Ékszer alokázia növény – gondozása, szaporítása, betegségei, igényei

Ékszer alokázia
Ékszer alokázia (forrás)

Ezt az Ázsiában őshonos alokázia (Alocasia nebula imperialis) növényt ékszer alokázia vagy király alokázia néven ismerik. Az alokázia növényeknek nagy, fényes, szív alakú levelei vannak, kidudorodó erezettel.

Ha drámai, nagyon különleges megjelenésű növényt keresünk, amely megnőhet 30 cm magasra vagy akár olyan magasra, mint egy fa, az alokázia növény kiváló választás.

Ezek a növények különös gondozást és figyelmet igényelnek, ezért kezdőknek nem ajánljuk.

Az alokázia növényeket mérgezőnek tekintik, ezért ezt a növényt háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

Az alokázia növénynek nagyon erős közvetett fényre van szüksége. A közvetlen nap elégetheti a leveleket. Kevés fény esetén viszont levelei elhullhatnak.

Vízigény

Hagyjuk, hogy a talaj felső része kiszáradjon, majd ezt követően locsoljuk a növényt. Amennyiben lehet, tartsuk a talajt egyenletesen nedvesen.

A túlzott öntözés, a nedves levelek és a folyamatosan vizes talaj számos, különféle betegséget okozhat az alokáziáknál. A gombás fertőzések a jellemző megbetegedések.

Rendszeresen ellenőrizzük a talaj nedvességét, főleg az elején, hogy gyorsan kitapasztaljuk mi is a növény öntözési igénye.

Télen, amikor a növény pihen, az alokáziát ritkán locsoljuk kevés vízzel.

Tápozás

Március végétől szeptemberig kéthetente locsoljuk meg egy általanos folyékony növényi táppal. Az előírt táp mennyiség felét, vízzel hígitva használjuk. A túl sok táp sók képződését okozza a talajban és elégetheti a gyökereket és a leveleket.

Soha ne tápozzuk az alokasiát télen.

Hőigény

Az alokázia növények a melegebb hőmérsékletet részesítik előnyben. Legjobb az alokázia növényeket 15–27 °C közötti hőmérsékleten tartani, de igyekezzünk egy stabil hőmérsékletet beállítani.

Ha a hőmérséklet 15 °C alá csökken, az alokázia növények nyugalmi állapotba kerülnek. Ha hosszabb ideig 15 °C alatt marad a hőmérséklet, a növény elveszítheti az összes levélét.

Ügyeljünk arra, hogy az alokáziát ne érje a légkondicionálóból kiáramló levegő és a óvjuk a hideg huzatos helyektől.

A meleg nyári hónapokban az alokázia növény minden héten új leveleket hajthat. Ha a növény jól érzi magát, az új levelek akár kétszer akkorára nőhetnek mint az előző levelek.

Páraigény

Az alokázia növények a legjobban magas páratartalom mellett növekednek. A szobanövény körüli páratartalom növelése érdekében helyezzük a növényt kavicsokkal és vízzel megtöltött tálcára.

Vigyázzunk arra, hogy a növény a kavicson üljön, és nem a vízben. Növelhetjük a páratartalmat azáltal is, hogy egy kis párásítót helyezünk el a növény közelében vagy több növényt egymás mellé zsúfolunk.

Virágzás

Az ékszer alokázia krém, fehér vagy piros színű tölcsérszerű virágot produkál, ami valójában egy átformált levél.

Kártevők

Az alokáziát érdemes néhány hetente meleg szappanos vízzel permetezni. Ez segít megelőzni a kártevőket: levéltetvek, atkák.

Ezenkívül a szappanos permet pormentesen tartja a növény nagy leveleit is.

Ha a növényt már megtámadták a kártevők, akkor permetezzünk rá ultrafinom rovarirtó olajat. A neem olaj elpusztítja úgy a rovarokat, mint azok tojásait is.

Betegségek

A túlzott locsolás vagy a levelek túlzott nedvesítése esetén az alokázia növények hajlamosak a szár- és a gyökérrothadásra, a levélfoltok és feketeerűség kialakulására.

Ezeket a betegségek általában sárgás peremmel körülvett  sötétbarna vagy fekete foltokként jelentkeznek a leveleken.

A növényi betegségek megelőzésének legjobb módja az öntözés időszakos megszűntetése, a levelek szárazon tartása és a jó légáramlás biztosítása.

Különítsük el a növényt a többi növénytől, majd távolítsuk el a sérült és beteg leveleket. Permetezzük a növényt egy nem túl erős gombaölő szerrel.

Talaj

Használjunk szerves, jól szellőző, laza növényi talajt, amely megfelelő mennyiségű tőzegmohát is tartalmaz. Ha a talaj kissé nehéznek tűnik, adjunk hozzá némi homokot vagy perlitet.

Ültetés

Az alokázia növények kis cserepekben is jól elvannak, ezért ne siessünk az átültetéssel. Addig ne ültessük nagyobb kaspóba, amíg a gyökerek ki nem töltötték a meglévő edényt.

Metszés / visszavágás

Mindig időben távolítsuk el a sárguló leveleket, de főleg azokat, amelyeken barna vagy fekete foltok alakulnak ki, mivel ez gombás betegség jele lehet.

Szaporítás

Az alokázia növényeket megosztás útján szaporítjhatjuk. Tavasszal érdemes szétválasztani a növényt, mielőtt fejlődésnek indul. A szétválasztott növényeket kisebb kaspóba helyezzük át.

Pihentetés

Ezek a növények őssztől és kora tavasszal pihennek. Ha ebben az időszkban nem alakulnak ki új levelek, nem kell aggódni, ez teljesen normális.

Mérgező növény

Az alokázia növények nagyon mérgező szobanövények, ezért 4-es szintű toxicitás besorolást kapták. Tartsuk a növényt távol gyerekektől és háziállatoktól.

Szobanövények
Frissítve: 2020.06.04

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük