Szobanövények tápozása zöld teával – minden amit tudni kell

A zöld tea egy olyan természetes szobanövény táp, ami hozzájárulhat a szobanövények egészséges növekedéséhez és virágzásához.

Ahelyett, hogy kidobnánk a zöld tea leveleket vagy a teafiltereket, tartsuk meg őket, hogy egy tápláló növényi tápot készítsünk a szobanövényeink számára.

A zöld tea felhasználásával természetes úton tápozhatjuk szobanövényeinket.

A tealevelek azért működnek jól a szobanövények tápozásában, mert alapvető tápanyagokat, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaznak.

A tealevelek lassan bomlanak le, így szobanövényeink állandó tápanyagellátásban részesülnek, ezzel is elősegítve a növények gyorsabb növekedést és egészségét.

Készíthetünk egy házi készítésű folyékony tápot szobanövények számára zöld tea felhasználásával, vagy kipróbálhatjuk a lent felsorolt egyéb módszerek egyikét.

Zöld tea táp – Nem minden növénynél alkalmazható

A zöld tea csersavat tartalmaz, amely csökkenti a talaj pH-értékét, így savasabbá válik.

Néhány szobanövény szereti a savas talajt, míg mások a semleges vagy enyhén lúgos talajt kedvelik.

A legjobb, ha a savas talajt kedvelő növények tápozásánál használunk zöld teát, mint az amarillisz, az afrikai ibolya, a harasztok, a pozsgafa és a karácsonyi kaktusz.

Hogyan használjuk a zöld tea leveleket a szobanövények tápozásánál?

– Zöld tea talajtakaró

Miután befejeztük a tea főzést, tartsuk meg a teafiltert vagy tea leveleket, és hagyjuk kihűlni.

Bontsuk ki a teafiltert, és terítsünk egy vékony réteg tealevelet a talaj tetejére, mintha az egy talajtakaró lenne.

Ha teafüvet használunk a tea készítésénél, csak öntsük ki a leveleket a teáskannából, amint kihűlt, és rakjuk a növény tövéhez.

– Zöld tea folyékony táp

A folyékony táp előállításának egyszerű és olcsó módja az, hogy néhány használt teafiltert vízbe áztatunk, és a tápanyagokban gazdag zöld tea vízzel locsoljuk a szobanövényeket.

– Zöld tea komposzt

A zöld tea hasznosításának másik módja az, hogy a használt teafiltereketegy komposztgyűjtő edénybe rakjuk.

A maradékok lebomlása után, marad egy tápanyagokban gazdag folyadék, amelyet 1/10 arányban hígíthatunk vízzel és felhasználhatunk szobanövényeik öntözésére.

A legjobb ha kerüjlük a poliészter teafiltereket, ha azt tervezzük, hogy komposztáljuk őket, és mielőtt a komposztáló edénybe helyeznénk, távolítsuk el az összes kapcsot a teafilterről.

Mikor kell a szobanövényeket zöld teával tápozni?

A legjobb, ha a szobanövényeket a tavaszi és a nyári hónapokban tápozzuk, amikor azok aktívan nőnek vagy virágoznak.

A zöld tea vizet kéthetente lehet használni, amíg a növény aktív növekedési fázisban van, vagy amikor úgy gondoljuk, hogy növényeiknek szüksége lenne egy kis extra tápanyagra.

A legjobb, ha a hideg téli hónapokban nem tápozzuk a növényeket, ugyanis akkor pihenési időszakban vannak.

A koffein hatása a növények növekedésére

A zöld tea kis mennyiségű koffeint tartalmaz, természetesen sokkal kevesebbet, mint a kávé.

Számos tanulmány készült a koffein növénynövekedésére gyakorolt hatásáról.

Néhány tanulmány azt mutatta ki, hogy a koffein a növények növekedésé pozitív hatással volt, míg más tanulmányok alapján a koffein a növények hervadását és lassabb növekedését okozta.

A fentiekben leírt zöld tea táp módszerek mindegyike főzött és / vagy komposztált tea levelek felhasználásával készül, így a levelekben található koffein mennyisége nagyon minimális.

A tealevelekből készült természetes táp ingyenes, és nagyszerű módja a szobanövények gondozásának, plusz pénzkiadás nélkül.

Célszerű a zöld teát más természetes táppal, mint a tojáshéjjal, banánhéjjal vagy főzővízzel kombinálni, hogy a növények kiegyensúlyozott tápanyagellátásban részesüljenek.

Tippek & Tanácsok
Frissítve: 2020.09.24

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük