Végzetcserje – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

A végzetcserje, más néven végzetfa (Clerodendrum) a trópusi Nyugat-Afrikában őshonos és gyönyörű kétszínű virágai miatt ültetik.

A végzetcserje minden virágja egy úgynevezett csokorból vagy több élénkvörös szirmok csoportjából áll, amelyek a virág fehér kelyhéből vagy a virág külső részéből nőnek ki.

A végzetcserjét „vérző szív” növényként is ismerik, ami a külső fehér szirmok alakjára utal, amiből az élénkvörös szirmok bújnak elő.

Ha virágládába ültetik, akkor a végzetcserje akár 1 méter magasra is megnő, trópusi területeken gyakran akár az 5 méter magasságot is elérheti.

A végzetcserje futó szárakkal rendelkezik, amit érdekes sötétzöld levelekkel díszítenek.

A végzetcserje virágládájába akár egy lugast is el lehet helyezni, ezzel is segítve a növény növekedését, vagy egy polcra, esetleg egy függő virágkosárba is lehet helyezni.

Ezt a növényt mérgezőnek tekintik, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A végzetcserje nagyon szereti a nagyon erős fényt, de a közvetlen napfényt már nem. Minél több fényt kap ez a növény, annál több virágot termel.

Vízigény

A végzetcserje talaját tavasszal és nyáron nedvesen kell tartani, de nem vizesen. Ősszel és télen pihen a növény, ezért ilyenkor egy hűvös helyre ajánlott helyezni és ritkábban locsolni. Soha ne locsoljuk jéghideg vízzel a végzetcserjét.

Tápozás

Kéthetente ajánlott a végzetcserjét egy 1:2 arányban hígított növényi táppal locsolni, amikor a növény aktívan növekszik.

Hőigény

A végzetcserje tavasszal és nyáron jól bírja a háztartás szokásos normál hőmérsékletét, de késő ősszel és télen, amikor pihen, akkor a hűvösebb hőmérsékletet kedveli, vagyis az 13-15 °C.

Páraigény

A végzetcserje jobban növekszik tavasszal és nyáron, amikor magas a páratartalom, az év hátralévő részében pedig a normál háztartási páratartalom megfelelő ennek a növénynek.

Virágzás

A végzetcserje általában március-október között (kora tavasztól kora őszig) virágzik, amikor elég erős a fény. A végzetcserje virágainak száma az ősz közeledtével fokozatosan csökken.

Kártevők

A végzetcserjét ritkán támadják meg kártevők, ám időnként problémákat okozhat a takácsatka, a pajzstetű vagy egyes hernyók.

Betegségek

A szürkerothadás egy olyan növényi betegség, amely megtámadhatja a végzetcserjét, de ez megelőzhető, ha a növényt olyan helyre helyezzük, ahol jó a légáramlás vagy beltérben a szellőzése.

Talaj

Szerves anyagokban gazda talajba érdemes ültetni, amelynek nagyon jó a vízelvezető képessége.

Ültetés

Minden év tavaszán ajánlott egy nagyobb méretű edénybe átültetni és friss földel pótolni a tápanyagellátást.

Visszavágás

A végzetcserje hosszú, gyenge szárakat növeszt, amelyeket késő ősszel kell visszavágni, miután a növény már virágzott.

A végzetcserje visszametszése arra ösztönzi a növényt, hogy bozótosabbá váljon. Mivel a végzetcserje gyönyörű virágai csak a metszés után fejlődnek újra, ezért fontos, hogy a növényt csak virágzás után metsszük vissza.

Szaporítás

Késő tavasszal vagy nyáron a növény szárának a hegycsúcsaiból lehet szaporítani a végzetcserjét.

A végzetcserje újraültetésekor mindig steril, friss talajt kell használni, hogy megakadályozzuk a szürkerothadást és más gombás fertőzések kialakulását az új növényeken.

A végzetcserje kora tavasszal magokkal is szaporítható.

Pihenési időszak

A végzetcserje télen, amikor kevesebb a fény és csökken a hőmérséklet, nyugalmi állapota kerül. Ilyenkor a növény növekedése lelassul vagy akár le is áll.

November közepétől február közepéig hűvös helyen kell teleltetni, közvetett napfénytől távol, csak akkor kell locsolni ha száraz a talaja és nem egyáltalán nem szabad tápozni.

Ebben az időszakban a végzetcserje elveszíti a levelek egy részét vagy a akár összes levelét, ám tavasszal, amikor a növényt egy világos helyre helyezzük, a halottnak tűnő fa gyökereiről új levelek hajt.

Mérgező növény?

A végzetcserje egy mérgező szobanövény, ami 3-as szintű toxicitással rendelkezik. Kizárólag nagy mennyiségű növény elfogyasztása jelentene komoly problémákat.

Ennek ellenére ajánlott kisgyermekektől, kis kutyáktól és egyéb háziállatoktól távol tartani ezt a növényt.

Ki lehet ültetni a szabadba a végzetcserjét?

A végzetcserje nagyon szereti a kertben, különösen akkor, ha olyan helyen él az ember, ahol a hőmérséklet télen sem csökken fagypont alá.

Ha a hőmérséklet kissé mégis a fagypont alá csökken, akkor a növény valószínűleg elveszíti a leveleit, de tavasszal új leveleket fog hajtani.

Ahol a téli időszakban nagyon lehűl a levegő, érdemes a növényt áthelyezni egy télikertbe vagy bevinni a lakásba, hogy elkerüljük a növény pusztulását.

Miért nem virágzik a végzetcserje?

Ha a végzetcserje elég fényt és vizet kap, akkor megfelelően fog nőni és új leveleket is hajt.

Annak érdekében, hogy a végzetcserje virágozzon, késő ősszel, a virágzjs után, vissza kell vágni a növényt.

Mivel a végzetcserje az új hajtás után növekedni kezd, ezért fontos virágzás után visszametszeni. A végzetcserjének ősszel és télen pihennie kell, ahhoz hogy tavasszal és nyáron újra virágozni tudjon.

Végül ellenőrizni kell, hogy a növény jól gyökerezik, ha igen, akkor érdemes egy nagyobb méretű edénybe átültetni.

A végzetcserje nem fog virágozni, ha a gyökerek túl zsúfoltan vannak egy kis edényben.

Mennyire mérgező a végzetcserje?

A végzetcserje egy mérgező növény, de a hernyók az egyetlen olyan kis kártevők, amelyek immúnisak a növény toxinjával szemben.

Viszont, ha egy másik állat megeszik azt a hernyót, amelyik a végzetcserjén élősködött, akkor az az állat meg fog betegedni.

A neemolaj hatékony a kártevők ellen, amelyekek a végzetcserjét megtámadják, és ugyanakkor nem ártalmas a növényre nézve.

Kerti Növények
Frissítve: 2020.05.05

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük