Fehér szamóca, eper – termesztése, szaporítása, igényei, kártevői

A fehér szamóca, fehér eper és erdei szamóca néven is ismert.

Szinte mindenben hasonlít a szokványos eperre, annyi a különbség, hogy kis fehér bogyókat termel, amelyeknek citrusos ízük van.

Sokan az ízét az ananász és eper keverékének írják le.

A fehér eper egy könnyen termeszthető évelő növény, amit akár kertben, akár edényben is lehet termeszteni.

Az első évben a fehér eper nem termel sok gyümölcsöt, de a növekedés második és harmadik évében számtalan eperre lehet számítani.

A fehér eper indákról szaporodik, így egy növény akár 5-10 új növényt is ki tud termelni.

Ültetés

Egy olyan területet érdemes a kertben választani, amely napi legalább 6 óra napfényt kap és védett a késő tavaszi fagyoktól.

A fehér szamóca kedveli a gazdag, termékeny talajt, ezért az ültetés előtt érdemes valamilyen szerves trágyát keverni a talajba.

A növényeket 30 cm távolságra kell ültetni egymástól és talajtakaróval kell beborítani a talajt, hogy nedvességtartalmát megtartsa.

Ahogy az időjárás tavasszal elkezd felmelegedni, a növény virágzani kezd, és a fehér szamóca kb. 4-6 héttel a virágzás után érett lesz a betakarításra.

A növekedés első évében előfordulhat, hogy nem valami sok epret termel, és azok, amelyek kifejlődnek, általában kis méretűek.

Vannak, akik inkább a fehér szamóca virágait leszedik, amint azok az első növekedési évben megjelennek, hogy elősegítsék a növény fejlődését és hogy, a következő években nagyobb hozamot érjenek el.

A fehér szamóca a talajban maradhat a téli hónapokban is, de be kell takarni, hogy megvédjük őt a fagytól, a hótól és a hideg hőmérséklettől.

Kártevők és betegségek

A fehér epret előszeretettel fogyasztják a meztelen csigák és a madarak is.

A meztelen csigák ellen több módon is védekezhetünk. Készíthetünk csigacsapdát, használhatunk egy csigariasztót, vagy sötétedés után egyenként összeszedegethetjük a csigákat.

A növények beporzása után jó ötlet a fehér szamócát hálóval lefedni, hogy megvédjük a madaraktól.

A lisztharmat a fehér eper számára is problémát jelenthet, ezért mindig fel kell emelni a leveleket, és a növény tövét kell megöntözni, hogy a levelek szárazak maradjanak.

Növekedés

A fehér eper jól növekszik a kifejezetten szamóca termesztésére szolgáló edényekben vagy ültetvényekben is.

Nem javasolt a fehér szamócát vetőmagról termeszteni. Ez csak időpazarlás, mert a vetőmagról nem fog szép eper fejlődni, mert a a fehér eper egy hibrid fajta.

Sokkal jobb az indák által való szaporítás.

Betakarítás

A bogyók akkor válnak éretté, amikor a fehér eper bőre kékesfehér színűvé válik.

Ha az eper könnyen eltávolítható a szárról, akkor készen áll a betakarításra.

Felhasználás

A fehér szamóca, ugyanúg mint a piros eper bármilyen receptben fel lehet használni.

A fehér szamóca nagyon jól néz ki a gyümölcs salátákban és a desszerteken. Frissen is fogyasztható, élvezve az édes citrusos ízét.

Legfeljebb egy hétig lezárt tartályban a hűtőszekrényben is tárolható, és csak használat vagy fogyasztás előtt kell megmosni.

Ha valaki egy érdekes és különleges gyümölcsöt szeretne termeszteni a kertjében vagy teraszán, akkor a fehér szamóca egy nagyon jó választás.

Kerti Növények
Frissítve: 2020.07.21

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük