Ötlevelű akébia – gondozása, locsolása, szaporítása, igényei

Az ötlevelű akébia (Akebia quinata) egy gyorsan növekvő, lombhullató, kúszó cserje amit gyakran használnak talajtakaróként is de akár 8-10 méter magasra is fel tud kapaszkodni.

Az új ágakon tavasz elejétől illatos, sötétlila virágok nyílnak, amelyek nagyon érdekesen néznek ki. Sajnos a növény virágzása nem tart sokáig, csupán 2-3 hétig.

Az ötlevelű akébia levelei tavasszal, amikor kihajtanak bordó színűek, majd elénk zöldekké válnak. A növény gyümölcsei nagyon mutatós sötétlila hüvelyek, amelyek ősz elejétől érnek be.

Az idősebb vesszők, amelyek nem kapnak elegendő fényt, általában a növény töve közelében, felkopaszodnak, és nem hoznak új hajtásokat. Ilyenkor ajánlott együtt ültetni több alacsonyabb növénnyel.

A növényt kerítések, rácsok vagy pergolák közelébe érdemes ültetni, ahol esélye van arra, hogy felfusson és növekedjen, vagy azt is lehet, hogy egy támfalról vagy lejtőről leereszkedjen. Az ötlevelű akébia gyorsan növekszik, és megfelelő körülmények között akár 20 évig is él.

Fényigény

Az ötlevelű akébia hűvösebb körülmények között növekszik a leginkább, a közvetlen természetes fény előnyös számára, de árnyékos helyen is növekszik. A virágzáshoz a közvetlen napfény elengedhetetlen.

Tavasszal fokozatosan egy enyhén árnyékos helyen akklimatizáljuk a növényt a szabadtéri körülményekhez, mielőtt kiültetnénk a kertbe vagy cserepekbe.

Vízigény

Amíg a növény kicsi és nincs túl meleg, gondoskodjunk a heti öntözésről. Az aszályos időszakokban gyakrabban kell öntözni.

Hőmérséklet és páraigény

A ötlevelű akébia számára a 12-30 °C közötti hőmérséklet a legjobb. A zord téli időben a növeny elveszíti leveleit, de tavasszal újra kihajt. A növény nem szereti nagyon nedves környezetben, azonban a lakás általános páratartalmát kedveli.

Metszés

A ötlevelű akébia egy olyan kúszó cserje, amelynek ágai akár 10 méter hosszúra is megnőhetnek. Erőteljes növekedése miatt sok kertész, tél végén metszi vissza a növényt, hogy valamennyire kordában tartsa. Virágzás után is enyhén vissza lehet metszeni, hogy a növény rendezett legyen.

Talaj

Az ötlevelű akébia a legtöbb talajtípusban jól növekszik, de a könnyű homokos, enyhén agyagos talajt kedveli a leginkább.

Tápozás

Az ötlevelű akébia kevés tápot igényel így ezzel nem kell foglalkozni.

A gyenge talajban tartott növényen azonban segíthetünk egy kis komposzttal vagy mulcsal, ami nemcsak tápanyagot biztosít majd a növénynek de a nedvességet is megtartja.

Szaporítás

Az ötlevelű akébiát több módon lehet szaporítani: magvakkal, dugványokkal vagy bujtassa.

Az érett magvakat késő télen kell elvetni, mivel a magoknak hűvös időjárásra van szükségük a kicsirázáshoz.

Nyár közepén a puha szarakkal lehet szaporítani. A levágott dugványokat vízben vagy talajban is lehet gyökereztetni. A dugványokat árnyékos helyen tartsuk, amíg a megfelelő gyökérzet kialakul.

Bujtással is szaporítható ez a növény: ősszel takarjuk be földel azoknak az agáknak egy részét amit gyökereztetni kívánunk. Ezek az agák tavaszig gyökeret hajtanak, amikor már le lehet választani az eredetei növényről és át lehet helyezni.

Ötlevelű akébia gyümölcse

Mérgező növény?

A ötlevelű akébia nem egy mérgező növény, így a háziállatokra nem jelent fenyegetést. Japánban a növény gyümölcseit kuriózumként fogyasztják.

Cserjék   Kerti Növények
Frissítve: 2020.12.28

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük