Dugványok gyökereztetése mézzel – Tényleg lehetséges?

Számos szintetikus gyökérhormon elérhető már a boltokban, beleértve a folyadékokat, a porokat és a géleket, amelyek elősegítik a dugványok gyors gyökérnövekedését, de ha valaki biokertész vagy ha inkább a természetes, vegyi anyagoktól mentes lehetőségeket szeretné választani, akkor a mézet feltétlenül fontolóra kell vennie, ugyanis ez egy természetes gyökérstimuláló.

A méz azért működik jól, mint természetes gyökérhormon, mert antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

A méz megvédi a dugványokat a kórokozóktól, és lehetővé teszi a természetes gyökérhormon bejutását a dugványokba, ezzel is serkentve a gyökér növekedését.

Egyes növények jól fognak gyökerezni anélkül is, hogy gyökérhormonnal lennének kezelve, míg más növényeknek kis segítségre van szükségük.

Ritka, hogy a dugványok szaporításakor 100% -os legyen a sikerességi arány, de a gyökérhormonok hozzájárulhatnak a siker esélyeinek növeléséhez.

Méz vagy szintetikus gyökérhormonok?

A Hawaii Egyetemen végzett tanulmány megállapította, hogy a méz serkenti a növényi dugványok gyökeresedését, de mégsem volt olyan hatékony, mint a szintetikus gyökérhormonok.

Ez csak egy kis tanulmány, és bár a méz nem rendelkezik ugyanolyan gyors eredményekkel, mint a szintetikus hormonok, mégis növelheti a növények szaporításának sikerességi arányát, és sikeresebb eredményeket fog az ember látni, mintha egyáltalán nem használna valamilyen serkentőszert.

A tisztaság szintén fontos tényező a szaporítás során. Az eszközök tisztítása és sterilizálása ugyanúgy elengedhetetlen az egészséges új növények szaporításakor.

Mézzel való gyökereztetési receptek

A legtöbb mézzel való gyökereztetési hormonrecept szerint egy evőkanál mézet két csésze forrásban lévő vízbe kell keverni, de ez nem igazá állja meg a helyét.

Sokkal hatékonyabb, ha a mézet inkább egyenesen felhasználjuk úgy ahogy van és nem keverjük forró vízzel.

A méz természetes antibakteriális és gombaellenes tulajdonságai megsemmisülnek, amikor a méz felmelegszik, ezért a legjobb a „nyers” méz használata. (Az élelmiszerboltból vásárolt legtöbb méz már hőkezelve van, így a szaporítás során sem fog sokat segíteni.)

A mézhez akár egy csipet fahéjat is hozzá lehet adni.

A fahéjnak antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságai vannak, amelyek megvédik a dugványokat, és lehetővé teszik, hogy a zöld dugványokban található természetes gyökérhormonok, gyökereket eredményezzenek.

Milyen növényeket lehet mézzel szaporítani?

A méz szinte bármilyen dugványhoz felhasználható, beleértve a puha fás, a zöld és a keményfa dugványokat is, mint pl. a rózsa, kamélia, hortenzia és muskátli. Még a pozsgás dugványokra is jó hatással van a méz.

Hogyan kell használni a mézet dugványok gyökereztetéséhez?

Az első lépés a dugványok előkészítése. A növénytől függően a dugványoknak 10–15 cm hosszúaknak kell lenniük és 45 fokos szögben kell levágni őket.

A dugványokat késő tavasszal vagy a nyár elején érdemes gyökereztetni. Az év más időszakaiban begyűjtött dugványok továbbra is felhasználhatóak, de ebben az esetben a gyökér kialakulása hosszabb ideig is eltarthat.

Miután a dugványok el vannak készítve, minden egyes darabot bele kell mártani a mézbe, majd ujjunkkal egy lyukat kell vájni a cserepes talajkeverékbe és ebbe kell beleültetni a dugványokat.

A cserepes táptalajt nedvesen kell tartani, és így a gyökerek kb. 7-14 napon belül kinőnek.

A pozsgás növényeket is bele lehet mártani a mézbe és utána a cserepes talaj tetejére kell helyezni őket. Néhány hét múlva, a gyökér a levelek alsó részéből fog kinőni.

A mézet vízben való szaporításnál is fel lehet használni. Ilyenkor a dugványt a mézbe kell mártani, és utána mehet egyenesen a vízbe.

Amint a gyökér eléri a kb. 2-3 cm hosszúságot, már lehet is talajba elültetni.

Tippek & Tanácsok
Frissítve: 2020.06.17

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük