Díszcsalán – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

A díszcsalán (Coleus / Plectranthus scutellarioides) vagy virágcsalán egy gyorsan növekvő szobanövény, amely több mint 100 különböző levél színben, textúrában, alakban és formában kapható.

Ez a növény nagyon népszerű volt már a viktoriánus korszakban is, ám egy ideig feledésbe merült a rossz minőségű növénykínálat miatt. Manapság a díszcsalán ismét egy nagyon népszerű beltéri és kültéri növényként ismert.

A díszcsalán leveleinek színei lehetnek levendula, krém, rózsaszín, gesztenyebarna, sárga, piros, bronz és a különféle zöld szín keverékei. A levelek színmintái márványozottak, csíkosak vagy kockázottak lehetnek.

Ha valakinek az otthonában sok a fény és a világosak helységek, akkor számára tökéletes lesz a díszcsalán.

Fényigény

A nagyon erős fény kötelező a díszcsalánnál, fokozatosan akár napi néhány órányi közvetlen napsugárzásnak is ki lehet tenni ezt a növényt.

A fluoreszkáló lámpák még látványosabbá teszik a díszcsalán leveleinek színeit.

Vízigény

A díszcsalán egy gyorsan növekvő növény, amely sokkal gyorsabban kiszárad, mint sok más beltéri növény. Öntözni akkor ajánlott, mikor a talaj felső része már száraz.

A túl kevés öntözés következtében felléphet a növény hervadása, ami miatt a díszcsalán levelei repedezettekké válnak, elhalványulnak és elszáradnak.

A túlöntözés viszont gyökérrothadást eredményez, ezért a locsolásra oda kell figyelni.

Tápozás

A díszcsalán számára a legjobb táp a hal emulzió. Ha nem áll rendelkezésünkre halemulzió, akkor havonta egy 1:2 arányban hígított növényi tápot ajánlott használni.

Hőigény

A díszcsalán a meleg hőmérsékletet kedveli, vagyis a 21-29 °C közötti hőmérsékletet, de akár a 12 °C körüli hőmérsékleten is képes megmaradni.

Páraigény

A magas páratartalom előnyösebb, de a díszcsalán jól bírja az otthonok átlagos páratartalmát is.

Virágzás

A virágzás rengeteg energiát elvesz a növénytől, amit a virágok és a magvak termelésére fordít.

A díszcsalán kis virágait azonnal le lehet vágni, amint ezek megjelennek, hogy ösztönözzük a gyönyörű levelek növekedését.

Kártevők

A levéltetű, a pajzstetű és a molytetű gyakran támadják a díszcsalánt. Hetente ellenőrizni kell a növényt, hogy ezek a kártevők ne szaporodjanak el a díszcsalán levelein.

A díszcsalán gyakran meleg, szappanos vízzel történő tisztítása, segít a rovarok távol tartásában. Miután a díszcsalán már megfertőződött, a növényt egy rovarirtó szerrel kell bepermetezni, valamint egy sárga ragacsos rovarcsapdát lehet a növény körül elhelyezni, ami a repülő rovarokat felfogja.

Betegségek

Mivel a díszcsalán kedveli a magas páratartalmat, a lisztharmat betegség problémát jelenthet számára.

Talaj

Egy gyors vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező, jól szellőző cserepes talajt ajánlott használni, amihez homokot vagy perlitet lehet hozzáadni, ha a talaj túl nehéz.

Szaporítás

A díszcsalán dugvényokkal könnyen szaporítható.

Mérgező növény?

Noha a díszcsalán nem egy mérgező növényként van számon tartva, mégsem számít teljesen biztonságosnak. A díszcsalánt háziállatoktól és kisgyerekektől távol kell tartani.

Mit tegyek ha a díszcsalánt ne legyen vékony és megnyúlt?

A növények azért nyúlnak és vékonyodnak el, mert nem jutnak elég fényhez.

Ha a díszcsalán túl vékony és megnyúlt, agresszíven vissza kell vágni a növényt. Attól függően, hogy milyen állapotban van a növény, akár a talajig is vissza lehet vágni.

A visszavágás után a díszcsalánt egy fényesebb helyre, vagy egy erős fényforrás alá kell helyezni, ha nincs elegendő természetes fény az otthonunkban. Az erős fény serkenti a növény normál növekedést.

Miért hervad a díszcsalán, annak ellenére, hogy a talaja nedves?

A díszcsalán akkor is elhervad, ha a talaja túl nedves, mert a növény túl van öntözve, és az összes gyökere vagy azok nagy része elpusztult.

Ilyenkor ki kell venni a díszcsalánt a virágedényből, és éjszaka hagyni kell, hogy a gyökérzete kiszáradjon.

Ezután újra kell ültetni egy friss száraz talajjal. Remélhetőleg megmaradt néhány gyökere a díszcsalánnak, ami lehetővé teszi, hogy újra növekedjen.

Miért fakulnak a díszcsalán levelei, annak ellenére, hogy elegendő napfényt kapnak?

A díszcsalán leveleinek a színe, azért fakul ki, mert a növény túl sok közvetlen napfényt kap. Ilyenkor a díszcsalánt egy olyan területre kel helyezni, ahol közvetett vagy szűrt fényt kap, de nincs közvetlen napfényben. Ezután az új levelek színe ismét élénk lesz.

Kitehetem nyáron a díszcsalánt teraszra vagy kertbe?

Természetesen, nyáron kültéri helyre is lehet tenni a díszcsalánt, csak vigyázni kell, hogy ne érje közvetlen napfény. Mielőtt hőmérséklet 12 °C alá süllyed, feltétlenül be kell vinni a díszcsalánt egy melegebb helyre.

Le kell vágni a díszcsalán virágait vagy maradhatnak a növényen?

A díszcsalán virágait le kell vágni, amint megjelennek, ugyanis a virágok lelassítják a gyönyörű, színes levelek növekedését.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.20

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük