Törpebors – gondozása, szaporítása, betegségei, igényei

A törpebors (Peperomia Sp.) több mint 1000 fajtája ismert, és legtöbbje Közép- és Dél-Amerikában őshonos.

Az összes törpebors, amely a bors növénycsaládhoz tartozik, félig pozsgás növény, nagyon hasonló gondozási igényekkel.

A vastag és kövér, hullámos vagy sima, fényes vagy matt levelek a zöld, a vörös, a szürke és a krém különféle árnyalataiban is megtalálhatóak.

A levelek mintája lehet márványos, csíkos vagy egyszínű. A törpebors virágai apróak és nem annyira látványosak.

A kis méretű törpebors szobanövényként virágedényben és terráriumban is tartható. Beltéren a kifejlett törpebors soha nem nő meg 30-45 cm-nél magasabbra, ezert ideális asztali növényként.

Egyes törpebors fajták kiválóan használhatók függőnövények is. A szobanövényként használt legnépszerűbb törpebors a ráncos törpebors és a borsarc.

Ráncos törpebors

Fényigény

A törpebors jól növekszik erős, közvetett fényben, amelyet egy nyugati vagy keleti fekvésű ablak biztosít.

Ez a növény még fluoreszkáló fény alatt is jól növekszik. Az elégtelen fény miatt a lassan növekvő törpebors abbahagyja a növekedést.

A közvetlen napfény megégeti a leveleket.

Vízigény

Hagyjuk a talaj felső felét kiszáradni, mielőtt újra öntöznénk. A túlzott öntözés, amely gyökérrothadást eredményez, a leggyakoribb oka a törpebors pusztulásának.

A legjobb, ha ezt a növényt alulról öntözzük. Ezzel szárazon tudjuk tartani a leveleket, ami segít megelőzni a növényi betegségeket.

A törpebors vastag levelei vizet tárolnak, és lehetővé teszik, hogy a növény hosszú időn keresztül locsolás nélkül is megmaradjon.

Tápozás

Tavasszal és nyáron havonta tápozzuk a növényt egy kiegyensúlyozott szobanövény-táppal, amelyet az ajánlott erősség felére hígítunk. Ősszel és télen nem szükséges tápozni a törpeborsot.

Hőigény

A törpebors számára a legjobb a 16-27 °C között hőmérséklet. A 13 °C alatti hőmérséklet és hideg huzat károsítja a törpebors leveleit.

Páraigény

A törpebors eredetileg Brazília esőerdőiből származik, és a meleg, nedves környezetet kedveli.

Virágzás

A törpebors virágai nagyon kicsik és egyáltalán nem látványosak. Legtöbb törpebors fajták levelei azok amik kiemelkedően érdekesek.

Kártevők

A kártevők, mint pl. a pajzstetvek és a levéltetvek problémát okozhatnak a törpeborsnak, ezert rendszeresen ellenőrizzük a növény leveleit.

Betegségek

A leveleken megjelenő foltok, az úgy nevezett gyűrűfolt a magas páratartalom miatt fejlődik ki.

Mivel ennek a növénybetegségnek nincs megfelelő kezelése, ezért a sérült leveleket le kell vágni, sőt, előfordulhat az, hogy az egész fertőzött növényt is ki kell dobni.

Tartsuk szárazon a törpebors leveleit, és biztosítsunk jó légkeringést a növény körül a betegségek megelőzése érdekében.

Talaj

Használjunk egy jól szellőző, laza cserepes talajt, amely jó vízelvezető tulajdonságokkal rendelkezik.

Ültetés

Ha a növény gyökerei már megtöltötték a meglévő edényt, ültessük át a növényt egy nagyobb méretű edénybe, de arra vigyázzunk, hogy csak néhány centivel nagyobb edényt válasszunk.

Egy túlzottan nagy edényben a talaj túl sokáig nedves marad és gyökérrothadást okoz.

Visszavágás

A törpeborsot a szár mentén bárhol vissza lehet vágni. Az új növekedés közvetlenül a szárvágás alatti csomópontokból nő ki.

Szaporítás

Ez a növény könnyen szaporítható levél- és , szárdugványakol vagy növényosztással.

Ügyeljünk arra, hogy a szaporításra használt törpebors levelek vagy szárak levágott végeit több órán át vagy egy éjszakán át hagyjuk kiszáradni, mielőtt elültetnénk őket.

Mérgező növény a törpebors a háziállatokra nézve?

A törpebors levelei és szárai alkaloidokat tartalmaznak, ezért ez a növényt mérgező szobanövénynek tekintik. A törpeborsot tartsuk távol kisgyermekektől és háziállatoktól.

Miért hullatja el a törpebors a leveleit?

A törpebors általában akkor veszíti el a leveleit, amikor a talaja túl nedves. Ez egy félig pozsgás növény, és szereti a száraz talajt.

Miért barnulnak meg a törpebors levélcsúcsai?

Lehetséges, hogy a törpebors barna levélcsúcsai a hideg hőmérséklet miatt alakulnak ki.

Ügyeljünk arra, hogy növény hideg időben ne a huzatos ablakpárkányon vagy egy ajtó közelében legyen.

Vigyázzunk a táppal is; a túl sok növényi táp elégetheti a levelek csúcsát.

A törpeborsot tavasszal és nyáron havonta kell tápozni, amikor aktívan növekszik, ősszel és télen nem kell tápozni a növényt egyáltalán.

Miért pusztul el a törpebors?

Hűvös időben a törpeborsnak kevesebb vízre és növényi tápra van szüksége.

Locsoljuk ritkábban törpeborsot, hagyjuk kiszáradni a talaját, ne tápozzuk, és vigyük a törpeborsot egy meleg, világos helyre.

Ezeket a lépéseket betartva remélhetőleg hamarosan helyreáll a törpebors állapota.

Szobanövények
Frissítve: 2020.10.09

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük