Ciklámen – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

Több mint 20 ciklámen növényfajta létezik, amelyek Észak-Afrikában és a Mditerrán területen őshonosak. A legnépszerűbb ciklámen, ami szobanövényként használható, az a szobaciklámen (Cyclamen persicum).

A ciklámen egy kompakt asztali növény, amely pillangószerű virágokat hajt a magas, függőleges szárak tetején. A virágok piros, fehér, rózsaszín és levendula színűek és kellemes édes illatuk van.

A ciklámen jellegzetes levelei szív alakúak és ezüst mintázatuk van. Ezek, a viszonylag kicsi növények, amelyek csak 20-25 cm magasra nőnek meg, népszerű ajándék Anyák Napja, Karácsony és a Valentin Nap alkalmára.

Bár néhányan a virágzás befejeztével kidobják a cikláment, érdemes megtartani őket, ugyanis ezek a kis „drágakövek” tovább nőnek és újra virágoznak, mint szobanövény, akár több éven át is.

A ciklámen mérgezőnek tekinthető, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

Ősszel és télen a beltéri ciklámennek erős, közvetett fényre van szüksége. Tavasszal, mikor a ciklámen pihen, akkor egy sötétebb, hűvösebb helyre kell tenni, amíg ősszel elkezd új leveleket hajtani.

Vízigény

A talaj felső részének száraznak kell lennie, mielőtt újra locsolnánk. A cikláment mindig az aljáról kell öntözni, hogy képesek legyen felszívni a vizet a virágedény alján lévő csepegtető lyukakon keresztül.

Akárcsak a fokföldi ibolya esetében, a cikláment soha nem szabad a növény tövénél megöntözni. Amint a ciklámen egy kicsit kókadni kezd, 5-10 percre egy mélyebb vizes edénybe kell tenni.

Ezután hagyni kell, hogy a talajban levő fölösleges víz kifolyjon, mielőtt a növény visszakerülne dekoratív tartályába. A ciklámen levelek nem szeretik ha nedvesek, ezért szárazon kell őket tartani.

Tápozás

A legtöbb szobanövénytől eltérően, a cikláment ősszel és télen kell tápozni. Ilyenkor, amikor a növény aktívan növekszik, egy vízben oldható, 1:2 arányban hígított táppal ajánlott gondozni.

Hőigény

A beltéri ciklámen gyorsabban növekszik és gyakrabban virágzik hűvösebb (13-18° C) hőmérsékletben.

Tavasszal és nyáron, amikor a ciklámen épp pihenési időszakban van, egy olyan helyre kell tenni, ahol a hőmérséklet soha nem lehet alacsonyabb mint 7° C vagy magasabb mint 15° C.

Huzatos helyre vagy meleg fűtőtest közelébe nem szabad tenni a cikláment.

Páraigény

A ciklámen kedveli a magas páratartalmat. Ha az otthoni levegő nagyon száraz, akkor a cikláment egy nedves kavicsos tálcára kell helyezni.

Ügyelni kell arra, hogy a növény a kavicson üljön, és nem a vízben. A növény közelében egy kicsi párásítót is el lehet helyezni.

Virágzás

A ciklámen a természetben ősztől kora tavaszig virágzik, amikor a levegő hűvösebb és nedvesebb.

Ha azt szeretnénk, hogy a ciklámen gyakrabban virágozzon, a virágzási időszkban, csak akkor locsoljuk, mikor a levelei kókadni kezdenek. Ez arra fogja ösztönözi a növényt, hogy virágokat termeljen.

Kártevők

A ciklámen fő kártevője, amelyre nagyon figyelni kell, az a takácsatka.

Betegségek

A ciklámennél előfordulhat a szürke penész és a botritisz (szürke rothadás), a preferált magas páratartalom miatt.

A levelek szárazon való tartása és a permetezés kerülése, segít megelőzni a növényi betegségeket.

Talaj

Gazdag cserepes talajt ajánlott használni, ami gyors vízelvezető tulajdonságokkal rendelkezik.

Ültetés

Ha a ciklámen kinőtte tartályát, akkor nyáron kell újraültetni, amikor a növény pihenési időszakban van.

Az új tartály legfeljebb néhány cm-el lehet nagyobb, mint a régi, és az alján csepegtető lyukakkal kell rendelkeznie.

Visszavágás

Az elhalt virágokat és leveleket el kell távolítani.

Szaporítás

A cikláment a növény gumóinak megosztásával lehet szaporítani. Újraültetés előtt meg kell győződni arról, hogy minden gumónak van gyökere.

Pihenési időszak

A szobaciklámennek, késő tavasztól kora őszig, egy sötét, hűvös helyen kell pihennie. Amint új levelek jelennek meg, általában szeptember körül, a növényt vissza kell helyezni egy fény helyre.

Mérgező növény?

A ciklámen egy nagyon mérgező növény, ami 3-as szintű toxicitással rendelkezik. Ez a növény szaponinokat tartalmaz, és a növény minden része, különösen a gumók és a gyökerek, lenyelés esetén súlyos reakciókat okozhat.

A ciklámen különösen veszélyes kutyákra és macskákra.

Miért sárgulnak a ciklámen levelei?

A ciklámen levelei több okból is megsárgulhatnak. Ha a talaja száraz, és a ciklámen kókadni kezd és levelei sárgássá válnak, akkor több vízre van szüksége.

Ha a talaja azonban nagyon nedves és a levelei sárgává válnak, akkor túl sok vizet kap a növény, és a gyökerek rothadásnak indulnak.

A cikláment mindig alulról kell öntözni: 5-10 percig tartsuk a növényt vízben, majd hagyjuk a felesleges vizet kifolyni, mielőtt visszahelyezzük eredeti edényébe.

Mit tegyünk a ciklámen elhalt virágaival és leveleivel?

A ciklámen elhalt virágait és leveleit azonnal el kell távolítani, mivel ezek betegséget okozhatnak.

A ciklámen azt kedveli ha az elhalt virágokat és leveleket kézzel gyöngéden eltávolítjuk, és nem egy éles ollóval vágjuk le őket.

Mit tegyek, hogy a cikláme gyakrabban és többet virágozzon?

A virágzáshoz a ciklámennek pihennie kell, késő tavasztól nyár végéig, amikor amúgy sok más növény épp akkor virágzik.

A ciklámennek szüksége van erre a pihenési időre, hogy gumóiban energiát halmozzon fel, ugyanis ez elősegíti a növény növekedését.

Ősszel, amikor új levelek jelennek meg, a növényt vissza kell helyezni egy fényesebb helyre. A pihenési időszak után a ciklámen már készen áll a növekedésre és a virágzásra.

Számos beltéri szobanövény, mint például a vitorlavirág és a ciklámen virága is gyakrabban kihajt, ha hagyjuk, hogy a növény kissé elkókadjon, mielőtt alulról újra öntöznénk.

Hol pihentessem a cikláment?

Amikor eljött az ideje, hogy a szobaciklámen pihenjen, akkor egy gyenge fényviszonyú, nagyon hűvös helyre kell tenni, ahol a hőmérséklet körülbelül 10-13 °C.

Ha a cikláment a garázsba vagy a pincébe helyezzük, ügyelni kell arra, hogy ez a hely ne legyen túl meleg vagy túl hideg.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.22

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük