Pompás Papagájvirág – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

A pompás papagájvirág egy lassan növekvő növény, ami nagy lapát alakú levelekkel rendelkezik, amelyek hasonlítanak a banán leveleire.

A papagájvirág akár beltéri növényként is könnyen elérheti a 1,5-2 m közötti magasságot. Ez a növény akár több nagyméretű és strapabíró levelet is hajt, amelyek akár az 1 méter hosszúságot is elérhetik.

Négy vagy öt évente a papagájvirág ritka esetekben egyfajta narancssárgás vagy pirosas virágot is hajthat, amelynek formája a daru emelőkarjához hasonlít.

A fehér papagájvirág hasonlóan a papagájvirághoz szintén hajthat virágokat, ezeknek színe azonban kék vagy fehér.

A papagájvirág azonban sokkal gyakrabban virágzik, ha ez a növény nem beltéren, hanem kültéren van tartva.

A papagájvirág mérgező növénynek számít, ezért ajánlott őket gyerekektől és háziállatoktól távol tartani.

Fényigény

A papagájvirágnak nagyon erős fényre van szüksége. Ezt a növényt fokozatosan a közvetlen napfényes helyekre is lehet helyezni, vigyázva arra, hogy a levelek lassan alkalmazkodjanak ehhez az erős napfényhez.

Előfordulhat, hogy a papagájvirágot évszaktól és időjárástól függően az otthon különböző területeire kell áthelyezni, annak érdekében, hogy megfelelő fényt kapjon a növény, vagyis a déli fekvésű ablakok közelében a legoptimálisabb az elhelyezésük.

Vízigény

Tavasszal és nyáron érdemes odafigyelni arra, hogy a növény talaja mindig nedves legyen, de soha ne túl vizes. A papagájvirágnak ősszel és télen kevesebb vízre van szüksége.

Ezt a növényt alulról kell locsolni, annak érdekében, hogy a talaja laza maradhasson és jól tudjon szellőzni. A túl magas sótartalmú vízre érdemes odafigyelni és inkább nem használni ennek a növénynek a locsolásánál, ugyanis elégetheti a leveleket.

Tápozás

Tavasszal és nyáron, amikor a papagájvirág aktívan növekszik érdemes havonta tápozni, folyékony növényi tápot használva, amit ajánlott 1:2 arányban hígítani.

Ősszel és télen nem ajánlott tápozni ezt a növényt, ugyanis a papagájvirágnak akkor van pihenési ideje.

A túlzott mértékű tápanyag használata sólerakódásokat eredményezhet a növény talajában, ami a levelek végének a megégést és megbarnulását okozhatja.

Hőigény

A beltéri papagájvirág tavasszal, nyáron és ősszel a 18-24 °C közötti hőmérsékleten növekszik legjobban.

Télen, amikor a növény „pihen”, az optimális hőmérsékletnek 10 °C-al alacsonyabbnak kell lennie. 10 °C alatti hőmérsékleten a levelek meghajlanak és feketévé válnak.

Páraigény

A papagájvirág jól bírja a háztartás alapvető normális páratartalmát.

Virágzás

A kültéri fajtáktól eltérően, a beltéri papagájvirág nagyon ritkán virágzik.

Kártevők

A papagájvirágot a pajzstetű, takácsatka és teknőspajzstetű is támadja. Szerencsére ezeket a növényi kártevőket gyorsan és könnyedén fel lehet ismerni a nagy és széles leveleken, és egy puha ruhával vagy meleg szappanos vízzel könnyen le lehet törölni.

Alkoholt, levélfényezőt vagy bármilyen rovarírószert tilos a leveleken használni; ugyanis ezek ártalmasak a levelek matt felületére nézve.

Betegségek

A papagájvirág levelei hajlamos olyan betegségekre, amelyeket gombák vagy baktériumok okoznak.

Ilyen esetben azonnal el kell távolítani a fertőzött leveleket a növényről, megtisztítva a növény talajban lévő leveleit is, figyelve arra hogy ne kerüljön víz a levelekre.

Kereskedelmi gombaölő szerek használatakor érdemes először a levelek egy kisebb részén tesztelni, nehogy még többet rontson a leveleken.

Talaj

Olyan talajt érdemes használni, amely könnyű, szellős és jó vízelvezető képességgel rendelkezik.

Ültetés

A papagájvirágot általában 7-10 cm átmérőjű kaspókban lehet megvásárolni. Mivel a növény viszonylag nagyra nő, ezért érdemes egy nagyobb, 25 cm átmérőjű kaspóba átültetni.

Visszavágás

A halott vagy sérült leveleket és szárakat le kell vágni, lehetőség szerint minél közelebb a talaj szintjéhez.

Szaporítás

A növény megosztása a legjobb módja a papagájvirág szaporításának.

Pihenési időszak

A papagájvirág ősszel és télen pihen, és ilyenkor kevesebb vizet és hidegebb hőmérsékletet igényel, tápot ilyenkor azonban egyáltalán nem igényel.

Mérgező növény

A papagájvirág egy mérgező növény, aminek 1-es számú toxicitási szintje van.

Miért nem virágzik a papagájvirág?

A papagájvirágnak időre van szüksége, legalább 4-5 évesnek kell lennie, ahhoz hogy képes legyen virágozni. Amint eléri ezt a életkort, néhány módon ösztönözni lehet a virágzását.

A papagájvirág szereti ha gyökere nagyon tömötté és zsúfoltá vállik a kaspóban. Ilyenkor át lehet ültetni a növényt egy nagyobb kaspóba.

Viszont egy 4-5 évnél idősebb papagájvirágot nem szabad átültetni, ilyenkor inkább a talaj felső részét ajánlott kicserélni, úgy, hogy a gyökereket nem bántjuk.

A papagájvirágnak sok erős fényre van szüksége a virágzáshoz, ezért nyáron érdemes ezt a növényt teraszra rakni. Ugyanakkor nyáron érdemes egy magas foszfortartalmú tápot is használni a virágok ösztönzésére.

Ha a beltéri papagájvirági megfelelően van kezelve, virágozni fog, viszont türelmesnek kell lennünk vele.

Mit használjak a papagájvirág leveleinek a tisztítására?

A papagájvirág leveleiről érdemes a port eltávolítani és meleg szappanos vízzel megtisztítani őket. Tilos bármilyen levélfényesítő szert használni, ugyanis ezek a szerek károsíthatják a növény leveleit.

Miért pöndörödik a papagájvirág levele?

A papagájvirág levelei akkor pöndörödnek, amikor a növény nem kap elég fényt, ezért ilyen esetben érdemes a növényt, egy valamivel fényesebb helyre tenni.

Ha ez nem oldja meg a problémát, akkor ajánlott több vizet adni a növénynek. Ha a levelek foltosak, vagy elsárgulnak, akkor lehetséges, hogy ezt valami kártevő okozza.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.05

Kérdések és válaszok

  1. Vera Vágányné

    Most vettem papagály virág magot hasznos volt a leírás köszönöm!

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük