Kövirózsa – gondozása, virágzása, ültetése, igényei

A kövirózsa tudományos neve, Sempervivum, szó szerint azt jelenti, hogy „örökélet”, mert olyan könnyen nőn és terjed, hogy ez a növény gyakorlatilag elpusztíthatatlan.

Ennek a pozsgás növénynek sok különböző neve ismert: kővirág, varjúháj, fülfű, mennydörgő fű.

A kövirózsa egy könnyen tartható növény, aminek sokféle fajtája ismert.

Több mint 3000 kövirózsa fajta létezik, és ez a pozsgás növény minden színben, formában, textúrában és méretben kapható.

Hőigény

A kövirózsa szinte bárhol nő, viszont szüksége van a hideg évszakra, ahhoz hogy pihenni tudjon. Ez az időszak elengedhetetlen a növény megfelelő fejlődéshez.

A kövirózsa jól bírja a fagyokat és a nyári meleget is. Egyes fajtákat azonban a téli időszakra be kell takarni vagy védett helyen kell teleltetni, mivel érzékenyek a fagyra.

Fényigény

A kövirózsa a teljes vagy részleges napfényt kedveli. A teljes napfény segít abban, hogy élénk színűvé váljanak a levelek.

Teljes árnyékba sok kövirózsa levelei zöld színűek maradnak.

A nyár folyamán, amikor nagyon meleg van, a délutáni árnyék hozzájárulhat ahhoz, hogy a növény levelei sokkal több ideig színesek maradjanak.

Talaj

A kövirózsa a homokos, jó vízelvezetéssel rendelkező talajt kedveli. A jó vízelvezetés a kövirózsa legfontosabb követelménye.

Ültessük a kövirózsát egy homokos talajba, vagy ha komposztot vagy virágföldet használunk, adjunk hozzá kavicsot vagy vermikulitot, hogy elősegítsük a vízelvezetést.

A kövirózsa olyan talajban marad életben, ahol más növények nem tudnak növekedni.

Kiválóan növekszik nagyon kevés talajban, még kavicsban és a sziklafalak repedéseiben is megmarad. Azonban a talajban felgyülemlett víz megöli a növényt.

A kövirózsa a semleges pH-értékű talajt kedveli, a 6,6 és 7,5 közötti pH az ideális a növény számára.

Vízigény

A kövirózsának alacsony a vízigénye, ugyanis ez egy szárazságtűrő növény.

Az átültetés után azonnal öntözzük meg bőségesen a növényt. Ezt követően hagyjuk a talajt kiszáradni az öntözések között.

Ez a pozsgás növény szárazságtűtő, mivel vizet tárol a leveleiben, de a fejlődéshez és növekedéshez szüksége van vízre.

A nyári melegben gyakrabban kell öntözni ezt a növényt, viszont arra figyeljünk, hogy ne öntözzük túl.

Ha látjuk, hogy a növény állapota kezd romlani, ellenőrizzük, hogy a vízelvezetés megfelelő-e, és csökkentsük az öntözést.

Szaporítás

A kövirózsa számos utódot hoz létre, lehetővé téve azt, hogy „örökké éljen”.

Az új hajtások mennyisége és növekedési sebessége fajtától függ.

A tavasszal vagy nyár elején lehet a kövirózsát szaporítani.

Az új hajtásokat bárhova át lehet ültetni, vagy hagyhatjuk növekedni a kövirózsa körül, így egy dús marad a növény.

Növekedés

Miután a kövirózsa új hajtásokat termel, ez az új növény csak egy szezon után kezd el saját hajtásokat termelni.

A kövirózsa általában csak 3 évig marad meg, ezért a növénynek 2 produktív éve van, mielőtt elpusztulna.

Három év után után a kövirózsa egy magas szárat növeszt, amely a növény közepéből hajt ki, és elpusztulása előtt virágzik.

A középső szár levágása nem akadályozza meg a növény pusztulását.

A kövirózsa egy nagyon érdekes növény, a gondozása és szaporítása, valamint fejlődési ciklusának megfigyelése rendkívül szórakoztató lehet.

Színe az évszak folyamán drasztikusan változik az érettség, a hőmérséklet, a napfény hatásának és egyéb tényezőknek köszönhetően.

Ügyeljünk arra, hogy a növénynek elegendő helyet biztosítsunk a terjedéshez. Ideális esetben egy 10 cm átmerőjű edényben jól növekszik a kisebb kövirózsa fajta, míg a nagyobb fajták esetén egy 15-20 cm-es edényre van szükség.

Tartható a kövirózsa beltéren?

A pozsgás növények egyre népszerűbbek, mert könnyen gondozhatóak, kis méretűek és nem igényelnek sok figyelmet. Ezen kívül kreatívan is fel lehet őket használni akár egy asztali dísz elkészítésében.

A kövirózsa általában akkor néz ki és fejlődik a legjobban, ha kültérre van ültetve sok napsütésbe, jó vízelvezető talajba.

Ha ezek a kültéri körülmények adottak, akkor a növény nagyra nő, új hajtásokat produkál és élénk színekben pompázik.

Ha eltérünk ezektől a követelményektől, a kövirózsa továbbra is növekedni fog, de arra is számítanunk kell, hogy megjelenése kissé lazább és hanyagabb lesz.

A bent tartott kövirózsa általában nem kap annyi napfényt, amennyit kellene, ezert levelei színe zöldek maradnak és nem válnak színessé.

A kövirózsa levelei azért vallnak vörös színűvé erős napsütésben, mivel ez segíti a növény védekezését a levélszövet károsodásával szemben.

Az erős napsütés a legszebb színt hozza ki a növényből. Ha ez a növény beltéren van tartva, és nincs erős napsütésben, akkor már nincs szüksége erre a védekezésre.

A beltéren tartott kövirózsa inkább zöldes színű lesz, de ennek ellenére még mindig jól nézhet ki és egészségesen fejlődhet.

Az a lényeg, hogy kísérletezzünk a kövirózsa beltéri tartásával, és találjuk meg a szamara megfelelő körülményt a lakásunkban.

Ha a beltérben tartott kövirózsát kültérre visszük, elég gyorsan visszanyeri színét.

Kerti Növények
Frissítve: 2020.10.13

Kérdések és válaszok

  1. Magdi

    Jo estet kivanok!
    Köszönöm szepen a hasznos tanacsokat, epp 6 kövirozsat vettem ideny nyaron, es jol erzik magukat a talajban, az egyikük most viragzik hosszu szaron, viraga gyönyörü piros, viszont olvasom , hogy kihalas ellött lenne, majd elpusztul? Nem tudtam h.3 eves az eletük, sajnos. Remelem tovabba megmaradnak es gyönyörködhetek bennük.
    Tovabbi jo munkat, kell.vasarnspi estet kivanok Önöknek.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük