Párnafű – gondozása, szaporítása, igényei, virágzása

A párnafű (Soleirolia soleirolii / Helxine) egy finom megjelenésű szobanövény, melynek apró zöld levelei egy szőnyeget képeznek, miközben a kaspó oldalán futnak lefel.

A párnafű, eredetileg Korzika és Szardínia származnak, apró, kerek vagy bab alakú levelekkel rendelkeznek, amelyek vékony, törékeny száron nőnek.

A párnafüvet szobanövényként, terráriumban, asztali növényekként vagy kis függő növényekként is használják. Ez a kis apró növény nagyon sok figyelmet igényel, ezért kezdő hobbi kertészkedőknek nem javasolt.

Fényigény

A párnafű az erős közvetett fényt kedvelik, de nem szereti a közvetlen napsütést. Erős napsütésben zsenge levelei elégnek.

Vízigény

A párnafű talaját mindig tartsuk nedvesen, de gyökerei soha ne álljanak vízben. Ha a talaj túl vizes, a szárak gyorsan rothadni kezdenek. Ha a talaj nagyon kiszárad a növény levelei száradni kezdenek és lehullanak.

Tápozás

Tavasszal és nyáron, amikor a párnafű aktívan növekszik, kéthetente tápozzuk. Használjon egy általános növéniy tápot, amelyet az ajánlott mennyiség felére hígítsunk.

Hőigény

Szobahőmérsékletet, vagy akár kissé hűvöseb hőmérséklet kedveli a párnafű. A 15-24 °C közötti hőmérséklet az ideális a a növény számára.

Páraigény

A magas páratartalomban és a jó légáramlás mellett a párnafű nagyon jól növekszik, és nem száradnak el a levelei.

Virágzás

Ha  a növény jól érzi magát, a párnafű késő tavasszal apró, fehér csillag alakú virágokat hoz.

Kártevők

A párnafüvet számos kártevő támadja: molytetű, levéltetű és atkák. Ezektől a kártevőktől szappanos vagy neem olajas oldat permetezésével szabadulhatunk meg. Ne használjunk erős rovarírtó szert, mivel ezek károsíthatják a növény leveleit.

Betegségek

A párnafű jellemző betegsége a gyökérrothadás, ami a túlzott locsolás következménye.

Talaj

Ezeknek a növényeknek jól szellőző, gyors vízelvezető talajra van szüksége, amely megfelelő mennyiségű tőzegmohát is tartalmaz.

Ültetés

A párnafű egy kicsi növény, általában egy 10 cm átmérőjű kaspó tökéletesen megfelel.

Visszavágás

Ha a párnafű elszabadulni látszik, vágjuk nyugodtan vissza azokat a szárakat amelyek lenőttek. A visszavágás segít abban, hogy a növényt szép sűrű, bokor formára neveljük.

Szaporítás

A párnafű nagyon könnyen szaporítható: tőosztással vagy dugványokkal.

Mérgező növény

A párnafű nem mérgező növény, ezért akár gyerekszobába is egy kiválló választás.

A párnafű növényt használhatjuk terráriumban is?

A párnafű egy nagyon jó választás terráriumok dekorálására. Mivel a növény imádja a nedves, párás környezetet, ha nem vigyázunk, hamar benőheti az egész terráriumot. Vágjuk vissza rendszeresen és tartsuk kordában a növekedést.

Miért nem virágzik a párnafű?

A párnafűnek nagyon apró, fehér, csillag alakú virágai vannak, amelyek késő tavasszal virágoznak. A virágok annyira aprók, hogy talán sokszor észre sem vesszük. Ha a páratartalom és a talaj nedvessége is megfelelő, a növény május vége fele virágozni fog.

Ültethetjük a párnafüvet kertbe is?

A párnafűr növénye nagyon jól növekszik akár árnyékos sziklakertekben is, egy bolyhos, zöld, egybefüggő szőnyegtakarót képezve. A párnafüvet nedvesen kell tartani, akár szobában, akár a kertben neveljük. Fagyérzékeny, ezért télen a növény elpusztul.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.05

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük