Bio és organikus – Mi a különbség?

A bio és organikus címkéket elsősorban az EU-ban használják. A bio és az organikus hatékony címkék azok számára, akik egészségesebben akarnak táplálkozni és kerülni szeretnék a vegyszereket.

Gyakran előfordulhat az, hogy ezeket a címkéket az importált élelmiszereken látjuk, és összezavarodunk, nem tudva, hogy akkor ezek a címkék mire utalnak pontosan.

Amennyiben sikerülni helyére tenni ezeket a fogalmakat és jobban megérteni mi a különbség a kettő között, akkor lehet, hogy ezután sokkal tudatosabban fogjuk átgondolni azt, hogy hogyan költhetjük el megfontoltan a nehezen megkeresett pénzt, miközben bevásárolunk az élelmiszerboltokban vagy a piacokon.

Mi az organikus?

Az organikus termékeket hagyományos módon, “természetesen” állítják elő, anélkül, hogy vegyi anyagokat vagy genetikailag módosított alapanyagokat használnának. Az organikus élelmiszerek kiválasztása és fogyasztása egyenlő a természet és a környezet tiszteletben tartásával.

Az organikus élelmiszerek, beleértve a húst is, nem használnak szintetikus növényvédő szereket, gyomirtó szereket, antibiotikumokat, növekedési hormonokat, és megpróbálják emberségesebb és normálisabb módon nevelni az állatokat.

Az organikus táplálkozás ismert egészségügyi előnyökkel jár, különösen a gyermekek számára, és az organikus táplálékot választó emberek általában egészségesebbek.

Mi a bio?

A bio kifejezés olyan Európai Unióban termesztett élelmiszerek megjelölésére szolgál, amelyek demonstrálják a környezet iránti gondoskodást, a természetes genetikai folyamatokat, a természetes szaporodási stratégiát és a biológiai sokféleséggel való törődést.

A bio címke nagyon erős jelentőséggel bír a csecsemők világában, és a szülők inkább bio élelmiszereket vásárolnak csecsemőik számára.

A bio általában drágább, mint a hagyományos és az organikus élelmiszer, de sokan úgy vélik, hogy megéri ezt a plusz költséget.

Bioélelmiszerek vásárlásakor vegyük figyelembe, hogy például a francia organikus élelmiszereket is bio címkével látják el.

Mi a különbség a bio és az organikus között?

A különbség a bio és az organikus között fogyasztói szinten mutatkozik meg. Egyik terméksem kezelhető kémiai anyagokkal, és nem lehet GMO (géntechnológiával módosított organizmus).

Mindkettőben az a közös, hogy ezek az élelmiszerek nagyobb tiszteletet mutatnak a természet iránt.

A bio élelmiszereket természetesebbnek tekintik, mint az organikus élelmiszereket, mivel több tápanyagot tartalmaznak, ezért egészségesebbek. Az organikus állítólag környezetbarátabb és természet tisztelőbb.

Szóval, van-e akkor különbség a kettő között? Talán a pénztárcában mutatkozik meg ez a különbség, mert általában többet fizetünk egy bio címkével ellátott élelmiszerért.

A bio és az organikus élelmiszer is vegyszermentes?

A válasz arra a kérdésre, hogy ezek az élelmiszerek „tisztábbak” vagy sem, mint a hagyományos élelmiszerek… nem egyértelmű.

Az organikus élelmiszerek előállításában továbbra is használhatnak természetes rovarirtókat és trágyákat. Nincs arra utaló jel, hogy ezek biztonságosabbak lennének, mint a szintetikus élelmiszerek.

A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a csak biotermékeket fogyasztó gyermekeknél az szerves foszfátok szintje jelentősen csökken mindössze öt nap alatt.

Mivel a szerves foszfátok a gyermekek agyi és kognitív problémáihoz kapcsolódnak, ezért az organikus vagy a bio sokkal biztonságosabb alternatíva lehet.

Táplálóbb a bio és az organikus élelmiszer?

Az emberek azt állítják, hogy a bio és az organikus élelmiszer íze jobb és táplálóbb. Ez nem feltétlenül igaz. Mivel az íz a kóstoló nyelvén alakul ki, ezért ez nem vehető figyelembe mint általános álláspont. Ez gyakran személyes tapasztalás.

Egyetlen tanulmány sem mutatta ki, hogy a bio vagy organikus termékekben több tápanyag lenne, mint a hagyományos módon termesztett élelmiszerekben. A hús és a tejtermék ez alól kivételt képez.

Az organikus élelmiszer több omega-3 zsírsavat és kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint az ipari élelmiszer.

Következtetés

Sajnos még mindig nem egyértelmű a különbség az organikus és a bio élelmiszer között. A felszínen úgy tűnik, hogy a kettő ugyanaz és ugyanolyan előnyökkel jár. A különbség a fogyasztó fejében dől el.

Ha pénzt költünk ezekre az élelmiszerekre, akkor a bio megvásárlása inkább csak egyfajta státusz szimbólumot jelenthet. Ha egészségügyi okokból vesszük ezeket a termékeket, akkor mindenképpen az organikus a járhatóbb út.

Az ipari élelmiszer szinte mindig olcsóbb, mint a biotermék, az organikus pedig olcsóbb, mint a biocímkével ellátott élelmiszer. Egyéni döntés alapján dől el, hogy kinek mi a fontos és milyen szempontok szerint vásárolja ezeket az élelmiszereket.

Tippek & Tanácsok
Frissítve: 2020.11.04

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük