Angyaltrombita – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

Az angyaltrombita (Brugmansia) egy könnyen gondozható virágzó növény. Gyönyörű, csüngő, trombita alakú virágai fehér, krém, sárga, arany, barack, rózsaszín és mályva színűek lehetnek.

Ez az évelő cserje akár 2 méter magasra is megnő és egész évben virágozhat, bár télen a virágzás kissé lelassul.

A trombita alakú virág mérete 20-25 cm is lehet. Az angyaltrombita egy olyan növény, aminek leveleiből és virágaiból gyógyszereket készítenek.

Fényigény

Nagyon fontos egy megfelelő fénnyel ellátott helyet találni az angyaltrombitának. A teljes napfény a legjobb számára, de az angyaltrombita a részleges árnyékban is jól növekszik.

Ha nyaron a szabadban tartjuk, olyan helyet válasszunk neki ahol a széltől védve van.

Ültetés

Az angyaltrombita egy meglehetősen nagy növény, ezert nagy edényben kell tartani, hogy ne boruljon el. A legjobb választás egy nagy cserép edény, mivel ennek súlya nem engedi, hogy a növény eldőljön.

Az angyaltrombita a savas talaj kedveli, melynek 5.5-7 közötti a pH éteké.

Ez a növény nem bírja ha gyökerei teljesen kiszáradnak, ezert olyan talajt válasszunk szamara, ami megtartja a nedvességet.

Vízigény

Ezt a növényt rendszeresen öntözzük, soha ne hagyjuk kiszáradni a talajt. Az angyaltrombita a sok vizet igénylel.

Próbáljunk meg folyamatosan odafigyelni arra, hogy sokáig ne maradjon száraz a talaj, különben virágai lehullanak, és levelei zsugorodni kezdenek.

Annak ellenére, hogy a növény szereti a folyamatos nedvességet, a túlöntözés problémát okozhat. Az angyaltrombita hajlamos a túlöntözés okozta gyökérrothadásra.

Hőigény

Az angyaltrombita egy trópusi növény, ezert kimondottan kedveli a meleget.

A növény nem fagytűrő, azonban a 2-3 °C hőmérsékletet még átvészeli. Ha az angyaltrombitát a teraszon vagy a kertben tartjuk, vigyük védett helyre, mielőtt a hideg beköszön.

Páraigény

Az angyaltrombita a magas páratartalmat kedveli, azonban jól alkalmazkodik a háztartás általános páratartalmához is.

Tápozás

Az angyaltrombitát rendszeresen kell tápozni. A növényt négy hetente kell tápozni egy általános növényi táppal. Így a talaj tele lesz tápanyagokkal, ami segít a folyamatos virágzásban.

Szaporítás

Az angyaltrombita könnyen szaporítható magvakból. Áztassuk a magokat 24 órán át meleg csapvízben.

Töltsük meg az edényt egy tápanyagban gazdag talajjal, és jó alaposan öntözzük meg. Szórjuk szét a magokat a talajon, és takarjuk le az edényt egy átlátszó, tiszta fóliával.

Helyezzük az edényt beltérre egy meleg, napfényes helyre, és ügyeljünk arra, hogy a talaj mindig nedves maradjon.

A magok 3-6 hét múlva fognak kicsírázni. Miután a magok kicsíráztak, az angyaltrombita palántákat, nyár elején edényekbe, vagy közvetlenül a kertbe lehet ültetni.

Az angyaltrombitát dugványokkal is lehet szaporítani. A dugványokkal való szaporítás egész évben elvégezhető, és mind a puha, mind a fás dugványok felhasználhatóak szaporítás céljából.

A 15 cm-es dugványok néhány hét alatt gyökereket hajtanak, amennyiben a talaj nedvessége és a páratartalom megfelelő.

Visszavágás

Az angyaltrombita nem igényen rendszeres metszés, azonban az elhalt szárakat, leveleket és virágokat érdemes eltávolítani.

Az elhalt virágok eltávolítása ösztönzi az új virágok kialakulását, mivel a növény nem termel magokat.

Kerti Növények   Kerti Virágok   Szobanövények
Frissítve: 2021.01.07

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük