10 remek ötlet kis zöldségeskert készítéséhez

A kis zöldségeskertek rendkívül eredményesek lehetnek, ha jól meg vannak tervezve.

Különböző típusú zöldségkertek léteznek, amelyek nem foglalnak el sok helyet, így otthon is termeszthetjünk saját friss zöldségeket, függetlenül attól, hogy milyen sok vagy épp kevés helyünk van erre.

Ebben a cikkben 10 kreatív ötletről lehet olvasni, amelyek kiválóan alkalmasak kisebb hátsó udvarokra vagy akár erkélyekre elkészített zöldségeskertekhez.

A legjobb zöldségnövények kis kertekhez

A sikeres kis zöldségeskert kulcsa a kompakt, gyorsan növekvő növények kiválasztása a termés maximalizálása érdekében.

Azok a zöldségek melyeknek a leveleit fogyasztjuk, mint például a borsmustár, a spenót vagy a kerti saláta, akár 40 nap alatt mér készen áll a betakarításra.

Ezen kívül egyes leveleket bármikor le lehet csippenteni, amikor csak szükségünk van rá anélkül, hogy az egész növényt leszednénk.

A kis zöldségnövények, mint a retek, a fokhagyma és a zöldhagyma ideálisak a korlátozott helyű kertekhez, és könnyen termeszthetőek, még kezdő kertészek számára is.

Futó zöldségeket is lehet ültetni ezekbe a kis zöldségeskertekbe, hogy maximálisan kihasználjuk a rendelkezésre álló függőleges teret is.

Íme 10 ötlet a zöldségek kis területeken történő termesztéséhez:

1. Konténeres zöldségeskert

A konténerekbe, edényekbe vagy tartályokba ültetett zöldségek ideálisak a kis hátsó udvarokhoz és erkélyekhez.

A konténerek számára a legjobb zöldségnövények a kerti saláta, a spenót, a kelkáposzta és a retek.

Nagyon jó ötlet nagy tartályokat helyezni egy kerekes növényállványra, így könnyen áthelyezhetjük őket, hogy teljes mértékben kihasználhassuk a napfényt.

Ne feledjük, hogy a tartályokban lévő talaj gyorsan kiszárad, így rengeteg vízzel kell locsolni ezeket a növényeket.

2. Függőleges zöldségeskert

A futó zöldségek, mint például a bab, borsó, uborka és tök ideálisak függőleges kertekhez.

Még a kis fajtájú tököket is lehet függőlegesen termeszteni.

Ehhez csak egy olyan szerkezetre van szükség, amire a zöldségek fel tudnak kúszni, mint egy kerítés, rács, korlát vagy kerti pavilon, és így maximálisan kihasználhatjuk a helyet a kis kertekben is.

3. Zöldségeskert az ablakpárkányon

Az ablakpárkányok kiválóan alkalmasak virágedények elhelyezésére, és nem csak virágokat lehet az ablakpárkányon tartani.

Az ablakpárányon elhelyzett edényeket színes zöldségekkel lehet megtölteni, mint a díszkáposzta, lila kelkáposzta vagy sárgarépa.

Csak arra kell figyelni, hogy az ablakot napi legalább 5-6 óra napfény érje, mivel legtöbb zöldségnek sok napsütésre van szüksége.

4. Beltéri zöldségeskert

Ha valakinek kis udvara van, vagy lakásban él, akkor létrehozhat egy beltéri zöldségeskertet. Szobanövények helyett hasznos növényeket, zöldségeket nevelhetünk a lakásban.

Ehhez csak annyi szükséges, hogy az edényeket egy napsütötte ablak mellé helyezzük, ahol naponta legalább 5-6 óra napfény van. Az edényeket egy polcra vagy konyhapultra is el lehet helyezni.

Ha korlátozott a fény a lakásunkban, akkor növényvilágító lámpákkal biztosíthatjuk a zöldségek számára a növekedéshez szükséges fényt.

A zöldségek mellett gyógynövényeket vagy mikrozöldeket is ültethetünk. Ezeket sokkal hamarabb lehet majd fogyasztani, mint a zöldségeket.

5. Zöldségk és virágok kombinációja

Ha nincs elég helyünk egy külön zöldségeskerthez, akkor kipróbálhatjuk a vegyes ültetést: zöldség és virágok egy helyen.

A virágok nagyszerűen kiegészítik a kis zöldségeket, de emellett segítenek a kártevők elriasztásában is.

Ületssünk bársonyvirágot, levendulát vagy petúniát a zöldségek közzé. Ezek a virágok bevonzák a hasznos rovarokat és távol tartják a kártevőket .

6. Raklapos zöldségeskert

A kertben sok helyet megtakaríthatunk egy régi fa raklap újrahasznosításával, hogy helyet teremtsünk a zöldségek ültetésére.

Fordítsuk el a raklapot az oldalára, és a belsejét béleljük ki vastag ültető szövettel. Támasszuk és erősítsük a raklapot egy falhoz vagy kerítéshez, töltsük fel jó minőségű talajkeverékkel, és már ültethetjük is bele a zöldségeket.

A raklapok ideálisak leveles zöldségek és fűszernövények termesztésére.

7. Üvegház vagy kis fóliaház

Egy kis üvegház felszerelése az udvarra nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy egész évben friss zöldségeket tudjunk szedni.

Az üvegház jó hőmegtartó képessége és magas páratartalma segít abban, hogy olyan növényeket is termeszthessünk, amelyek termesztése nem lehetséges a mérsékelt vagy hideg éghajlaton.

Egy üvegház arra is jó, hogy a zöldségpalántákat beltérben nevelhessük addig, amíg az idő annyira felmelegszik, hogy a kertbe tudjuk ültetni őket.

8. Hidroponikus zöldségeskert

Egy kicsi hidroponikus rendszer lehetővé teszi, hogy saját zöldségeket kis helyen termesszünk.

A hidroponikus növények egy tápanyagban gazdag oldatban növekednek, így gyorsabban fejlődnek és tápanyagokban gazdagabbak.

Ezeket a növényeket ritkán támadják a kártevők, mivel a növény minden tápanyagot megkap amire csak szüksége van.

A hidroponikusan termeszthető legjobb zöldségek közé tartozik a saláta, a spenót és a mangold, de akár folytontermő paradicsomot is ültethetünk egy ilyen rendszerbe.

9. Zöldségesfal

Egy falra, vagy kerítésre sok zöldséget el tudunk helyezni. Egy zöldségfal kialakítása remek módja annak, hogy a rendelkezésre álló teret teljesen kihasználjuk.

Egy napos falra, vagy kerítésre szereljünk virágedényeket és ültessünk olyan zöldségeket, amelyeknek nincs sok helyre szükségük, mint a retek, saláta, spenót vagy chilipaprika.

10. Magaságyások

A magaságyások nagyon jó választás olyan helyekre, ahol sziklás vagy gyenge minőségű a talaj.

A jól elkészített magaságyásoknak nagyon jó vízgazdálkodásuk, valamint a gyomokat és kártevőket is, főleg csigágakat, jelentősen csökkenteni lehet.

Amelett, egy magaságyás karbantartás nem terheli meg annyira az izületeinket és a hátunkat sem.

Ezzel a 10 ötlettel a kis helyeket is maximálisan ki tudjuk használni.

Egy kis kreativitással a legkisebb kertekben is megoldható egy apró zöldségeskert létrehozása.

Tippek & Tanácsok   Zöldségek
Frissítve: 2020.08.17

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük