Kínai ehető krizantém – gondozása, locsolása, virágzása, igényei

A kínai ehető krizantém (Chrysanthemum x grandiflorum, Chrysanthemum morifolium) az elsők között van, ha levegőtisztító növényekről beszélünk. Ez az évelő, ősszel virágzó növény, nagyon sokoldalú, amelyet virágoskertekben de gyakran virágedényekben is tartanak.

A hosszú szárak és a nagy virágok, sok színváltozatban kaphatók, a levendulától és a fehértől a sárga, piros és narancssárgáig terjedő minden színben, ami miatt nagyon népszerű vágott virágként is.

A kínai ehető krizantém, érett állapotában, akár 90 cm magas is lehet. Ezt krizantémot tavasszal vagy ősszel kell elültetni.

A NASA szerint a kínai ehető krizantém kiváló levegő szűrő tulajdonságokkal bír, képes a benzolt, a formaldehidet, a triklór-etilént, az ammóniát, a xilolt és a toluolt is eltávolítani a levegőből.

Ez egy mérgező növény, ami ártalmas a kutyákra és macskákra nézve, ezért háziállatoktól távol kell tartani.

Fényigény

A kínai ehető krizantém hosszabb ideig virágzik, ha közepes erősségű fénybe van elhelyezve, és távol van tartva a melegtől és a közvetlen napsütéstől.

Talaj

Ez a krizantém szinte minden talajtípusban nő, aminek laza a talajszerkezete és nem tartja magában a vizet.

Ültetés előtt a talajba keverjünk komposztot, ha szeretnénk hogy a növény több nagy és szép virágot termeljen.

Hőigény

A hűvös hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a kínai krizantém virágzása tovább tartson. A magas hőmérséklet miatt a krizantém virágjai gyorsan elhervadnak.

A növény napközben a 21 °C-ot kedveli, éjszaka viszont a 15° C alatti hőmérséklet nem kedvez számára.

Vízigény

A kínai ehető krizantémot minden alkalommal jó alaposan meg kell öntözni, hogy a víz legalább 12-15 cm mélységig hatoljon a talajba.

Hagyjuk a talaj tetejét kiszáradni, mielőtt újra öntöznénk.

Mindig a tövénél öntözzük és kerüljük a növény leveleinek öntözést, mivel a nedves levélzet rothadást, lisztharmat és más betegségek kialakulását is eredményezheti.

Tápozás

A kínai ehető krizantémot a növekedési időszakban rendszeresen, havonta egy-két alkalommal kell tápozni. A virágrügyek kialakulása után hagyjuk abba a növény tápozását.

Szaporítás

Miután a kínai krizantém beltéren befejezte a virágzást, a szabadba lehet ültetni, ahol évről évre nő, terjed és virágzik.

Akárcsak a többi krizantémot, ezt a növényt is szárdugványokkal lehet szaporítani, tavasszal és nyár elején.

Kártevők és betegségek

A levéltetvek, a takácsatkák, a hernyók és a pajzstetvek árthatnak a kínai ehető krizantémnak. A penész és a gyökérrothadás problémát jelenthet ha túl van locsolva vagy ha a leveleket öntözzük.

Kerti Növények   Kerti Virágok
Frissítve: 2020.11.23

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük