Klívia – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

A klívia (Clivia miniata), az amarilliszfélékhez tartozik, ami egy könnyen kezelhető, szinte elpusztíthatatlan, Dél-Afrikából származó virágzó növény.

A klíviát egy hercegnő után nevezték el. Ennek a növénynek hosszú, vastag, sötétzöld íves levelei vannak, amelyek egy nagy növényi hagymából nőnek ki. A trombita vagy a liliom alakú virágok 5-7 cm-esek, amik narancssárga, piros, sárga vagy krém színűek lehetnek.

A klívia virágai egy hosszú szár végén, kb. 15-20 kis virágzású sűrű halmazként jelennek meg. A klívia kb. 4 hétig virágzik, késő tavasztól nyár elejéig, amikor meleg az idő és a napok hosszúak.

A klívia akár 60-90 cm magasra is megnőhet és szinte ugyanazt a szélességet is el tudja érni. A klívia egy nehéz agyag vagy kerámia edénybe való ültetése megakadályozza a növény felborulását.

Minél idősebb egy klívia növény, annál többet virágzik.

Ezt a növényt mérgezőnek tekintik, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A klíviának erős, közvetett fényre van szüksége, de nem közvetlen napsütésre. A közvetlen napsütés megperzseli a leveleket és elrontja a gyönyörű virágokat.

A nyár folyamán egy klívia szereti a kertben vagy teraszon, amennyiben árnyékban van tartva.

Vízigény

A klíviát alaposan meg kell locsolnio, és utána várni kell amíg a talaj felső része megint teljesen kiszárad, mielőtt újra öntöznénk.

A klívia inkább a szárazságot szereti. Halvány zöld vagy narancssárga elváltozások a leveleken azt jelzik, hogy a növény túl van öntözve.

Tápozás

Miután a klívia elkezdett virágozni, általában a nyár elején, havonta ajánlott egy 1:2 arányban hígított növényi táppal gondozni.

Télen 4-6 hétig, amíg a klívia pihenési időszakban van, nem szabd tápozni. A növény pihenési ideje után, a klíviát egy magas káliumtartalmú táppal ajánlott gondozni, hogy ezzel ösztönözzük a növény virágzását.

Hőigény

A klívia tavasszal és kora ősszel inkább a 18 -21° C hőmérsékletet részesíti előnyben. November és február között, amikor a klívia növény pihen, a hőmérsékletnek 10-13 °C kell lennie. A klíviának árt a 10° C alatti hőmérséklet.

Páraigény

Az átlagos háztartási páratartalom megfelelő a klívia számára.

Virágzás

A klívia szereti ha gyökerei egymás mellett sűrűn, szorosan vannak a virágedényben. Ez elősegítví, hogy a növény gyakrabban virágozzon.

Ha a klívia télen, kb. 6 hétig egy hűvös helyen van tartva, akkor ez is elősegíti a növény következő évi virágzását.

A pihenési időszak eltelte után, a növényt vissza kell helyezni egy világos, meleg helyre, és egy magas káliumtartalmú 1:2 arányban hígított növényi táppal kell gondozni.

Kártevők

A növényi rovarok ritkán támadják meg a klíviát. Ha a pajzstetű megjelenik, akkor a növényt egy alkoholos ruhával kell letörölni.

Betegségek

Bakteriális és gombás betegségek megtámadhatják a klíviát, mint például a gyökérrothadás, szárrothadás, levélrozsda és levélfoltok.

Talaj

Egy gyors vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező talajt ajánlott használni a kíliviáknál, amelyben sok a tőzegmoha és némi homok is található benne, hogy a klívia gyökerei ne legyenek túl vizenyős közegben.

Ültetés

A klívia akkor virágzik a legjobban, ha egy kis cserépben a növény gyökerei szorosan egymás mellett vannak.

Három-négyévente újra kell ültetni a klíviát. Ha a klívia már túl nagy méretű és felborul, akkor egy magasabb, nehéz virágedénybe kell ültetni, ami stabilitást ad a növénynek.

Visszavágás

A klíviának kevés visszavágásra, vagy egyáltalán nincs szüksége visszavágásra. Az elhalt virágot a száruk alján mindig le kell vágni, illetve a beteg, elszáradt leveleket azonnal el kell távolítani.

Szaporítás

Ezt a növényt könnyen lehet növényosztással vagy hajtásokról szaporítani. Ha ezeknek a hajtásoknak nincsenek gyökerei, nem kell aggódni, ugyanis néhány hét múlva a gyökér is ki fog alakulni.

Pihenési időszak

A klívia egy hagymás növény, amelynek több hónapig pihennie kell télen. Ilyenkor, novembertől márciusig a növényt egy hűvös (13 °C) és sötét helyre kell tenni és csak akkor locsolni, amikor a talaja már száraz. Márciustól a klíviát egy melegebb (18° C) helyre kell tenni.

Mérgező növény?

A klívia egy nagyon mérgező szobanövény, ami 3-as szintű toxicitással rendelkezik.

Milyen gyakran kell átültetni a klíviát?

A klívia többet virágzik és jobban növekszik, ha egy kis cserépben a gyökerek szorosan egymás mellett vannak, és valójában csak úgy három-négy évenként van szüksége egy új virágedényre.

Ha a klívia már túl nagy és felborul, akkor szükség lehet egy mélyebb, de nem szélesebb edényre.

Szükséges bármikor is visszavágni a klíviát?

Az egyetlen visszavágás amit egy klíviánál el kell végezni, az az elhalt virágot levágása, valamint a barna vagy elhalt levelek eltávolítása. Egyéb esetben ez a gyönyörű növény soha nem igényel visszavágást.

Mire utalnak a barna foltok a klívia levelein?

A leggyakoribb ok, ha egy klívia levelein barna foltok jelennek meg, a túl sok közvetlen nap által okozott levélégés. Ilyenkor a klíviát egy árnyékos helyre kell vinni, ahol erős közvetett fény éri.

Ha túlzottan meleg van, akkor a klívia virágai is elszáradhatnak és barnává válhatnak.

Miért ráncosodnak, barnulnak és sárgulnak meg a klívia levelei?

A túlzott locsolás, vagy a víz hiánya okozhatja a klívia leveleinek ráncosodását, barnulását vagy sárgulását. Ilyenkor ellenőrizni kell a talajt, hogy esetleg nem túl nedves vagy túl száraz.

A klívia soha nem ülhet vízben, mivel ez rothadást okozhat.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.15

Kérdések és válaszok

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük