10 gyümölcsöt termő kúszó és futónövény

Ha valaki otthon szeretne saját gyümölcsöt termeszteni, de erre korlátozott hely áll rendelkezésére, akkor meg lehet próbálni olyan gyümölcsöt termő növényeket tartani, amivel ki tudjuk használni a teret.

A futó gyümölcsnövények ideálisak lehetnek kerítésen, lugason, huzalon, pergolán, teraszon és boltíven való termesztéshez.

Ebben a cikkben 10 könnyen termeszthető futó gyümölcsnövényről lehet olvasni, hogy a lehető legjobban kihasználva a kertet és a teraszt, és létre tudjuk hozni saját gyümölcsösünket.

1. Kiwi

A kiwi egy kis méretű, bolyhos barna gyümölcs, édes zöld színű húsos belső résszel.

Ez egy évelő futónövényen terem, amely a legjobban meleg éghajlaton nő, ahol a tél rövid és enyhe.

A kiwi akár 20 méter hosszúra is megnőhet, tehát viszonylag sok helyre van szüksége, és tökéletesen alkalmas egy rácson vagy pergolán történő termesztéshez.

2. Szőlő

A szőlő egy másik évelő futónövény, amely jól néz ki, ha egy pavilonon vagy pergolán nő, ahonnan a gyümölcs lelóg.

Teljes napfényre van szüksége és rengeteg helyre ahol elterjedhet, valamint egy jó vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező talajra.

A szőlőnek akár három évre is szüksége lehet, amíg elkezd gyümölcsöket teremni, de érdemes kivárni ezt az időszakot, hogy a saját otthon termesztett szőlőnket ehessük.

A rendszeres metszés elengedhetetlen a szőlő megfelelő növekedéséhez és a jó minőségű gyümölcs terméséhez. A túlzott gyümölcstermés rossz minőségű gyümölcshöz vezet.

3. Maracuja

A maracuja egy évelő futó zöldség, amely olyan zöld gyümölcsöket terem, amelyek sötét lila színűvé válnak amikor megértek.

A legjobban meleg, szubtrópusi éghajlaton növekszik, teljes napsütésben, de akár 12-18 hónap is eltelhet, amíg a gyümölcstermés beindul.

4. Málna

A málna egy gyorsan növekvő futónövény, amelyet tavasszal csupasz gyökérről lehet ültetni.

Kétféle málna létezik: nyári és őszi.

A közönséges piros málna mellett sárga és fekete fajta málna is létezik.

A málna függőleges termesztése egy rács segítségével megkönnyíti a bogyók betakarítását, valamint korlátozza a kártevők és betegségek kialakulását.

5. Áfonya

Az áfonya egy másik futó bogyós gyümölcs, amely jól néz ki a kertben.

Az áfonya lehet örökzöld vagy lombhullató. Apró, fehér, harang alakú virágokkal rendelkezik, amikből majd kis, kerek bogyók alakulnak ki.

Az áfonya kb. 1-2 m magasra nő meg, és a legjobban egy széltől védett, napos helyen növekszik.

Általában két évbe telik, amíg az áfonya megkezdi a gyümölcstermést.

6. Szeder

A szeder tövises vesszőkel rendelkezik, és sok helyen invazív növényként tartják számon.

Legjobban olyan területeken növekszik, ahol a napok melegek és az éjszakák hűvösek. Nagyon könnyen termeszthető kerítések, huzalok vagy lugasok mentén.

A szedernek teljes napfényre van szüksége, és a növekedés második évében már gyümölcsbogyókat fog teremni.

7. Egres

Az egres egy apró zöld vagy piros bogyós gyümölcs, amely édes vagy savanyú lehet.

A kulináris egresnek savanyú íze van és kiválóan alkalmas dzsemekhez és pitékhez, míg a desszert egres elég édes ahhoz, hogy önmagában is ehető legyen.

Az egrest hagyhatjuk, hogy bokrossá növekedjen, vagy egy rács vagy kerítés mentén is növekedhet. De virágládában is termeszthető.

Az egres bokrok önbeporzódnak, ezért csak egy növényre van szükségünk ahhoz, hogy a növény a gyümölcsöt teremjen.

A madarakat az egres bevonzza, így a növényt madárbiztos hálóval kell védeni.

8. Sárgadinnye

A sárgadinnye egy meleget kedvelő futónövény nagyon finom gyümölcsel.

A sárgadinnye fagyérzékeny, és legalább két-három hónap meleg hőmérsékletre és rengeteg napfényre és vízre van szüksége, ahhoz hogy gyümölcsöt teremjen.

A sárgadinnye kedveli a terjeszkedést, és nagyszerűen rácson futtatni, ám a gyümölcsöt növekedés közben meg kell támasztani.

Egy hevedert vagy támasztékot lehet készíteni a sárgadinnyéknek, hogy a növekvő gyümölcs ne károsítsa a növényt.

9. Mézharmat dinnye

A mézharmat sárgadinnye külseje krémszínű, belseje világos zöld és húsos.

Hasonló növekedési igényekkel rendelkezik, mint a sárgadinnye, és a gyümölcs beérése akár 65–100 napig is eltarthat.

Hűvös éghajlati viszonyok mellett a mézharmat dinnye magjait beltéren is el lehet ültetni, és később ha már ha meleg idő van és a fagyveszély elmúlt, akkor ki lehet ültetni a kertbe vagy virágedénybe.

A mézharmat dinnye nagy ládákban is termeszthető, valamint egy rácsos boltíven is felfuttatható, de erős támasztékra van szüksége.

A mézharmat dinnye a betakarítás után már nem folytatja növekedését, ezért akkor kell betakarítani, amikor a dinnye héja sápadttá válik. A gyümölcsöt érett állapotában könnyen le lehet szedni a szárról.

10. Görögdinnye

A görögdinnye egy népszerű nyári gyümölcs, édes, lédús piros húsos belsővel.

A görögdinnye egy olyan évelő növény, ami érzékeny a fagyra, és amelynek legalább három hónap meleg időjárásra van szüksége a gyümölcsterméshez.

A kis görögdinnye fajták ideálisak a függőleges termesztéshez, és nagyon jól néznek ki a rácson felfuttatva, de ennek a rácsnak nagyon erősnek kell lennie a gyümölcsök súlyának megtartásához.

Minden dinnyét meg kell támasztani, ahhoz hogy a növényt ne károsítsák a nehéz gyümölcsök.

A futó gyümölcsök kerítésen, rácson vagy huzalon történő termesztése nagyszerű módja annak, hogy a legtöbbet kihozzuk a kertünkben vagy teraszunkon rendelkezésre álló helyből.

A futó gyümölcsök függőleges termesztése elősegíti a betakarítást, a légáramlást, és megakadályozza a kártevők és betegségek kialakulását a gyümölcsökön.

Kerti Növények
Frissítve: 2020.07.14

Kérdések és válaszok

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük