Eper, szamóca függőleges termesztése

Az eper termesztése a kertben sok helyet foglalhat el, tehát ha korlátozott hely áll rendelkezésünkre a hátsó udvarban, akkor ki lehet próbálni függőlegesen termeszteni a szamócát.

A függőleges kertek ideálisak erkélyekhez, kis udvarokhoz és kis kertekhez, és könnyen és olcsón állíthatók fel.

Ebben a cikkben megmutatom, hogyan lehet ízletes, lédús epret termeszteni, függetlenül attól, hogy kevés hely áll rendelkezésünkre.

Az eper függőleges termesztésének előnyei

Az eper függőleges termesztésénye legnagyobb előnnye az, hogy egyszerre sok növényt termeszthetünk egy nagyon kis helyen.

Az eper függőleges termesztése megvédi a gyümölcsöt a kártevőktől és gombás betegségektől, és nem kell aggódni a gyomlálás miatt sem.

A gyümölcsöt is könnyebben lehet betakarítani, mivel nem kell lehajolni és felemelni a leveleket, hogy megtaláljuk az érett epreket.

Hogyan termeszthető függőlegesen az eper?

Az első lépés, hogy kiválasszuk azt a függőleges rendszert amibe az epret ültetni akarjuk.

Számos jó ötlet és megoldás van arra a célra, hogy az epreket függőlegesen termesszük.

Az egymásra helyezhető ültetőedényktől a csináld-magad megoldásokig, sok olyan rendszer közül tudunk választani, ami igényeinknek és pénztárcánknak is megfelel.

Akár 15-20 epernövény elültetésével rengeteg eperre számíthatunk. De az eper mellé ültethetünk néhány fűszernövényt vagy gyorsan növekvő salátát is.

Az ilyen függőleges ültetőket könnyen hozzá lehet erősíteni egy napsütötte falhoz az udvaron vagy az erkélyen.

Ezek az ültetők általában vízálló anyagból készülnek, amely megóvja a falat a vízkárosodástól, és a szivárgásmentes kialakítás megakadályozza, hogy a víz a földre csöpögjön.

Ha valaki szeret barkácsolni, akkor elkészítheti a saját függőleges ültetőjét egy régi PVC csőből vagy egy ereszcsatornából is.

Ültetés, gondozás, betakarítás

Miután elkészült az ültető, ideje elkezdeni az ültetést.

Az eper ültetésének a legjobb ideje a kora tavasz, miután a fagyveszély elmúlt.

Használjunk kiváló minőségű organikus földet az ültetőedénybe. A növények úgy ültessük, hogy a leveleik ne érjék a talajt, hogy elkerüljük a rothadást.

Az epernek rövid a gyökérzete, ezért rendszeresen kell öntözni a növényt, különösen meleg időben.

Az eper 4-6 héttel a virágzás után készen áll a betakarításra.

A szedés előtt várni kell, amíg a bogyók teljesen pirosak lesznek. Mindig jó ötlet, ha a szüret megkezdése előtt megkóstolunk egy epret.

Az eper egy évelő növény, így csak első évben kell eperpalántát venni. Az első 2-5 évben termel a legtöbbet, ezért előfordulhat, hogy egy idő után a növényt ki kell cserélni.

A szokásos piros eper mellett a függőleges ültetőedénybe fehér eperet is lehet ültetni.

A fehér epernek hasonló termesztési igényei vannak, mint a piros epernek, de kis fehér bogyókat termel, melyeknek vörös magvai vannak.

A fehér eper olyan ízű, mint az eper és az ananász keveréke.

A megfelelő függőleges ültetőedényel és egy szép naposütötte helyszínnel, gyönyörű friss epreket termeszthetünk kis területen is.

Kerti Növények   Tippek & Tanácsok
Frissítve: 2020.08.04

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük