Legyezővirág – gondozása, locsolása, szaporítása, igényei

A legyezővirág (Scaevola aemula) egy látványos virágzó növény, mely fajtától függően rengeteg lila, kék, fehér vagy rozsaszin virágot hoz a nyár folyamán. Rendszerint 30-50 cm magasra nő meg és 60 cm szélesre terjed.

Ezt a növényt virágedényekbe, függőkosarakba és sziklafalszélekbe is lehet ültetni, mivel könnyen szétterjed a földön, és nem nő túl magasra.

Napsütésben egész nyáron folyamatosan virágozni fog, egészen a fagy beálltáig.

A növény vastag szárain világos zöld, ovális levelek nőnek, melyek enyhen tüskések. A legyező formájú virágok ugyanúgy közvetlen a vastag szárról hajtanak ki, és körbe veszik a leveleket.

Talaj

A legyezővirágot egy agyagos, kissé savas, jó vízelvezető talajba kell ültetni, amelyben bőséges mennyiségű komposzt és tápanyag van.

Fényigény

A legyezővirág a teljes napsütésben fejlődik és virágzik legjobban, bár a részleges árnyékot is jól bírja.

Tápozás

A legyezővirágot 6-8 hetente kell tápozni, amíg aktívan növekszik, egy oldható, általános táppal, az ajánlott erősség felére hígítva.

Vízigény

A legyezővirágot a nap folyamán kora reggel vagy késő délután kell öntözni.

A nap folyamán minél korábban öntözzük a növényt, annál jobb, mert így a levelekre került víz a nap folyamán könnyen felszárad.

Ha este öntözzük a növényt, vigyázzunk arra, hogy a levelekre ne kerüljön víz, ugyanis ez gombás betegségeket okozhat.

Ez a növény kevesebb öntözést igényel a téli hónapokban, ezért csökkentsük az öntözést november végétől március elejéig.

Visszavágás

Az időszakos, enyhe visszavágás a legjobb módja annak, hogy a növényt formásan tartsuk.

Szaporítás

A legyezővirág szárdugványokkal szaporítható késő tavasszal vagy a nyári hónapokban. A puha szárakat használjuk a szaporításra, mivel ezek sokkal könnyebben gyökereznek.

A legyezővirágot magról is lehet szaporítani. A növény magja nagyon aprók és sajnos nem lehet egy évnél tovább tarolni őket.

A fagyveszély elmúltával közvetlenül a kertbe vagy edénybe lehet vetni a legyezővirág magokat, és takarjuk be a magokat egy kevés könnyű, homokos talajjal, hogy a magok ne száradjanak ki.

Akar 1-2 hónapig is eltarthat mire a magok kicsíráznak, ezert beltéren is elvethetjük őket már január vége február eleje környéken.

A magok a 20-24 °C körüli hőmérsékleten csiráznak legjobban.

Kártevők és betegségek

A legyezővirágot gyakran támadjak a teknőspajzstetvek, a pajzstetvek és a gombás betegség. A levelek penészesedését nagyban el lehet kerülni ha mellőzzük a levelek locsolását.

A kartevők ellen használjunk egy kereskedelmi rovarirtó szert.

Kerti Növények   Kerti Virágok
Frissítve: 2021.01.11

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük