Bromélia – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

Ha valaki unja már, hogy folyton csak drága vágott virágdíszeket vásárol az otthonába vagy az irodájába, akkor ebben az esetben az egyszerű gondozású bromélia (Bromeliaceae) egy jó választás.

Több mint 2500 bromélia fajta létezik, amelyek Észak-, Közép- és Dél-Amerikában otthonosak.

Közkedvelt broméliák közé tartozik a neoregélia, a lándzsarózsa és a guzmánia. A bromélia növényféléknek látványos virágai vannak, amelyek akár 6–10 héten át is színesek maradnak.

Számos különböző színű és formájú bromélia fajta létezik, ami közül választani lehet. Az egzotikus megjelenésű virágágak piros, bordó, rózsaszín, fehér, sárga, narancssárga és akár többszínű keverékben is megtalálhatóak.

Több különböző fajtájú bromélia felhasználásával akár egy egyedi virág összeállítást is létre lehet hozni. A bromélia beltérben egyszer virágzik, ezután a növény sarjakat hoz, amiket újra el kell elültetni.

Fényigény

A bromélia növények nagyon jól alkalmazkodnak, és különböző fényviszonyra különböző broméliafajta ajánlott.

Ha broméliának vékony zöld levele van, akkor gyenge fényviszonyok között is képes megmaradni. Ha viszont vastag szürke levelei vannak, akkor közepes fényerősségre van szüksége.

A bromélia növény virágai gyorsan elhervadhatnak és a levelek halványzöldekké válhatnak, ha nagyon erős fény éri őket.

A bromélia elvesztheti leveleit, valamint ezek a levelek sötétzöldekké válhatnak, ezzel is jelezve azt, hogy a növénynek több fényre van szüksége.

Vízigény

A bromélia jól bírja a szárazságot, és szereti a száraz talajt. Ennek a szobanövénynek a gyökere nagyon kicsi, és a túlzott öntözése a bromélia pusztulásához vezethet.

Néhány broméliának vannak úgy nevezett „tartályai”, amelyek tárolják a növény számára szükséges a vizet; más fajtáknak viszont finom szőrszálaik vannak a leveleiken, amelyek kimondottan szeretik a vízzel való permetezést.

Tápozás

A bromélia tápozása úgy történik, hogy a folyékony tápot közvetlenül a levelekre kell permetezni.

Ezt a tápot ajánlott 1:2 vagy 1:4 arányban hígítani. A bromélia középső virágcsészéjébe sosem szabad tápot önteni.

Hőigény

A broméliák trópusi növények, de a 4-37 °C közötti hőmérsékletet is elviselik. Viszont, a nap folyamán inkább a 21-24 °C, éjszaka pedig a 10 °C alatti hőmérsékletet részesítik előnyben.

A beltéri bromélia virágzása hosszabb ideig tart, ha a helység hőmérséklete alacsonyabb.

Páraigény

A bromélia szereti a háztartás alapvető páratartalmát, de jól bírja a szárazabb levegőt is.

Virágzás

A kevesebb fényviszony és a hűvösebb hőmérséklet elősegíti, hogy a bromélia színes virágza hosszabb ideig tartson.

A beltéri bromélia növények csak egyszer virágzanak. Amint a broméliavirág elpusztul, a növény elkezd kisebb növényhajtásokat növeszteni.

Ilyenkor a haldokló virágot le kell vágni, ezzel is elősegítve az újabb hajtások növekedését.

Kártevők

A teknős pajzstetű és a levéltetű ártalmas lehet a broméliákra nézve. Ha lehet, rovarirtó szereket ne használjunk a bromélia esetében, mivel a növény nagyon érzékeny az ilyen vegyszerekre.

Betegségek

A gombás növényi betegségek, mint például a korona-, szár- és a gyökérrothadás, valamint a rozsdabetegség és a levélfolt megfertőzhetik a bromélia egyes fajtáit.

Ezek a betegségek főleg a tólzott locsolás, magas páratartalom vagy a légáramlás hiánya miatt alakulhatnak ki.

Talaj

Könnyű, jól szellőző, gyors vízelvezető talajt érdemes használni a bromélia esetén.

A bromélia talajához érdemes homokot vagy perlitet is hozzáadni, ha a talaj túl nehéznek vagy tömörnek tűnik.

Ültetés

Tavasszal, amint a bromélia növekedésnek indul és kinövi a meglévő virágedényét, érdemes átültetni egy nagyobb méretű virágcserépbe.

3 vagy 4 év után, amikor a bromélia elérte érettségét, akkor már elegendő egy 20 cm-es virágedény.

A broméliák kimondottan kedvelik ha kis virágedényben szorosan egymás mellett lehetnek a gyökerei, ezért nem kell sietni átültetésükkel.

Visszavágás

A broméliákat ritkán kell metszeni. Ha a levélhegyek barnássá válnak, akkor elegendő ezeket levágni egy tiszta és éles ollóval vagy késsel.

Visszavágás után tartsuk a levelet szárazon pár napig, hogy begyógyuljon a „seb”. Ez azért szükséges, hogy elkerüljük a gombás megbetegedéseket.

Szaporítás

Amint a bromélia virága elhal, apró, új hajtások növekednek a növény körül. Amikor ezek a sarjnövények már több cm hosszúak, akkor ki kell venni őket és egy 10 cm-es virágedénybe, laza talajba kell átültetni.

Arra oda kell figyelni, hogy ne öntözzük túl az új növényeket, miközben az új gyökerek fejlődnek. Ezek az új növények általában 1-3 év múlva virágoznak majd.

Mérgező növény?

A broméliák nem mérgező szobanövények.

Miért hervadnak el a bromélia virágai és mit tehetek, hogy hosszabb ideig virágozzon?

A bromélia virágai hosszabb ideig virágozhatnak, ha a növényt hűvös helyen, gyenge fényviszonyok mellett tartjuk. Minél melegebb és fényesebb a szoba, annál gyorsabban elhervadnak a bromélia virágai.

Maradhat vízben hosszabb ideig a broméliám, ha elutazom?

Nem javasolt a broméliát vízben hagyni. Ha a gyökerek folyamatosan vízben vannak, ez a bromélia pusztulását fogja eredményezni.

Utazás előtt ajánlott jól meglocsolni a broméliát és hűvös, gyenge megvilágítású helyre helyezni. Lehet, hogy kicsit kiszárad majd a bromélia, de túl fogja élni.

Szabad vizet önteni a bromélia belső virágcsészéjébe?

A bromélia belső virágcsészéjének az öntözése csak még jobban ösztönzi a bakteriális és gombafertőzések kialakulását.

A bromélia gyökereit takarékosan kell meglocsolni. Kerülni kell az olyan víz használatát, amelynek magas a fluorid, klór vagy só tartalma.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.08

Kérdések és válaszok

    1. avatar
      Kertinfó

      Ahogy a cikkben is említettem, a bromélia sajnos csak egyszer virágzik, és virágzás után a növény elpusztul. Azonban a növény hajtásokat is hozhat, amelyek majd idővel újra virágozni fognak. Ez egy hosszú folyamat. Ha a növény életképes virágzás után is, akkor nem kell kidobni, mert van rá esély hogy hoz hajtásokat, viszont ha a levele elszáradtak, akkor már semmit nem lehet tenni növénnyel.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük