Agávé növény – gondozása, szaporítása, betegségei, igényei

Az agávé növény, Mexikóban, Amerika délnyugati részén, és a Közép- & Trópusi Dél-Amerikában őshonos. Könnyen gondozható, nagy, lenyűgözően látványos, pozsgás növény, ami beltéri vagy kültéri tartásra is alkalmas.

Általános tévhit, hogy az agávé növények a kaktusz növények családjába tartoznak. Több mint 450 agávé növényfajta létezik, kicsitől hatalmasig.

Otthonra, érdemes olyat választani, amely nem növekszik túlzottan nagyra a szobában, ha azt tervezi, hogy bent tartja.

Az agávé növények lassan növekvő növények, amelyek kevés gondozást igényelnek, feltéve, hogy rengeteg, nagyon erős fényt kapnak.

Ezeknek a pozsgás növényeknek vastag, húsos, tüskékkel szegélyezett levelei vannak, amelyek egy hegyes pontban végződnek. A levelek rozetta formában rendeződnek, így alakítva ki a növény törzsét.

Az agave növény nedve meglehetősen irritáló, a tüskék és az élesek, kemények és fájdalmasak, ha megszúrnak.

Ezeket a növényeket mérgezőnek tekintik, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

Az agávé növények egész évben nagyon erős fényt igényelnek.

Előfordulhat, hogy az agávét otthon vagy irodában különböző helyere kell áthelyezni, mivel az évszakok változásával, a növény nem jut elegendő fényhez. Az erős fény hiánya a növény rothadásához vezethet.

Az agávé növényeket meleg időben ki lehet helyezni teraszra vagy akár a kertbe is.

Vízigény

Ősszel és télen, amikor az agávé növények pihennek, hagyjuk a talaj felső részét kiszáradni mielőtt újra öntöznénk.

Tavasszal és nyáron, amikor a növény aktívan növekszik, csak akkor locsoljuk, amikor a talaj felső 5-10 cm kiszáradt. Vigyázzunk a túllocsolásra, mivel a agávé növények jobban kedvelik a száraz környezetet, mint a folyamatos nedvességet.

Tápozás

Tavasszal és nyáron, amikor a növény aktívan növekszik, havonta érdemes egy kiegyensúlyozott növényi táppal locsolni, amelyet az ajánlott erősség felére hígítsunk.

Soha ne műtrágyázzuk ősszel és télen, mivel ez a növénynek árthat.

Hőigény

Az agávé növények kedvelik a meleg hőmérsékletet. Tavasszal és nyáron 21–27 °C közötti hőmérsékletet szeretik, ősszel és télen pedig hűvösebb hőmérsékleten, 10–16 °C-on lehet a növényt pihentetni.

Az agávé növény levelei viaszos bevonattal rendelkeznek, ami megóvja a növényt az intenzív párologtatástól. Ez a bevonat képes a bejövő hő akár 75%-át is visszatükrözi, így védekezve a túlmelegedés ellen.

Páraigény

Az agávé növények, mint az összes pozsgás növény, nagyon kevés páratartalmat igényelnek. A magas páratartalom korona-, szár- és gyökérrothadást okozhat.

Virágzás

A szabadban, miután a növény elég energiát eltárolt, egy magas, fa alakú virágot növeszt. Beltérben tartott agávé növény ritkán virágzik.

Kártevők

Az agávé növények fő kártevője a zsizsi (ormányosbogár), amelyre figyelni kell. Az ormányosbogár megrágja a leveleket, petéket rak a levelekbe, majd a kikelt lárvák elfogyasztják a levél belsejét. A levél rágott sebein baktériumok is bekerülhetnek a levélbe, amelyek rothadást okoznak. Az atkák is problémát jelenthetnek a növény számára.

Betegségek

Az Erwinia és a gombafusarium növénybetegség a növény leveleinek, szárának és gyökerének rothadását okozza.

Talaj

Az agávé növények a levegős, vízáteresztő talajt kedvelik. Egy általános kaktusz talaj nagyon jó választás számukra.

Ültetés

A virágedény választásánál figyeljünk a növény méretére illetve arra, hogy a víz könnyen áthaladjon és ne maradjon a kaspóban. Az agáve növények lassú növekedésüek, ezért csak ritkán kell átültetni.

Nehezen viselik az átültetést, ezért amennyire lehet, mellőzük a gyökerek zaklatását. Amikor átültetjük, vigyázzunk arra, hogy ne kerüljön túl mélyre, mivel ez a szár rothadását okozhatja.

Visszavágás

Az agávé növényeket ritkán kell visszavágni. A metszés lényegében abból áll, hogy levágjuk az elszáradt virágot illetve az elhalt leveleket a növény alsó részen.

Szaportítás

Az agávé növények a kertben hajtásokat növesztenek. A növény szaporításához a hajtásokat el távolítani, majd hagyni néhány napig pihenni, mielőtt elültetnénk őket.

Ez lehetővé teszi a hajtások gyökerének a kiszáradását és megakadályozza a gyökérrothadást az ültetés után. Ne ültessük a hajtásokat túl mélyre, ezáltal elkerülhetjük a szár rothadását.

A beltéri agávé növények ritkán hoznak hajtásokat, így a hajtásokkal való szaporítás elsősorban a kültéri agávé növényekre vonatkozik. Beltérben tartott agávé növényeket nagyon nehezen lehet szaporítani.

Pihentetés

Az agávé növényeket hideg és száraz helyen pihentessük télen, ahol elég napfényt kapnak. Soha ne tápozzuk a téli pihenés alatt és a locsolást is vissza kell venni.

Mérgező növény?

Az agávé növények mérgezőek, amelyek 2. szintű toxicitással rendelkeznek. A növény nedve bőrirrítációt okoz, illetve véralvadás gátló hatása van, ami egy esetleges, a növény által okozott sérülés során a szokásosnál több vérzést okozhat.

Miért pusztulnak el a házban tartott agávé növények?

Íme néhány általános ok, ami miatt a beltéri agávé növények elpusztulhatnak: túl meleg vagy túl hideg van, a talajon nem folyik át a víz és nem képes kiszáradni, túllocsolás, a növény túl mélyen van az edénybe ülteve, vagy nincs elegendő fény.

Hogyan szaporítsam a beltéri agávé növényeket?

A leggyorsabb és legmegbízhatóbb módszer az agávé növények szaporítására a hajtásokkal történő módszer.

Az agávé növény a nedves homokágyba ágyazott levél dugványokból is gyökerezhet. Ez egy nagyon lassú folyamat.

Hihetetlen, de az agávé növényeket magról is lehet szaporítani. Ezzel a módszer nagyon sok növényt tudunk egyszerre termeszteni.

A magvakat helyezzük egy steril, nedves és laza talajba, majd tartsuk meleg, közvetlen napfénytől védett helyen. A magvak általában 2-3 hét után kihajtanak. Hagyjuk a kis növényeket megerősodni átültetés előtt.

Mi okozza a piros-narancssárga színű sebeket az agávé növényen?

Ezeket a piros vagy narancssárga sebeket, úgynevezett fenésedést, egy növényi gomba okozza.

Tartsuk a leveleket szárazon, alacsony páratartalom mellett, biztosítsuk a jó légáramlást, és vágjuk le a beteg leveleket, hogy a gomba ne terjedjen a növény többi részére.

Miért színeződtek el az agávé növény levelei áthelyezés után?

A levelek elszíneződése nem utalnak betegségre. Mivel a növény hozzászokott a beltéri fényhez, így a külső intenzív napfény és szél okozhatja a problémát. Amikor az agávét kintről be vagy bentről ki viszzük, akkor ezt mindig fokozatosan kell tegyük.

Szoktassuk hozzá a növényt a megváltozott környezethez. Napi néhány órával növeljük az új környezetben töltött időt, így a leveleket és a növényt nem éri majd sokk.

Kerti Növények   Szobanövények
Frissítve: 2020.06.09

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük