Kankalin – gondozása, locsolása, szaporítása, igényei

A kankalin (Primula) egy kora tavasszal nyíló virág, melynek számos fajtája kapható a kerteszetekben.

A kankalint virágoskertekbe, edényekbe vagy sziklakertekbe is lehet ültetni.

Ez egy évelő növény, amely a megfelelő gondozás mellett, lenyűgöző virágaival, évről évre díszíti majd kertünket vagy teraszunkat.

A virágai gyakran egész nyáron nyílnak, és bizonyos területeken továbbra is kiemelkedő színeikkel örvendeztetik az őszi szezont.

A kerteszetekben kapható legtöbb kankalin növény hibrid fajta, melyek virágai fehér, krém, sárga, narancssárga, piros és rózsaszín színűek lehetnek.

Vannak lila és kék virágú kankalin fajták is. Ezek az évelő növények inkább a nedves, erdős jellegű körülményeket kedvelik.

Fényigény

A kankalin az erős, közvetett fényben vagy részleges árnyékban virágzik a legjobban. Óvjuk a növényt a közvetlen napsugárzástól távol, ugyanis az erős napfény megégeti a leveleit és a virágait.

Talaj

A kankalin a nedves, jó vízelvezető képességű, magas humusztartalmú, enyhén savas vagy semleges talajt kedveli.

Ültetés előtt, a talajhoz keverjünk száraz, apróra vágott leveleket, ami segít megtartani a talajban a nedvességet és rengeteg tápanyagot biztosít a növény re szere.

Hőigény

A kankalin inkább hűvösebb időjárást kedveli, a 10 – 18 °C közötti hőmérsékleten növekszik es virágzik a legjobban. A virágok hosszabb ideig nyílnak, ha a hőmérséklet 16 °C körül marad.

Vízigény

Rendszeresen és mérsékelten öntözzük a növényt, tartsuk a talajt egyenletesen nedvesen, de ne legyen nagyon vizes.

Ha virágedényben tartjuk a kankalint, olyan edényt válasszunk amelyen vannak vízelvezető lyukak, amin keresztül a felesleges víz el tud távozni; így megakadályozzuk a túlöntözés miatt kialakuló gyökérrothadást.

A kankalin sárguló levelei általában a túlöntözés jelei.

Tápozás

Havonta egyszer ajánlott tápozni a kankalint, egy hígított, gyenge folyékony táppal. A téli időszakban nem ajánlott tápoldatozni a növényt.

Szaporítás

A kankalin könnyen szaporítható tőosztással vagy magvakról. A magokat késő tavasszal vagy nyár végen vessük el, mivel a magvak hűvösebb időben csiráznak csak ki.

Kártevők és betegségek

A csigák és a meztelencsigák előszeretettel fogyasztják a kankalin leveleit, gyakran az összes levelet lerágjak és a növény elpusztul.

A csigák ellen csigacsapdával lehet védekezni, vagy sötétedés után kézzel szedjük fel őket.

A takácsatkák és a levéltetvek is gyakran támadhatják a kankalint, de a szappanos vízzel való permetezés általában megoldja a problémát.

Ha a kankalin hosszú ideig vízben áll, hajlamosa levél- és gyökérrothadásra is.

A túl sok nedvesség hatására a kankalin hajlamos lehet a gombás fertőzésekre is. Ezt gyakran meg lehet akadályozni megfelelő öntözési szokások és a növények közötti megfelelő távolság megtartásával.

Kerti Növények   Kerti Virágok
Frissítve: 2021.01.12

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük