Szárnyas feketeszem – gondozása, locsolása, virágzása, igényei

A szárnyas feketeszem (Thunbergia alata) egy virágzó, évelő futó növény, ami sok szerteágazó szárral rendelkezik, amelyek 2 – 2,5 méter hosszúra is megnőhetnek.

A levelek szív- vagy nyílhegy alakúak, puhák, szőrösek és néha recés szelűek.

A szárnyas feketeszem virágzása a nyár elején kezdődik, és hosszú hónapokon keresztül, késő őszig, rengeteg élénk színű (sárga, halvány narancssárga vagy krémes fehér) virágot termel.

A harang alakú virágok közepe gesztenyebarna vagy sötétlila színű, gyümölcse gömbölyű, madár fejére emlékeztető.

A szárnyas feketeszemet a kertekben talajtakaróként és teraszokon függőkosarakban dísznövényként tartják.

Fényigény

A szárnyas feketeszem reggeli teljes napsütést, napközben pedig részleges árnyékot szereti és ilyen körülmények között növekszik a leginkább.

Talaj

A szárnyas feketeszem nedves, ugyanakkor jó vízelvezető talajban növekszik a legjobban. Nem bírja valami jól a szárazságot.

Ha szívesebben tartanánk a szárnyas feketeszemet virágedényben vagy függőkosarakban, akkor használjunk egy kiváló minőségű talajkeveréket.

Vízigény

A szárnyas feketeszem egy trópusi növény és nem bírja a szárazságot. A talajtakaró nagyban segíti a talaj nedvesség megtartását, azonban főleg meleg időben gyakran kell locsolni.

Ha a növényt virágkosárban vagy a edényben tartjuk, vigyázzunk arra, hogy a talaj soha ne száradjon ki teljesen. Meleg időben, akár napi többször is meg kell locsolni a növényt, hogy elkerüljük a károsodást.

Tápozás

A virágzási időszakban 2-3 hetente kell tápozni a szárnyas feketeszemet, egy vízben oldható, virágoknak szánt táppal, amit az ajánlott erősség felére hígítsunk.

Visszavágás

A szárnyas feketeszemet a növekedési időszakban vissza lehet vágni és enyhén formázni, de a nagyobb metszést kora tavasszal, az új növekedés megkezdése előtt kell elvégezni.

Szaporítás

A szárnyas feketeszemet magról lehet szaporítani. Ezenkívül késő tavasszal vagy nyár elején puha szárdugványokkal is lehet szaporítani.

Kártevők és betegségek

Nincs olyan komoly kártevő vagy betegség, ami árthat a szárnyas feketeszemnek. Vigyázzunk a molytetvekre és a takácsatkákra, de ezeket általában egy rovarölő szappannal kezelni lehet.

Kerti Növények   Kerti Virágok
Frissítve: 2020.11.23

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük