Árnyékarália – gondozása, szaporítása, betegségei, igényei

Az arália egy örökzöld növény, ami Afrikában, Ázsiában, Ausztráliában, Észak- és Közép-Amerika és Dél-Amerika egyes részein is őshonos.

A árnyékarália (Polyscias balfouriana – P. scutellaria) különálló, bőr hatású, kerek, 3-5 cm átmérőjű tányér alakú levelei alapján kapta tányérarália becenevet.

A levelek színe, fajtától függően változó, a halványzöldtől sötétzöldig terjedő több árnyalatban is elérhető. Néhány fajta zöld, krémszínű foltokkal tarkított levelekkel rendelkezik.

Az árnyékarália nem egy jó szobanövény választás kezdőknek, mivel viszonylag érzékeny, főleg a locsolásra.

Az arália növényeket mérgezőek, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

Az árnyékarália növények a az erős közvetett fényt kedvelik; de gyenge fényviszonyok között is remekül elvannak. A fény mennyisége hatással van a növény növekedésére, ezért ha azt szeretnénk, hogy gyorsan növekedjen, bitosítsunk elég fényt számára.

Vízigény

Az árnyékarália gyökerei nagyon finomak és zsengák. Csak akkor locsoljuk az árnyékaráliát, ha az edényben lévő talaj felso fele teljesen kiszáradt.

Télen, amikor a növény pihen, még kevesebb vízre van szüksége. Gyenge fényviszonyok esetén az árnyékaráliát csak havonta egyszer kell öntözni.

A túlzott locsolás gyökérrothadást okoz, ami a növény pusztulásához vezet.

Tápozás

Az árnyékaráliát ritkán kell tápozni. Elegendő ha minden második hónapban egy magas nitrogéntartalmú növényi tápoldattal segítjük a növény növekedését. Érdemes a táp ajánlott mennyiségének felét használni, hogy elkerüljük az esetleges problémákat.

Hőigény

Az árnyékarália szobahőmérsékleten remekül fejlődik. Alapvetően a 18-27 °C közötti kedveli. Alacsonyabb hőmérsékleten a növény lasabban fejlődik, és kevesebb vizet is igényel.

Arra vigyázzunk, hogy a hosszan tartó 18 °C alatti hőmérséklet lombhullást okozhat.

Páraigény

A magas páratartalom előssegít az árnyékarália növekedését. Az alacsony páratartalom miatt a a levelek elszáradhatnak és lehullhatnak.

Virágzás

Az árnyékarália szinte soha nem virágzik beltérben.

Kártevők

Az árnyékaráliát az atkák és a levéltetvek is nagyon kedvelik, főleg az új hajtásokat támadják. A kártevők ellen érdemes rendszeresen egy biológiailag lebomlo szappanos oldattal permetezni. A szappanos oldat nem csak a kártevőket, de a port is távol tartja.

Betegségek

A túlzott öntözés gyökérrothadást okoz. Ez az egyik leggyakoribb ok, amiért az árnyékaráliák elpusztulnak. Bakteriális vagy gombás megbetegedéseg nagyon ritkák, más szobanövényekhez képest.

Talaj

Az árnyékaráliának tőzeges alapú, jól szellőző, könnyű talajra van szüksége. Olyan ültetőtalajt válasszunk, ami megakadályozza a víz felhalmozódását de ugyanakkor a gyökereket is kellő módon egyben tartja és nem engedi szétesni.

Ültetés

Az árnyékarália növényeket tartsuk egy kisebb cserépben, így a talaj gyorsan kiszárad és elkerülhetjük a gyökérrohadást.

Metszés

A száraz ágakat vágjuk le, illetve a száraz leveleket távolítsuk el a növényről.

Szaporítás

Az árnyékarália növényeket dugványokkal vagy ha az ágak elég vastagok, leföldeléssel is lehet szaporítani. A dugványok sokkal hamarabba gyökereznek 21 °C feletti hőmérsékleten.

Mérgező növény

Az árnyékarália növények mérgező szobanövények, 2-es szintű toxicitásúak. A növény minden része szaponinokat tartalmaznak, amelyek gastrointestinalis irritációt, émelygést, hányást és hasmenést okoznak.

Mikor kell az árnyékaráliát átültetni?

A árnyékarália kedveli a kis edényt, mivel ez lehetővé teszi a finom gyökerek gyors kiszáradását és nem követketik ba a gyökérrothadás. Az Aralia növényt csak akkor ültessük át, ha a növény gyökerei kitöltötték a meglévő kaspót.

Miért hullanak az árnyékarália levele?

Az árnyékarália növények nagyon érzékenyek a hűvösebb hőmérsékletre. Ha a hőmérséklet hirtelen 15 °C alá süllyed, vagy tartósan 18 °C alatt marad a növény elkezdi ledobni leveleit.

Elviekben, ilyenkor a növényt meg lehet menteni. Helyezzük olyan helyre, ahol a hőmérséklet 21 °C körül van, és a páratartalom magas. Ez serkenti majd az anyagcserét és új levelek kialakulását.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.05

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük