Királybegónia (Begónia Rex) – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

A királybegónia (Begonia Rex) egy évelő virágzó növény, amely eredetileg Indiából származik. Kis színes rózsaszín virágai illetve nagy színes levelei miatt kedvelik.

A királybegóniának számos olyan hibrid változata kapható, melynek levél formája, mérete, színkombinációja vagy akár levél mintázata is különbözhet.

A begóniák nem kezdőknek való növények, mivel különleges víz-, fény-, és páratartalom igényük van.

A begóniák mérgező növénynek, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A királybegóniának sok erős közvetett fényre van szükségük, de nem szereti a közvetlen napsütést. Mivel a királybegónia ritkán virágzik, ezért a kevesebb fényt is tolerálni tudja. Hihetetlen, de a királybegónia még fluoreszcens fényben is növekedhet.

Vízigény

A királybegónia nehezen viseli a túlzott locsolást. Mindig hagyjuk talaj felső részét kiszáradni, majd azután egyenletesen locsoljuk meg. Télen, amikor a növény nyugalmi állapotban kerül, csökkentük a víz mennyiségét és a locsolás gyakoriságát.

Tápozás

A növényt tavasszal kezdjük el tápozni, amikor növekedésnek indul. Ilyenkor, a királybegóniát két hetente lehet táplozni egy hígított, általános folyékony növényi táppal.

Télen egyáltálán ne tápozzuk a királybegóniát, mivel a növény ilyenkor nem növekszik.

Hőigény

A királybegónia az átlagos és meleg (20-28 °C) hőmérsékletet kedveli. A 15 °C alatti hőmérséklet nagyon érzékenyek, akár teljes levélhullást is okozhatnak. A hőingadozást is nehezen viselik, a hirtelen áltozó hőmérséklet károsíthatja a leveleket.

Páraigény

A királybegónia magas páratartalmat igényel, de nem szereti a levelek locsolását. A levelek vízzel való permetezése lisztharmat kialakulását okozhatja.

A növény körül úgy növelhetjük a páratartalmat, hogy egy edényben vizet rakuk vagy több növény egy helyre csoportosítunk. A légáramlást biztosítani kell, mivel ennek hiánya is a növény megbetegedését okozhatja.

Virágzás

A királybegóniának apró, rózsaszín vírágai vannak. Gyakran figyelmen kívül maradnak, mivel a királybegónia levele sokkal élénkebbek és színesebbek mint virágai.

Kártevők

A begóniát számos kártevő támadhatja, de főleg a pajzstetű okoz kárt a növényben. A levelek tövénél illetve a szár és a rizóma csatlakozásánál csoportosulnak ezek a kártevők.

Betegségek

Mivel a királybegóniák a magas páratartalmat kedvelizk, különösen hajlamosak baktérium- és gombás fertőzésekre. Soha ne permetezzük a királybegónia leveleit!

Talaj

A királybegónia a laza, jól szellőző talajt, kedveli amelyen gyorsan átfolyik a víz. A nagyon tömör talaj, mely sok vizet megtart illetve a túlzott öntözés gyökérrothadást okoz.

Ültetés

A királybegónia a széles, alacsony kaspóban szereti legjobban, ahol könnyen tud terjeszkedni. Fontos, hogy olyan kaspót válasszunk, ami nem dől könnyen el, mivel egy kifejlett növény levelei elég súlyosak lehetnek.

Visszavágás

A királybegónia elhalt leveleit és szárait el kell távolítani. Ahhoz, hogy a növény sűrű legyen, érdemes visszavágni a hoszzú szárakat.

Szaporítás

A királybegónia szár- és levéldugókkal a legkönyebb szaporítani. Nagyon könnyen gyökereznek a letört levelek és szárak. Vízben vagy akár talajban is lehet gyökereztetni a dugványokat.

Pihentetés

A királybegónia a téli hónapokban pihen. Ebben az időszakban csökkenteni kell a locsolást, és nem szabad tápozni.

Mérgező növény

A királybegónián 1-es szintű toxicitási szintel rendelkezik, és különösen mérgező kutyákra és macskákra. Gyerekeket is távol kell tartani a növénytől.

Miért halványulnak a királybegónia levele?

Ha a királybegóniát túl sok közvetlen napfény éri, levelei elhalványulnak és el is száradhatnak.

Ne helyezzük a királybegóniát déli vagy nyugati ablakba, vagy ahol közvetlenül éri a napsütés.

A sérült, elszíneződött, perzselt leveleket távolítsuk el, azért hogy ösztönözzük a az új, firss levelek növekedését.

Hogyan kezeljem a lisztharmattal fertőzött királybegóniát?

A lisztharmattal fertőzött leveleket és szárakat vágjuk le, és távolítsuk el az elhallt leveleket is a kaspóból, mivel ezek további fetőzést okozhatnak.

Ezután az egész növényt permetezzük egy gyenge gombaölő szerrel. Csökkentsük a locsolást és biztosítsunk  jó légáramlást a növény körül. Vigyázzunk arra, hogy a növény leveleit ne érje víz, mivel a nevesség kedvez a lisztharmatnak.

Lehet a királybegóniát rizómaosztással szaporítani?

Ha a királybegónia kinőtte az edényt, nyugodtan szét lehet választani a rizómákat és külön ültetni. Rizómaosztással is könnyen szaporítható a királybegónia.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.05

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük