Szeldeltlevelű filodendron – gondozása, szaporítása, betegségei, igényei

A szeldeltlevelű filodendron (Philodendron bipinnatifidum) Dél-Amerikában őshonos, de az Egyesült Államok keleti partjain is növekszik a szabadban.

Beltéren ez a növény egy könnyen gondozható filodendron, ami sok helyet foglal el, gyakran 1,5 méter magasra is megnőhet, és levelei akár 60-90 cm szélesek is lehetnek.

A sötétzöld, fényes levelek nagyok és szeldeltek. A fejlett szeldeltlevelű filodendron egy vastag törzset növeszt, de a hatalmas lelógó levelek általában elrejtik.

Ezt a növényt mérgezőnek tekintik, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A szeldeltlevelű filodendron jól növekszik erős közvetett fényben. Alacsonyabb fényben a levelek sötétebb zöld színűvé válnak.

A túl sok fény vagy a közvetlen nap megégeti a leveleket, vagy a levelek sötétzöld színe elhalványul.

Vízigény

Más filodendronokkal ellentétben a szeldeltlevelű filodendron szereti a nedves, de nem túl vizenyős talajt.

A tél folyamán ritkábban kell öntözni, a talaj kissé nedvesen kell tartani.

Tápozás

Tavasszal, nyáron és ősszel havonta kell tápozni a szeldeltlevelű filodendront egy vízben oldható, kiegyensúlyozott táppal, amelyet a javasolt erősség felére hígítunk.

A túl sok növényi táp sókicsapódást képez a talajban, és levélégést okozhat.

A szeldeltlevelű filodendron levelei általában halványzölddé válnak, ha a növénynek több tápra van szüksége.

Hőigény

A szeldeltlevelű filodendron a 13 °C feletti hőmérsékletet kedveli. Tartsuk távol ezt a növényt hideg huzattól és nyílászárótól, különösen télen.

Páraigény

A szeldeltlevelű filodendronnak vékonyabb levelei vannak, mint sok más rokonának, és a megfelelő növekedéshez párásabb környezetre van szüksége.

Ha otthonunk vagy irodánk télen nagyon száraz, helyezzük a szeldeltlevelű filodendront egy párásító közelébe, vagy egy nedves kavicsos tálcára.

Virágzás

Nagyjából 15-20 évbe telik, amíg a szeldeltlevelű filodendron beérik és elkezd virágzani; beltéren ritkán vagy egyáltalán nem virágzik.

Elég fura, cső alakú virága van, amit egy módosított levél vesz körül, és amelyet gyakran összetévesztenek magával a virággal.

Kártevők

A levéltetvek, a pajzstetvek, a teknőspajzstetvek és a takácsatkák problémát okozhatnak a szeldeltlevelű filodendron esetében.

Ha ezek közül a növényi kártevők közül bármelyiket észrevesszük, permetezzük be az egész növényt egy meleg szappanos vízzel vagy egy természetes kártevők elleni zöld oldattal.

A teknőspajzstetveket kaparjuk le a növényről egy gyerek fogkefével.

Betegségek

A baktériumok által okozott penészesedés kicsi, nagyon sötétzöld foltokat okozhat a leveleken, amelyek gyorsan elterjednek.

A fertőzött levelek végül elrothadnak és elpusztulnak, miközben szagosak lesznek.

A baktériumok fertőzésének megelőzésének legjobb módja, ha a leveleket folyamatosan szárazon tartjuk, kerüljük a növény vízzel való permetezését és azonnal eltávolítjuk el a fertőzött leveleket.

Talaj

A szeldeltlevelű filodendron a gazdag, enyhén lúgos talajban növekszik a legjobban, amely megtartja a nedvességet.

A levélcsúcsok megégnek, ha a túlzott tápozás miatt túl sok só halmozódik fel a talajban.

Ültetés

Amikor a gyökerek már teljesen benőttek a meglévő edényt, akkor hogy itt az ideje, hogy a szeldeltlevelű filodendront egy nagyobb edénybe ültessük át.

Az új edénynek csak legfeljebb 5 cm-el kell szélesebbnek és mélyebbnek lennie, mint az előző edény.

Visszavágás

Egy éles metszőollóval vagy ollóval szabályozhatjuk a filodendron méretét és alakját. A leveleket úgy távolíthatjuk el, hogy levágjuk őket a levélszár tövénél.

Az alsó leveleket is eltávolíthatjuk, ha fel akarjuk tárni a növény szárát. Visszavágáskor mindig viseljünk kesztyűt, és utána mossuk meg kezeinket és a szerszámokat.

Vigyázzunk, hogy a növény nedve ne kerüljön a szemünkbe vagy a szánkba, mivel az mérgező.

Szaporítás

A szeldeltlevelű filodendront levéldugványokkal lehet szaporítani.

Mérgező növény?

A szeldeltlevelű filodendron egy nagyon mérgező szobanövény, 3-es szintű toxicitással rendelkezik.

Minden filodendron növény kalcium-oxalát kristályokat tartalmaz. A növény bármely részének elfogyasztása a következő tüneteket okozhatja: szájfájdalom, nyáladzás (kutyáknál és macskáknál) és hányás.

Ha az ajkak, a nyelv és a légutak megduzzadnak, nehézzé válik a légzés vagy a nyelés azonnal forduljunk orvoshoz.

Miért barnulnak meg a szeldeltlevelű filodendron levélcsúcsai?

Ha egy filodendron talajában túl sok só van, általában a túl sok növényi táp vagy egy lágyítót víz miatt, a levélcsúcsok megbarnulnak és göndörödni kezdenek.

A növényi tápot mindig az ajánlott erősség felére hígítsuk, és soha ne használjunk olyan vizet szobanövényekhez, amely vízlágyítón haladt át.

Öntsünk egy kevés desztillált vizet a talajra, és tápozzuk ritkábban a szeldeltlevelű filodendront.

Mire utalnak a nagyon sötét foltok a szeldeltlevelű filodendron levelein?

A szeldeltlevelű filodendron levelein a nagyon sötétzöld foltokat az alacsony hőmérséklet okozza.

Ez a növény szereti a meleget, ezért mindig tartsuk a hőmérsékletet 13 °C felett, és soha ne tegyük a növényt nyáron légkondicionáló vagy télen egy ajtó közelébe.

Miért lesznek halványzöld színűek a szeldeltlevelű filodendron levelei?

A szeldeltlevelű filodendron levelei általában halványzöld színűek lesznek, ha a növénynek több tápra van szüksége, vagy ha a növény túlságosan erős fényt kap.

Filodendron   Szobanövények
Frissítve: 2020.10.20

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük