Királynői agávé – gondozása, virágzása, locsolása, igényei

A királynői agávé (Agave victoriae-reginae) az egyik legszebb agávé, ami egy lassan növekvő pozsgás növény, amely akár 30 cm magasra is megnőhet.

A növény alakja változó, de általában a levelek rozettába rendeződve egy gömböt formálnak.

A növény akár 45 cm átmérőjű is lehet, szorosan illeszkedő, sötétzöld levelei, fehér szegélyekkel rendelkeznek, és a levelek csúcsa rövid fekete tüskékben végződnek.

A krém, fehér vagy halványsárga, gyakran lilás-vöröses árnyalatú virágok általában a 4 m hosszú álló vagy ívelt száron nyílnak.

Fényigény

A királynői agávé leginkább teljes napsütésben vagy részeleges árnyékban virágzik. A déli vagy délkeleti fekvésű helyek a legkedvezőbbek számára.

Talaj

A királynői agávé inkább a gyors vízelvezető talajban növekszik. Használjunk egy szokványos pozsgásoknak vagy kaktuszoknak készített talajkeveréket.

Hőigény

A királynői agávé a meleg tavaszi és nyári hőmérsékletet kedveli (21 – 32 °C), ősszel és télen pedig a hűvösebb hőmérsékleteket (10 – 15 °C).

Vízigény

Tavasszal és nyáron gyakrabban öntözzük meg ezt a növényt, amikor a talaj felső része teljesen kiszáradt. Ne hagyjuk, hogy a talaj teljesen kiszáradjon.

Télen és ősszel, amikor a növekedés szünetel és a növény pihenési időszakban van, nagyon enyhén öntözzük. A túl sok víz gyökérrothadást okozhat, aminek következteben a levelek kifakulnak és lehajlanak.

Tápozás

Tavasszal és nyáron kéthetente tápozzuk egy általános folyékony táppal. Ősszel és télen ne tápozzuk a királynői agávét.

Szaporítás

A királynői agávé hajtásokkal szaporítható, ami az agávé növény leggyorsabb és legmegbízhatóbb szaporítási módszere.

Az érett agávé a tövéből kis hajtásokat hajt, amelyek könnyen leválaszthatóak és új növény szaporítható belőlük.

Az agávé magról történő szaporítása előnyt jelent ha gyorsan sok növényt akarunk nevelni. A nedves, steril talajkeverék, amely egyenlő részben tartalmaz perlitet és tőzegmohát, ideális a magok kicsírázásához, egy meleg helyen, erős közvetett fényben.

Ahhoz, hogy a magvak kicsírázzanak a talajnak enyhén nedvesnek kell maradnia.

Takarjuk le a talajt egy átlátszó műanyag fóliával, hogy segítsük a talaj nedvesen tartását amíg a magok kihajtanak.

A folyamat eltarthat két-három hónapig is amíg a kis növények készen állnak az átültetésre.

Kártevők és betegségek

A királynői agávét ritkán támadjak kártevők vagy betegség. Ennek ellenére, figyeljünk oda a pajzstetvekre és a teknőspajzstetvekre.

Kerti Növények   Szobanövények
Frissítve: 2020.11.12

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük