Kakassarkantyú – gondozása, virágzása, locsolása, igényei

A kakassarkantyú (Plectranthus) eredetileg Svédországban vált szobanövényként népszerűvé. Ez a növény megjelenésében hasonlít a borostyánhoz, és sokan úgy ismerik mint a Svéd borostyán.

A kakassarkantyú egy félig pozsgás növény, vastag, élénkzöld, fényes, enyhén recézett levelekkel és puha, bordó szárakkal.

A kakassarkantyú remekül néz ki egy függőkosárban de akár egy virágrácsra is fel lehet futtatni.

Ha elegendő fényt kap, a kakassarkantyú zsenge, fehér vagy lila cső alakú virágokat virágzik. Néhány fajtának különleges illata van, amikor megérintjük.

Nyáron, ezt a növényt egy részleges árnyékos helyen tarthatjuk a szabadban, de vigyük be egy szobába, mielőtt a hőmérséklet 10 °C alá süllyedne.

A kakassarkantyú egy gyorsan növekvő, könnyen gondozható növény, kiváló kezdő kertészeknek is.

Fényigény

A kakassarkantyúnak erős közvetett fényre van szüksége, de a közvetlen napsütést nem bírja.

Ha kevés a fény miatt a kakassarkantyú szarai megnyúlnak és a levelek kicsik lesznek.

Vízigény

Az öntözések között hagyjuk a talaj felső részét kiszáradni. A túlöntözés a leggyakoribb ok amiért a kakassarkantyú elpusztul, ugyanis a túl sok víz gyökérrothadást okoz.

A sárga levelek azt jelzik, hogy a növény túl van öntözve. A levelek puhák és halványzöldek lesznek, amikor a kakassarkantyúnak vízre van szüksége.

Egy enyhén kiszárad kakassarkantyút meg lehet menteni, de túlöntözött kakassarkantyút nagyon nehéz visszahozni eredeti állapotába.

Tápozás

Tavasszal és nyáron kéthetente kell tápozni a kakassarkantyút, amikor a növény aktívan új leveleket hajt. Használjunk egy nitrogénben gazdag növényi tápot, az ajánlott erősség felére hígítva.

Hőigény

A kakassarkantyú az év nagy részében a 21 – 24° C közötti hőmérsékletet részesíti előnyben. Télen a hűvösebb hőmérséklet, a 15 – 18° C közötti hőmérséklet kedveli.

Páraigény

Bár a kakassarkantyú a magas páratartalmat kedveli, a szokásos háztartási páratartalom mellett még mindig jól növekszik.

Virágzás

A kakassarkantyúnak kis, lila vagy fehér virágai vannak, amelyek késő tavasszal és nyáron virágoznak. Ezek a virágok nem annyira lenyűgözőek, mint a levelek, és lelassíthatják a levelek növekedését.

Általában érdemes eltávolítani a virágokat, ha azt szeretnénk hogy a levelek fejlődjenek inkább, de akar a növényen is hagyhatjuk őket.

Kártevők

A kakassarkantyú bevonzza a levéltetveket, a molytetveket, a teknőspajzstetveket és különösen a pajzstetveket. Célszerű havonta permetezni a növényt egy természetes rovarirtó oldattal.

Betegségek

A levélfolt a leggyakoribb növénybetegség, amely problémát okoz a kakassarkantyúnak.

Talaj

Használjunk egy szerves, tőzegalapú talajt, amely jó vízelvezető tulajdonságokkal rendelkezik.

Ültetés

Ne ültessük át a kakassarkantyút, amíg a gyökerek meg nem töltik a jelenlegi edényt.

Visszavágás

A kakassarkantyút rendszeresen vissza kell vágni, ahhoz hogy a növény szép és bokros maradjon.

Vágjunk le néhány centit a hosszú vesszőkből, hogy ösztönözzük az új növekedést. A levágott szárakat felhasználhatjuk új növények szaporításához.

Szaporítás

A kakassarkantyút szárdugványokkal lehet szaporítani.

Mérgező növény?

A kakassarkantyú nem egy mérgező szobanövény.

Miért vékonyodnak és nyúlnak meg a kakassarkantyú szárai?

A kakassarkantyú elvékonyodásának fő oka, hogy a növény nem kap elegendő fényt. Vágjuk vissza a növény megnyúlt szárait, helyezzük olyan helyre ahol több fényt kap.

El kell távolítani a kakassarkantyú virágait?

Érdemes eltávolítani a virágokat a kakassarkantyúról, ha azt akarjuk, hogy a növény több levelet termeljen. Ha a virágok a növényen maradnak, akkor az lelassítja a növény fejlődését.

Miért puhák és kókadtak a kakassarkantyú levelei?

A kakassarkantyú levelei általában akkor lesznek puhák és kókadtak, amikor a növénynek több vízre van szüksége.

Egy másik ok az lehet, hogy a növény túl meleg helyen van tartva. Ha a növény talaja nedves és a szoba nem túl meleg, akkor lehet, hogy túl van öntözte a kakassarkantyú, és a gyökérrothadás miatt kezdtek a levelek kókadni.

Ebben az esetben használjunk néhány levéldugványt és szaporítsunk vele egy új növényt, mielőtt a régi elpusztulna.

Szobanövények
Frissítve: 2020.11.11

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük