Kávécserje – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

A kávécserje (Coffea arabica) az Arab-félszigeten és a Jemen hegységében őshonos, ugyanakkor megtalálható Etiópia hegyvidékein és Szudán délkeleti részén is.

A kávécserje az első fajta kávé növény amelyet valaha termesztettek, és amelyet Arábiában több mint 1000 éve termesztenek.

A kávécserjének fényes, sötétzöld, gyűrött, hullámos szélekkel rendelkező levelei vannak. Ez a növény akár 4,5 méter magasra is megnőhet a természetben, a lakásban megfelelő visszavágás mellett egy nagyon vonzó bokros szobanövény lehet nevelni belőle.

Arra azonban nem lehet számítani, hogy hamarosan kávébabot lehet szedni a reggeli kávéhoz a növényről. Ugyanis több évbe telik, mire a növény olyan gyümölcsöt termel, amely néhány magot vagy babot tartalmaz, amelyet pörkölni és őrölni lehet.

Ezt a növényt mérgezőnek tekintik, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A kávécserjét keleti vagy nyugati fekvésű ablakba helyezzük, és vigyázzunk arra, hogy közvetett fény érje. A közvetlen napfényt kerüli kell.

Vízigény

A kávécserjét akkor kell meglocsolni, amikor talaja felső része már száraz. Arra vigyázzunk, hogy a növény soha ne álljon vízbe, de mindig nedves legyen a talaj.

Ez a növény nem bírja a szárazságot és tartós károkat szenvedhet, ha a talaja teljesen kiszárad. A levelei lehullanak, ha a növény túl kevés vagy túl sok vizet kap.

Tápozás

A kávécserjét valójában csak évente kétszer, egyszer márciusban és újra a nyár végén kell tápozni. Jól kiegyensúlyozott növényi tápot vagy halemulziót ajánlott használni.

Hőigény

Ez a növény inkább az állandó hőmérsékleteket részesíti előnyben, vagyis a 15° és 24° C közötti hőmérsékletet. A kávécserje komoly károkat szenvedhet, ha a hőmérséklet 5 °C alá csökken vagy 30° C fölé emelkedik.

Páraigény

Egy kávécserjének magas páratartalomra van szüksége, ezért érdemes egy párásítókészüléket a közelébe helyezni, vagy egy nedves kavicsos tálcára helyezni.

Virágzás

Amikor a kávécserje eléggé idős lesz, akkor kis fehér illatos virágokat hajt, amelyeből piros bogyós gyümölcsök lesznek. A piros bogyós gyümölcsök belsejében vannak a magvak vagy a babok, amelyek pörkölhetők és kávé őrölhető belőlük.

Kártevők

A pajzstetűre, a teknőspajzstetűre, a takácsatkára és a molytetűre oda kell figyelni, mert ezek gyakran támadják a kávécserjét.

Betegségek

Ennek a növénynek magas páratartalomra van szüksége, ami azonban hajlamossá teszi őt olyan gombás betegségekre, mint a levélfolt és a levélrozsda.

Talaj

Egy porózus, könnyű, savas talajt érdemes használni, amely tartalmaz némi tőzegmohát vagy humuszt is. Fontos, hogy a talaj jól tartsa a nedvességet, de ugyanakkor a felesleges víz könnyen távozzon belőle.

Ültetés

A kávécserjét tavasszal kell átültetni, ha már kinőtte a jelenlegi virágedényét.

Visszavágás

Agresszív módon vissza kell vágni az új hajtásokat, hogy a növény kicsi és bokros maradjon.

Szaporítás

A kávécserjét legjobban a világos vörös bogyós gyümölcsökben található friss magvak felhasználásával lehet szaporítani.

A dugványos módszernek nagyon kevés sikere van, de meg lehet próbálni a friss hajtások gyökereztetését.

Mérgező növény?

Habár a kávécserje nem mérgező a felnőttekre nézve, a bogyókban található koffein káros hatással lehet a kisgyermekekre, macskákra és kutyákra; hiperaktivitást, hasmenést és hányást okozva.

Hogyan kell visszavágni a kávécserjét?

Ha a kávécserje szobanövényként van tartva, akkor agresszív módon vissza kell vágni, hogy megőrizzük bozótos kompakt formáját. Éles ollóval vissza kell vágni az ágakat, hogy a növény szép dús és bokros maradjon.

Miért hullatta el a kávécserje az összes levelét?

Gyakran probléma a kávécsrje esetében, hogy késő ősszel a kávécserje elhullatja a leveleit. Ez nem normális, ezért a problémát azonnal orvosolni kell.

Ha kávécserje túl hideg vagy egy huzatos helyen volt tartva, elhullathatja teljesel lomozatát.

Az évszak változásával, lehet, hogy nem kap elég fényt vagy túl sokat van öntözve. Egy kávécserjének ősszel és télen kevesebb vízre van szüksége, mint tavasszal és nyáron.

Miért barnulnak és száradnak meg a kávécserje levélcsúcsai?

A kávécserje leveleinek csúcsa általában akkor barnul meg, ha nincs elegendő páratartalom a levegőben. Ilyenkor sokat segíthet egy párásítókészülék a növény közelében, vagy egy nedves kavicsos tálca, amire ráhelyezzük a kávécserjét.

Ha a kavicsos tálcát használjuk, akkor ellenőrizni kell, hogy a növény a kavicson legyen, és a vízben ússzon. A vízzel való permetezés nem ajánlott, mivel ez növeli a gombás fertőzések esélyét.

Szobanövények
Frissítve: 2020.11.04

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük