Lantlevelű fikusz – gondozása, szaporítása, igényei, betegségei

A lantlevelű fikusznak nagy, széles, bőrszerű levelei vannak, amelyek egy lantra hasonlítanak. Ezek a sötétzöld, kemény levelek több mint 30 cm hosszúk is lehetne és fás szárakon nőnek.

A lantlevelű fikusz Ausztráliában, Melanéziában és Dél-Ázsiában őshonos, az egyik legkönnyebben gondozható fikuszfa.

Elég kicsi ahhoz, hogy asztali növényként legyen használva, ugyanakkor nagy méretben is megtalálható, hogy beltéri fikuszfaként is használható legyen.

A lantlevelű fikuszt mérgezőnek tekintik, ezért távol kell tartani háziállatoktól és gyermekektől. Az összes fikusz növény nedve nagyon irritáló, ezért mindig használjunk kesztyűt, amikor ezzel a növénnyel dolgozunk.

Fényigény

A lantlevelű fikusznak erős, közvetett fényre van szüksége. Gyenge fényviszonyok mellett az új levelek kicsik maradnak és az idős levelek lehullanak.

A lantlevelű fikuszt gyakran kell forgatni, hogy növekedése szimetrikus legyen. A túl sok erős fény miatt a levelek elhalványulnak.

Vízigény

A lantlevelű fikusz kevesebb vizet igényel, mint más fikuszfák. Az öntözés előtt hagyjuk a talaj felső részét kiszáradni, és csak akkor locsoljuk ha a levelek puhák és hajlékonyak.

A penészedés megakadályozása érdekében a leveleket tartsuk szárazon, és vigyázzunk arra, hogy öntözéskor se kerüljön víz a nagy levelekre.

A túl sok víz csúnya barna foltokat is okozhat a leveleken.

Tápozás

Tavasszal és nyáron havonta kell tápozni egy kiegyensúlyozott növényi táppal, az ajánlott erősség felére hígítva. A túl sok táp használata, főleg pihenési időszakban, a levélcsúcsok égését okozza.

Hőigény

A lantlevelű fikusz jól bírja a 16° – 27° C közötti hőmérsékleteket. Tartsunk minden fikuszfát légkondicionálótól, hideg huzattól és fűtőtesttől távol. Az intenzív hideg vagy meleg a levelek lehullását okozza.

Páraigény

Ez a növény jól növekszik a normális háztartási páratartalom mellett, bár a magasabb páratartalmat jobban kedveli.

Kártevők

A lantlevelű fikusz széles levelei bevonzzák a pajzstetveket, a tripszeket, a molytetveket és a takácsatkákat.

Minden második héten permetezzük meg egy meleg szappanos vízzel, hogy megakadályozzuk ezen kártevők megjelenését.

A lantlevelű fikusz permetezésével a nagy levelek is pormentesek és tiszták maradnak, így több fényt képesek elnyelni.

A levelek permetezése után szárazra kell törölni ezeket a bakteriális fertőzések és a lisztharmat megelőzése érdekében.

Betegségek

A lisztharmat, gyökérrothadás és levélfolt gyakran jelent problémát a lantlevelű fikusz számára, de a megfelelő öntözéssel ezek a betegségek könnyen elkerülhetők.

Talaj

Használjunk egy jól szellőző virágföldet, amely megtartja a vizet, de még mindig jó vízelvezető tulajdonságokkal rendelkezik.

Ültetés

A lantlevelű fikusz, mint minden fikusz növény, szereti ha gyökerei szorosan egymás mellett vannak egy kis cserépben, ezért átültetéskor ne rakjuk egy nagy virágedénybe. Olyan edényt válasszunk, ami csak néhány centivel nagyobb mint az eredeti.

Visszavágás

Ha a lantlevelű fikusz túl magasra nő, óvatosan vegyük ki a tartályából, és vágjuk vissza a gyökereket. A gyökerek visszavágása korlátozza a növény növekedését.

A fikusz gyökérmetszése télen és ősszel néhány évente elvégezhető. A szárak kora tavasszal történő visszavágása ösztönzi a fikuszfát, hogy bokrosabb legyen.

Szaporítás

A lantlevelű fikuszt bujtatással és szárdugványokkal lehet szaporítani.

Mérgező növény?

A lantlevelű fikuszt mérgező szobanövénynek tekintik, 1.-es szintű toxicitással rendelkezik. A nedve különösen irritáló, ezért óvatosan és elővigyázatosan kell bánni vele.

Miért kisebbek lantlevelű fikusz új levelei?

A lantlevelű fikusz levelei olyankor kisebbek és távolabb nőnek egymástól, amikor a növény nem kap elég fényt.

Előfordulhat, hogy a lantlevelű fikuszt az évszakok változásával otthonunk különböző helyeire kell áthelyezni, hogy mindig elegendő fényt kapjon.

Nyáron lehet a szabadba tenni a lantlevelű fikuszt?

Igen, a lantlevelű fikuszt nyáron ki lehet tenni, amíg árnyékban van tartva, viszont a hideg beköszönte előt vigyük vissza a lakásba.

A lantlevelű fikusz, hasonlóan a többi fikuszfához, nem viseli jól, ha hirtelen megváltozott a fény- vagy a hőmérsékleti viszonyt, ezért fogokazatosan szoktassuk hozzá a növény a kinti vagy benti körülményekhez.

Miért hullanak le a lantlevelű fikusz alsó levelei?

A levelek akkor hullanak le a lantlevelű fikuszról, amikor a növényt túlöntözik, vagy ha az alsó levelek nem kapnak elég fényt. A hőmérséklet és a fény hirtelen változásai szintén okozhatják a levelek lehullását.

A lantlevelű fikusz fehér nedve mérgező?

A lantlevelű fikusz nedve a „latex” egyik formája. Lenyelve irritációt és más problémákat okozhat. Ha valaki allergiás a latexre, akkor mindig használjon gumikesztyűt, amikor a lantlevelű fikusszal dolgozik.

Mi okozza a lantlevelű fikusz levelein megjelenő nagy barna foltokat és hogyan lehet ezeket kezelni?

Ezeknek a barna foltoknak a megjelenését több dolog is okozhatja. A túlzott öntözés gyökérrothadást okoz, és ez barna foltokat válthat ki a leveleken.

A levélfoltok megjelenését magas a páratartalom, vagy a levelek gyakori nedvesítése is okozhatja.

Ha nem kap elég fényt a növény, akkor száraz, barna foltok jelenhetnek meg az idősebb leveleken.

Távolítsuk el a beteg leveleket, próbáljuk meg a vizet az egészséges levelektől távol tartani, csökkenti a víz mennyiségét és fokozzuk a növény körüli légkeringést.

Miért sárgulnak meg a lantlevelű fikusz levelei?

A lantlevelű fikusz levelei általában akkor sárgulnak ha rovarok támadták meg a növényt, mint a teknőspajzstetű, a takácsatka vagy a pajzstetű. A kártevők elszívják a levelekből a nedvet és a tápanyagot.

Ha a lantlevelű fikusz túl sok napsütést kap, a levelek kifehéredhetnek és sárgás árnyalatúvá válhatnak.

Miért barnulnak meg a lantlevelű fikusz leveleinek széle vagy csúcsa?

  1. A barna foltok leggyakoribb oka a túlöntözés. Ha a gyökerek nedvesek maradnak, és az öntözések között nem hagyjuk kissé kiszáradni, akkor barna foltok alakulnak ki a leveleken (először az idősebb leveleken). Ezek a levelek végül lehullanak. Az elszíneződés általában a levél szélén kezdődik. A probléma megoldása egyszerű, csökkentsük a locsolóvíz mennyiségét.
  2. A barna foltok egy olyan növényi betegség jelei is lehetnek, mint pl. a levélfolt betegség, amelyet egy baktérium okoz. Ezek a foltok általában világosabb színűek, és az újabb leveleken jelennek meg. A levelek megsárgulhatnak, végül pedig lehullanak. Mint minden gombás és bakteriális betegség esetében, a jobb légkeringés, a jó vízelvezetésű talaj, a száraz levelek eltávolítása, a fényes közvetett napfény és a kevesebb víz segít a növény bakteriális betegségeinek kordában tartásában. Soha ne permetezzük a növény leveleit vízzel, ha a levélfolt gyanúja merül fel. Használhatunk egy kereskedelmi gombaölőszert vagy egy házi készítményt, amely egy evőkanál szódabikarbónát és egy vagy két teáskanál növényi olajat tartalmaz egy palack vízzel. Alaposan rázzuk fel az oldatot, majd permetezzük be a növény minden fertőzött területét. Tartsuk távol a fertőzött növényt a többi szobanövénytől.
  3. A túl kevés öntözés jelei: a halványbarna, száraz jellegű foltok, amelyek a levél szélén jelennek meg, valamint a puhává és fodrossá vált levelek. Súlyos víthiány esetén előfordulhat, hogy a növény gyökereit 15 percig vízbe kell helyezni, hogy a növény felszívja a vizet. Ennél hosszabb ideig ne tartsuk a növényt vízben.
  4. A lantlevelű fikusz levélszélei barnává válnak, amikor is ha a páratartalom nagyon alacsony, ha túl sokat van tápozva, és ha a locsolóvízben túl sok ásványi só van. Soha ne használjunk lágyított vizet, és mindig hígítsuk a tápot az ajánlott erősség felére, hogy megakadályozzuk a levelek barnás széleinek kialakulását.
Szobanövények
Frissítve: 2020.09.15

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük