Aloe vera – gondozása, szaporítása, betegségei, igényei

Az Aloe Vera könnyen gondozható, aszályálló, nedvdús növény, amely beltéri vagy kültéri tartásra is alkalmas.

Sokan „orvosi növény” becenevén ismerik, mivel a levelekből származó nedvek gyógyító hatással bírnak; enyhíti a kisebb bőrirritációkat és égési sérüléseket.

Az aloe ver egy kiváló növény egy napos konyhába vagy nappaliba. Az aloe vera növénynek hosszú, keskeny, lédús levelei vannak, apró tüskékkel szegélyezettek, ezért érdemes óvatosan kezelni.

Az aloe vera növényeket nem lehet elfogyasztani, mivel mérgezőek, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

Az aloe vera növény nagyon erős közvetett fényt igényel. A fény hiánya lassú növekedést és elnyúló leveleked eredményez.

Vízigény

Öntözzük meg alaposan az aloe verát, majd hagyjuk, hogy a talaj alaposan kiszáradjon, mielőtt újra öntöznénk.

A növény nagyon jól gazdálkodik a vízzel, ezért 2-3 hétig is eltarthat, mielőtt újra vízre lesz szüksége.

Télen még kevesebb vizet igényel, ezért a téli hónapokban csak nagyon ritkán locsoljuk.

A túlöntözés rodhadáshoz vezet és gyakran a növény pusztulását okozza.

Tápozás

Az aloe vera növények más tápot részesítenek előnyben, mint a legtöbb szobanövény.

Havonta egyszer egy 10/40/10 (NPK) növényi táppal segítsük fejlődését. A táp ajánlott mennyiség felét használjuk.

Hőigény

Ezek a növények kedvelik a száraz, meleg hőmérsékletet: 18-29 °C között jól érzik magukat.

Az aloe vera növények az alacsonyabb hőmérsékletet is bírják, viszont 4.5 °C alatti hőmérsékleten már elpusztulnak.

Páraigény

Az aloe vera sivatagi növény, ezért nagyon kevés páratartalomra van szükséges. A túlzottan nagy páratartalom a növény rodhadását okozhatja.

Kártevők

Nagyon kicsi az esély hogy a kártevők az aloe verát megtámadják. Ha a levél tetvek és az atkák mégis betalálnak, akkor egy rovarírtó szerrel vagy neem olajjal könnyen megszabadulhatunk tőlük.

Betegségek

Az aloe vera fő problémája a gyökér-rothadás, amelyet a túlzott öntözés okozott. Ilyenkor a növényt könnyen megtámadja a penész illetve különböző gombák.

Talaj

Szinte bármilyen típusú talajban növekszik, de a legjobb, ha szellős, gyors vízáteresző, homokos talajba ültetjük. A boltokban található kaktusz talaj kiváló az aloe vera számára.

Ültetés

Olyan kaspót válasszunk az aloe vera növényünk számára ami biztosítja a talaj gyors kiszáradását. Az aloe vera nagyon jól érzi magát egy kisebb kaspóban is.

Visszavágás

Az aloe vera növényeket ritkán kell visszvágni. Metszése abból áll, hogy eltávolítjuk az elszáradt leveleket a növény aljáról.

Szaporítás

Az aloe verát hajtásokkal lehet szaporítani. Ha a növény jól érzi magát, ven elég fénye és tápanyag, kis hajtásokat fog hozni. Ezeket a hajtásokat le lehet választani a növényről és át lehet ültetni kisebb kaspóba.

Levél metszésből is lehetséges szaporítani az aloe verát, habár ennek a módszernek kisebb a sikeráránya.

Levegő tisztítás

Az aloe vera növénynek nagyon jó levegő minőség javító hatása van. Elősegíti a benzol eltávolítását a levegőből, ami a tisztítószerekből és festékekből származik.

Mérgező növény

Annak ellenére, hogy aloe vera nedve nagyon jó égési sérülések kezelésére, a növény más részei mérgezőek. Ennek a növénynek egyes toxicitási szintje van.

Miért lágyulnak az aloe vera növény levelei?

Az aloe vera növények levelei akkor lágyulnak, ha túlzottan sok vizet kap. Ha elkezdenek lágyulni a levelek, helyezzük a növényt olyan helyre, ahol a talaj teljesen ki tud szaradni, majd hagyjuk szárazon, amíg a levelek újra kemények lesznek.

A túlzott locsolás rodhadáshoz és a növény teljes pusztulásához vezethet.

Hogyan akadályozzam meg, hogy az aloe vera felboruljon?

Könnyen meglehet, hogy az aloe vera rövid időn belül kinövi az edényét. A teljesen kiszárad talaj és a nedvekkel telített levelek súlya miatt, a növény súlypontja megváltozik, és felborul.

Ilyenkor, eltörhetnek a levelek, sérülhet a gyökérzet, illetve felfordulást is okoz a lakásban.

Ezt könnyen meg tudjuk előzni, ha egy nehéz, cserép edénybe ültetjük, ami inkább magasabb, mint széles.

Hogyan szaporítsam az aloe vera növényemet?

Az aloe vera nem valami olcsó növény, ezert ha több helyen is szeretnénk gyönyörködni benne, érdemes szaporítani.

Mint korábban említettem, az aloe verát többféle módon lehet szaporítani. A leg egyszerűbb es legbiztosabb módszer a hajtásokkal való szaporítás.

Ezeket a hajtásokat a növény vagy gyökérről, vagy a száráról növeszti.

Óvatosan távolítsuk el a hajtást, és ültessük egy kis cserépbe laza talajba. Locsoljuk meg, majd helyezzük a kaspót meleg, száraz, napos helyre.

Az aloe vera növények nagyon könnyen gyökereznek.

Miért színeződnek el az aloe vera levelei?

Annak ellenére, hogy a locsolás, minden alkalomal, csak a talaj teljes kiszáradása utan történik, mégis elszineződnek e levelei.

Ez a jelenság abból adódhat, hogy az aloe vera valami oknál fogva szenved. Nagy a valószínűsége, hogy a levegő hőmérséklete nem megfelelő, túl hideg van.

Ezek a növények nagyon érzékenyek az alacsony hőmérsékletre, ezért soha ne hagyjuk, hogy az aloe vera levelei a hideg ablak üvegéhez érjenek. Tartsuk távol őket a légkondicionálótól és a hideg huzattól is.

Szobanövények
Frissítve: 2020.09.24

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük