívják a nedveket, ennek következtében a levelek kifakulnak.

Ilyenkor gyakran permetezzük a növényt egy enyhe szappanos vízzel, és tartsuk a leveleket pormentesen, hogy megelőzzük mind a kártevőket, mind a növényi betegségeket.

Betegségek

Mivel a bunkóliliom a magas páratartalmat kedveli, gyakran gombás és bakteriális betegség támadják meg, mint például a levélfolt.

Talaj

A bunkóliliom szereti ha mindig nedves a talaj. Használjunk egy laza, jól szellőző, gyors vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező talajt, ami nem szárad ki nagyon gyorsan.

Ültetés

Tavasszal ajánlott átültetni a bunkóliliomot, ha a gyökerek már benőtték a meglévő edényt.

Ha egy bunkóliliomot egy nagyobb edénybe helyezünk, egy olyat használjunk, amely csak néhyány centivel nagyobb, mint a jelenlegi edény, és győződjünk meg arról, hogy vízelvezető lyukak vannak az alján.

Visszavágás

A barna, sárga, beteg vagy sérült leveleket egy tiszta, éles ollóval kell visszavágni. Használat előtt az ollót mártsuk alkoholba, hogy megakadályozzuk a növényi betegségek terjedését.

Szaporítás

A bunkóliliomot szárdugvánnyal vagy növényosztással lehet szaporítani. Ha a szárak elég vastagok, akkor akár bujtással is megpróbálhatjuk a szaporítást.

Levegőtisztítás

A bunkóliliom tisztítja a levegőt valamennyi káros vegyi anyagoktól, például a formaldehidtől, a benzoltól és a triklór-etiléntől.

Mérgező növény?

A bunkóliliom egy mérgező növény, 2 -es toxicitási szinttel. Különösen veszélyes a kutyákra és macskákra nézve.

Miért fakulnak és barnulnak a bukóliliom levelei?

Több dolog is okozhatja a bunkóliliom levelei színének elvesztését.

A halvány levelek gyenge megvilágításra, túl sok tápra, közvetlen erős napsütésre, nagyon meleg hőmérsékletre vagy takácsatkákra utalnak.

Vizsgáljuk meg a bunkóliliom leveleinek mindkét oldalát takácsatkákat keresve; ugyanis ezek a növényi kártevők elszívják a levelek színét.

A vegyi anyagok, pl. a fluorid, klór és a vízben lévő só szintén levélkárosodást okoznak.

Miért pusztul a bunkóliliom mióta kültérről beltérre lett áthelyezve?

A bunkóliliom valószínűleg azért néz ki rosszabbul és kezd elpusztulni, mert egy sokk érte.

Hirtelen megváltozott körznyezet, kevesebb fényt kap és hűvösebb helyen van, ezért kevesebb vízre és kevesebb tápra is van szüksége.

Csökkentsük a vizet és a növényi tápot, és akkor egy idő után a növény helyre fog jönni.

Miért hullanak a bunkóliliom alsó levelei?

A bunkóliliom, akárcsak a sárkányfa, esetében teljesen normális, ha az alsó levelek lehullanak, amikor új levelek jelennek meg a növény tetején.

Ha túlzott a levélvesztés, próbáljunk meg a növénynek egy kicsit több vizet adni.

Ezenkívül néhány hetente fordítsuk meg a bunkóliliomot, hogy a növény minden része megfelelő fénymennyiséghez jusson.

Szobanövények
Frissítve: 2020.09.18

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük