Japán arália – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

A japán arália (Fatsia japonica) vagy szobaarália Japán, Korea és Tajvan szubtrópusi erdőiből származik. A japán arália egy olyan örökzöld növény, amelyet beltéren szobanövényként és egyaránt szabadban is lehet tartani, fagymentes területeken.

A japán aráliának fényes, bőrszerű, világoszöld, kéz alakú levelei vannak, amelyek a merev szárak végén nőnek. A japán arália egy robusztus növény, amelyek beltéren is akár 1,8 m magasra is megnőhet.

Agresszívan vissza kell vágni a japán aráliát, hogy a növekedését kordában tudjuk tartani, és a formája is vonzó maradjon.

Fényigény

A japán arália jól növekszik erős szűrt fényben. Ha tavasszal és nyáron a szabadba tesszük ki, ne felejtsük el egy árnyékos helyre tenni.

Vízigény

Hagyjuk a talaj felső felét kiszáradni az öntözések között, még akkor is ha a levelek elkezdenek kissé fonnyadni. A száradó, törékeny levelek a víz hiányára utalnak. A sárga, lehulló, puha levelek a túlöntözést jelzik.

Tápozás

Tavasszal és nyáron minden második héten használjunk egy kiegyensúlyozott folyékony növényi tápot az ajánlott erősség felére hígítva.

Hőigény

A japán arália szereti a hűvös hőmérsékletet, különösen télen, amikor pihen. Télen szereti a 7– 13 °C közötti hőmérsékleteket, az év többi részében pedig nem kedveli a 21° C fölötti hőmérsékleteket.

Páraigény

Ez a növény szereti a közepes és magas páratartalmat.

Virágzás

Beltéri növényként a japán arália ritkán virágzik, ellenben a szabadban kis fehér virágokat hoz. A virágokokat kis fekete bogyók jelennek meg.

Kártevők

A japán arália vonzza a takácsatkákat, a pajzstetveket, a teknőspajzstetveket és a levéltetveket.

Betegségek

Mivel ez a növény szereti a közepes és magas páratartalmat, lisztharmat alakulhat ki a leveleken. Biztosítsunk jó légáramlást a növény körül , és próbáljuk szárazon tartani a leveleket.

Talaj

Használjunk egy könnyű, gazdag, gyors vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező talajt.

Ültetés

Ennek a növénynek meglehetősen nagy cserépre van szüksége ahhoz, hogy lenyűgöző nagyságúra növekedhessen. Mindig gondoskodjunk a jó vízelvezetésről, amikor virágedényt választunk.

Visszavágás

A japán aráliát érdemes kicsinek és kezelhető méretűnek megtartani, vagy nagynak és látványosnak a rendszeres agresszív tavaszi visszavágással. A növekvő ágak hegyét le kell vágni, hogy ösztönözzük a növény elágazását és bokrosodását.

Szaporítás

A japán aráliát tavasszal szárdugványokkal lehet szaporítani.

Mérgező növény?

A japán arália nem egy mérgező növény.

Ki lehet tenni tavasszal a japán aráliát a szabadba?

A japán arália nagyon szereti ha a szabadban van tartva. Azonban feltétlenül tartsuk árnyékban, és vigyük vissza a szobába, mielőtt a hőmérséklet 5-7 °C alá csökken.

Mire utalnak a vékony pirosas hálók a japán arálián?

A japán arália hajlamos a takácsatkák bevonzására, amelyek ilyen pirosas hálót képeznek meg a növényen, különösen akkor, ha a levegő nagyon száraz.

Permetezzük be a növény minden részét egy rovarírtó oldattal, és próbáljuk növelni a helyiség páratartalmát.

Mikor lehet visszavágni a japán aráliát?

A japán aráliát tavasszal agresszíven vissza lehet vágni, hogy terebélyes, formás és bokros maradjon.

Hogyan hozzuk helyre a japán arália lehajlott leveleit?

Az öntözés hiánya miatt megeshet, hogy a növény alsó levelei lehajolnak. Miután a japán arália levelei már lehajoltak, nagyon nehéz visszahozni őket eredeti helyzetükbe.

Lehet, hogy ilyen esetben szükséges lesz kitámasztani őket. Végül az is lehet, hogy a levelek önmaguktól is visszaállnak az eredeti helyzetbe.

Szükséges naponta permetezni vízzel a japán arália leveleit?

Személy szerint nem ajánlom a napi vízzel való párásítást. A levelek nedvesen tartása a lisztharmat betegségre ösztönözheti a növényt, ami egy még nagyobb probléma, amellyel meg kell küzdeni.

Ha nagyon száraz a levegő, javasolt egy kis párásítót helyezni a növény közelébe, vagy helyezzük a növényt egy nedves kavicságyra. Ügyeljünk arra, hogy a japán arália ne a vízben, hanem a kavicsokon üljön.

Szobanövények
Frissítve: 2020.09.12

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük